Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Elektroniikka » Väitös: Painetut johtimet luotettavimmiksi taivutuksessa

Oulun yliopisto

Väitös: Painetut johtimet luotettavimmiksi taivutuksessa

Tiedote.
Julkaistu: 06.06.2016 klo 09:05
Julkaisija: Oulun yliopisto

Väitöstyössä on tutkittu painettujen johtimien ominaisuuksia luotettavuuden parantamiseksi taivutuksessa. Painotekniikoin valmistettavat sähköiset rakenteet voidaan tehdä joustaville pohjamateriaaleille, mikä mahdollistaa kaarevilla pinnoilla olevat tai toistuvaa taivutusta vaativat elektroniset sovellukset. Taivutus kuitenkin altistaa painetun sähköisen rakenteen myös rasitukselle, joka voi johtaa rakenteen rikkoutumiseen. Havaitsemalla taivutuskestävyyttä parantavat tekijät, voitaisiin painettavan elektroniikan sovellusten elinikää pidentää oikeiden suunnitteluvalintojen avulla.

Työssä on kokeiltu painettujen johtimien kestävyyttä toistuvassa taivutuksessa erilaisilla johtimien muodoilla sekä useilla eri johdin- ja pohjamateriaaleilla. Näiden tekijöiden vaikutusta johtimien luotettavuuteen on tarkasteltu sähköisten mittausten ja tilastollisen analyysin avulla. Tulosten perusteella kaikilla kokeilluilla tekijöillä oli vaikutusta painettujen johdinten taivutuskestävyyteen. Käytetyllä pohjamateriaalilla voidaan kuitenkin huomattavasti eniten pidentää painetun johtimen luotettavuutta taivutuksessa.

- - -

Tekniikan lisensiaatti Tuomas Happonen väittelee Oulun yliopistossa maanantaina 13.6.2016. Sovelletun elektroniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Reliability studies on printed conductors on flexible substrates under cyclic bending (Luotettavuustutkimuksia joustaville pohjamateriaaleille painetuille johtimille syklisessä taivutuksessa). Vastaväittäjänä toimii professori Małgorzata Jakubowska (Warsaw University of Technology, Puola) ja kustoksena professori Juha Häkkinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Tekniikan lisensiaatti Tuomas Happonen

Syntymäaika ja -paikka: 1979

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1998, Muhoksen lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta
0294 482775

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, optoelektroniikan ja mittaustekniikan yksikkö
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
tuomas.happonen@ee.oulu.fi
050 3028 240

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1242-5

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs