Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Elektroniikka » Väitös: Käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden säilytys kotitalouksissa heikentää keräysjärjestelmän tehokkuutta

Oulun yliopisto

Väitös: Käytöstä poistettujen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden säilytys kotitalouksissa heikentää keräysjärjestelmän tehokkuutta

Tiedote.
Julkaistu: 23.11.2015 klo 13:55
Julkaisija: Oulun yliopisto

Jatkuva teknologinen kehitys ja elintason yleinen nousu ovat johtaneet sähkö- ja elektroniikkalaitteiden myynnin sekä syntyvän sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) määrän voimakkaaseen kasvuun. Edistääkseen laitteiden uudelleenkäyttöä sekä vähentääkseen romun määrää ja sen haitallisuutta Euroopan unioni otti käyttöön SER-direktiivin vuonna 2003. Väitöskirjatutkimuksessa tarkasteltiin direktiivin kansallista käyttöönottoa ja SER-keräysverkoston kehittymistä Suomessa. Lisäksi työssä arvioitiin kuluttajien kierrätyskäyttäytymistä ja sen vaikutusta sähkö- ja elektroniikkalaitteiden elinkaareen.

Tutkimus osoitti, että direktiivin kansallinen implementointi on onnistunut Suomessa hyvin. Lainsäädännöllinen perusta ja maanlaajuinen SER-keräysjärjestelmä on saatu toimivaksi vain muutamassa vuodessa. Lisäksi kuluttajien tietoisuus keräysjärjestelmästä ja kierrätyksen tärkeydestä on nykyisin korkea.

Työssä arvioitiin myös kuluttajien kierrätyskäyttäytymistä matkapuhelimien osalta. Kyselytutkimus osoitti, että suurin osa kuluttajista säilyttää käytöstä poistettuja matkapuhelimia kotona. Tämä vähentää niiden uudelleenkäyttömahdollisuuksia ja hidastaa hyödynnettävien materiaalien palautumista kierrätykseen. Tutkimuksessa todettiin, että älypuhelimien yleistymisen myötä laitteiden säilytys kotitalouksissa voi jopa lisääntyä. Muutoksen aikaansaamiseksi tulisikin kehittää mm. tietoturvaan ja tiedonsiirtoon liittyviä palveluja, joita ei vielä tällä hetkellä ole yleisesti saatavilla.

- - -

Tekniikan lisensiaatti Jenni Ylä-Mella väittelee Oulun yliopistossa 27.11.2015. Ympäristötekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Strengths and challenges in the Finnish waste electrical and electronic equipment recovery system. Consumers’ perceptions and participation (Sähkö- ja elektroniikkaromun keräysjärjestelmän vahvuudet ja haasteet Suomessa. Kuluttajakäsitys ja osallistuminen). Vastaväittäjänä toimii professori Mika Horttanainen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta ja kustoksena dosentti Eva Pongrácz. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Tekniikan lisensiaatti Jenni Ylä-Mella

Syntymäaika ja -paikka:
1976 Helsinki

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1995, Jämsän lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, NorTech Oulu
0294 487 559

Tiedekunta ja laitos:
Teknillinen tiedekunta, ympäristötekniikka
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
0294 487559
jenni.yla-mella@oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0982-1

 

Oulun yliopisto on kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto, joka rakentaa tulevaisuuden uutta osaamista, hyvinvointia ja sivistystä monitieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen keinoin.

Tulevaisuuden osaaminen on uuden tiedon löytämistä, hyödyntämistä ja soveltamista. Oulun yliopisto tutkii ihmistä ja kulttuureja muuttuvassa elinympäristössä sekä uuden teknologian mahdollisuuksia ihmisen ja ympäristön hyvinvoinnin edistämiseksi. Oulun yliopisto on pohjoisuuden monitieteinen asiantuntija.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs