Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Energia » Ajankohtaista Uudeltamaalta: Puhdasta energiaa Pingviini-tekniikalla

Tekes tiedottaa

Ajankohtaista Uudeltamaalta: Puhdasta energiaa Pingviini-tekniikalla

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2015 klo 07:30
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Aaltoenergiaan erikoistuneen suomalaisen Wellon teknologia herättää kasvavaa kiinnostusta maailmalla. Espoolaisyhtiö on avaintekijä myös Fortumin koordinoimassa kansainvälisessä Clean energy from ocean waves -hankkeessa, jolle lohkesi kesän korvalla 17 miljoonan euron Horisontti-rahoitus.

Aaltoenergia on yksi tulevaisuuden potentiaalisista energiatuotannon muodoista, joka hyödyntää meren aaltojen mekaanista voimaa. Energiaa voidaan teknologiasta riippuen tuottaa sekä pohja- että pinta-aalloista.

Aaltoenergian huippuosaamista löytyy myös Suomesta. Yksi esimerkki on espoolainen Wello Oy, joka on tehnyt täysikokoisen voimalan testijaksoja vuodesta 2012 lähtien.

Yhtiön kehittämä Pingviini-voimala vastaa teholtaan pientä tuulivoimalaa ja pystyy tuottamaan valtamerten aalloista sähköä noin 400 kotitalouden tarpeeseen. Laite pysyy ankkuroituna jopa 12-metrisessä aallokossa.

Wellon toimitusjohtaja Aki Luukkaisen mukaan Pingviinin idea on ainutlaatuinen, sillä muiden toimijoiden ratkaisut perustuvat edestakaiseen liikkeeseen.

”Käännämme aallon liikkeen pyörimisliikkeeksi ja siitä suoraan sähköksi. Maailmanlaajuisten patenttien ansiosta ideamme on myös suojattu”, Luukkainen kertoo.

Rohkea ja määrätietoinen asenne apuna

Menestyksen aallonharjalle on toimitusjohtajan mukaan päästy rohkeilla valinnoilla ja määrätietoisella tekemisellä.

”Menestys perustuu ennen kaikkea innovaatioon. Olemme tehneet määrätietoisesti töitä, kokeilleet rohkeasti ja edenneet onnistumisten myötä. Myös Tekesin rahoituksella on ollut merkittävä rooli. Se on mahdollistanut Pingviinin testaamisen”, Luukkainen kiittelee.

Menestystä on tuonut myös älykäs benchmarking. Wello on hyödyntänyt tuulivoimaloissa käytettäviä sähköntuotannon komponentteja, mikä on vienyt tuotekehitystä vauhdilla eteenpäin. Lisäksi Wello on ulkoistanut toimintonsa ydinosaamista lukuun ottamatta.

Fortum tutkii aaltoenergiaa

Aaltoenergia ja sen mahdollisuudet kiinnostavat myös Fortumia, joka lähti Wellon vähemmistöosakkaaksi syksyllä 2014.

Viime keväänä yhteistyö sai aivan uudenlaista myötätuulta, kun Fortumin koordinoima Clean energy from ocean waves -hanke sai peräti 17 miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta.

Hankkeessa kehitetään ja operoidaan aaltovoimatekniikkaa yhdessä britannialaisten ja ruotsalaisten asiantuntijoiden kanssa. Suomalaiskumppanusten lisäksi yhteenliittymässä ovat mukana Mojo Maritime Ltd (UK), Wave Hub Limited (UK), Green Marine (UK) Ltd sekä Uppsalan, Plymouthin ja Exeterin yliopistot.

Fortumin kasvuhankkeiden päällikkö Mikko Huumon mukaan Wellon teknologia on kaiken keskiössä.

”Tavoitteena on tutkia ja kehittää Pingviinin käyttöä valtameriolosuhteissa ja sähköverkkoon kytkettynä. Viisivuotinen hanke on aaltovoimatutkimuksen kansainvälistä kärkeä”, Huumo hehkuttaa.

Koehanke toteutetaan aaltovoimaan keskittyvässä Wave Hub -testikeskuksessa Ison-Britannian Cornwallissa, josta Fortum on vuokrannut merialueen.

”Horisontti-ohjelman hakuprosessi oli yllättävän suoraviivainen, vaikka kilpailu rahoituksesta on kova. Prosessiin meni aikaa nelisen kuukautta: koostimme hakemusta, etsimme parhaat yhteistyökumppanit ja terävöitimme projektin sisältöä”, Huumo kertoo.

Aaltovoimaloiden kehittäminen on pisimmällä Euroopassa, josta avautuvat myös markkinat.

”Horisontti-rahoitus ja kokeneet yhteistyökumppanit luovat erinomaiset edellytykset kehittää Wellon aaltovoimateknologiaa kohti kaupallista tuotetta”, Aki Luukkainen lisää.

Lisätietoja

Aki Luukkainen, toimitusjohtaja
Wello Oy
puh. 040 517 8387
aki.luukkainen@wello.eu

Mikko Huumo, päällikkö, kasvuhankkeet
Fortum Oyj
puh. 050 312 3935
mikko.huumo@fortum.com

Teksti: Recommended Finland
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tiedottaja Soile Thalén, Tekes
puh. 050 5577 716, soile.thalen@tekes.fi

Lisää asiakkaiden tuloksia

Liitetiedostot

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs