Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Elektroniikka » Teknologiasta ratkaisuja vanhusten kotihoidon haasteisiin

BLC

Teknologiasta ratkaisuja vanhusten kotihoidon haasteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2015 klo 09:05
Julkaisija: BLC

Suomi ikääntyy ja erityisesti vanhusten huollon kustannukset kasvavat vuosi vuodelta väestön ikäjakauman painopisteen kallistuessa yhä suuremmille lukemille. Ratkaisuja vanhusten huollon kehittämiseen on haettu jo jonkin aikaa siirtämällä resursseja laitoshoidosta kotihoidon puolelle. Tulevaisuuden edistysaskeleita haetaan muun muassa teknologiakentältä.

 

Vanhusten huollon painopiste kotihoidossa

Kotihoitoa on painotettu vanhusten huollossa 90-luvulta alkaen. Vuodesta 2013 alkaen myös lain mukaan vanhusten huollon palvelut on tullut järjestää niin, että ihminen voi asua kotonaan mahdollisimman kauan. Julkisessa keskustelussa kotihoito vastaanottaa kuitenkin usein enemmän risuja kuin ruusuja.

- Kotihoidon kohtaamaa kritiikkiä voidaan lähestyä useasta näkökulmasta. Yksi ongelmista on, että hoito sijoittuu aikaan, jolloin hoidon tarve ei välttämättä ole suurin. Hoito ei myöskään toistaiseksi muunnu vaadittavasti asiakkaan tarpeen mukaan. Kuntoutuksen roolia kotihoidossa tulisi myös edistää entistä enemmän, toteaa EKSOTEn kehitysjohtaja Merja Tepponen.

Tepponen korostaa, ettei haasteiden taustalta voida nimetä yhtä yksittäistä syytä vaan kyse on kokonaisuudesta. Laitoshoitoon verrattuna kotihoito vaatii 2-3 kertaa vähemmän resursseja ja järkevällä resurssien siirtämisellä, suunnittelulla ja koulutuksella kotihoidon vaikuttavuus on huomattavasti suurempi.

 

Teknologia avaa mahdollisuuksia kotihoidon kehittämiselle

Anturitekniikka ja niin sanottu teollinen internet tekee tuloaan ja siltä suunnalta etsitään ratkaisuja myös kotihoidon haasteisiin. Tulevaisuudessa hoitoa voidaankin kohdentaa teknologiaa hyödyntämällä entistä paremmin oikeille ihmisille ja oikeaan aikaan. Kotihoidon ammattilaisten työtä tukevia ja ohjaavia ratkaisuja kehitetään kiihtyvällä tahdilla myös Suomessa.

- Nykyaikaisella anturitekniikalla voimme saada ajankohtaista tietoa vanhusten terveydentilan kehittymisestä ja kohdentaa tätä tietoa vasten arjessa hoitoa oikealla tavalla oikeaan aikaan. Älykkäiden antureiden keräämä data auttaa meitä myös kohdistamaan hoitoa ennakoivasti. Yksikään muistisairaus ei ole parantunut lepositeissä lepäämällä, summaa yhteen työryhmänsä kanssa anturitekniikkaan pohjautuvaa Sointu-ratkaisua kehittävä Jukka Lano.

Myös Tepponen nostaa esille teknologian mahdollisuudet kotihoidon kriisitilanteiden ennakoinnissa ja ennaltaehkäisevän hoidon suunnittelussa.

- Toivottavaa olisi, että teollisen internetin ratkaisujen avulla kertyvästä tiedosta voitaisiin saada lisäarvoa tulkitsemalla tietoa ja sitä kautta tapahtumia ennakoimalla kehittää hoitoa, summaa yhteen Tepponen.

 

Lisätietoja:

Jarmo Tujula, Myyntijohtaja: jarmo.tujula@protie.fi 050 5687912

Jukka Lano, Liiketoimintajohtaja: jukka.lano@protie.fi 044 777 5771

blcsointu.fi

BLC on maanlaajuisesti toimiva viestintä-, turva- ja tietotekniikan palvelukonserni. Konserniin kuuluvat nykyaikaisia ICT-palveluita, -tuotteita ja verkkopalveluita tarjoava Blue Lake Communications Oy, mobiilietähallinta- ja elinkaaripalveluita tuottava BLC Wireless Oy, sähköisiin turva- ja lukitusratkaisuihin sekä -palveluihin erikoistunut BLC Turva Oy ja nykyaikaisia IT-palveluita työasemille, virtuaalityöasemille ja palvelimille tuottava BLC Protie Oy.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs