Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Elektroniikka » Stonesoft: Gauss osa kybersodankäyntiä

Stonesoft

Stonesoft: Gauss osa kybersodankäyntiä

Tiedote.
Julkaistu: 13.08.2012 klo 14:40
Julkaisija: Stonesoft

Lähi-idästä vastikään löydetty Gauss-haittaohjelma puhuttaa mediassa. Stonesoftin kyberturvallisuusjohtaja Jarno Limnéll ei ole lainkaan yllättynyt uudesta viruslöydöstä.

– Gauss on jälleen yksi esimerkki kybervakoilusta, jota tapahtuu jatkuvasti. Koska informaatio on nykyään tietokoneilla ja verkossa, digitaalinen vakoilu on vakava uhka maailmanlaajuisesti sekä politiikassa että liiketoiminnassa. Siksi on tärkeää suojautua kunnolla sekä käyttää tarpeeksi joustavia tietoturvajärjestelmiä, jotka päivittyvät jatkuvasti, Limnéll muistuttaa.

Venäläinen tietoturvayhtiö Kaspersky Lab ilmoitti Gaussin löydöstä viime viikon loppupuolella. Virusta on julkisuudessa verrattu Flame- ja Stuxnet-haittaohjelmiin, jotka olivat valtiotoimijoiden rahoittamia vakoiluohjelmia. Limnéll uskoo asian olevan näin myös Gaussin kohdalla.

– Uskon, että Gaussin tarkoituksena on seurata kassavirtoja Lähi-idässä. Yli kaksi kolmasosaa tartunnoista on tähän mennessä havaittu Libanonissa, joka on poliittisen ja sotilaallisen Hizbollah-järjestön kotipesä. Lähi-idän kiristyvässä tilanteessa Hizbollah toimii läheisessä yhteistyössä Iranin kanssa. Tieto Libanonissa tapahtuvasta rahaliikenteestä olisi luonnollisesti hyödyllistä tässä tapauksessa, esimerkiksi asekauppojen arvioinnin osalta, Limnéll sanoo.

Limnéll toteaa, että vakavan kyberkonfliktin todennäköisyys kasvaa jatkuvasti, ja Gauss vahvistaa tätä trendiä.

– Mediassa uutisoidut haittaohjelmat kuten Stuxnet, Duqu, Flame ja Gauss ovat vain kurkistus tulevaan. Uusia entistä kehittyneempia haittaohjelmia kehitetään aktiivisesti eri puolilla maailmaa koko ajan, eikä harrastelija-hakkereiden vaan nimenomaan valtioden toimesta.

On mielenkiintoista, että juuri Kaspersky on löytänyt kaikki lähiaikoina paljastetut merkittävät haittaohjelmat eli Stuxnetin, Duqun, Flamen ja Gaussin. On melko varmaa, että nämä neljä haittaohjelmaa on koodattu samassa paikassa. Presidentti Obama on aiemmin ilmoittanut Stuxnetin olevan Yhdysvaltojen tuottama. Näin lienee myös Gaussin kohdalla. Kaspersky on venäläinen yhtiö –  ovatko sen löydöt mahdollisesti osa Yhdysvaltojen ja Venäjän välistä kybersotaa, jossa paljastetaan yhdysvaltalaisia kyberaseita, Limnéll pohtii.

 

Lisätietoja:

Jarno Limnéll
Kyberturvallisuusjohtaja
Stonesoft Oyj

Puh. +358 40 527 6173
Sähköposti: jarno.limnell@stonesoft.com

 

Stonesoft Oyj

Stonesoft Oyj (NASDAQ OMX: SFT1V) toimittaa ohjelmistopohjaisia ja asiakaslähtöisiä tietoturvaratkaisuja, jotka tehostavat verkon tietoturvan hallintaa sekä varmistavat liiketoiminnan jatkuvuuden. Yhtiö tunnetaan myös pitkäaikaisesta tutkimustyöstään kehittyneiden evaasiotekniikoiden (Advanced Evasion Techniques) parissa.

Stonesoftin tuotetarjonta sisältää alan ensimmäisen muunneltavan Security Engine -tietoturvaratkaisun, tunkeutumisen havainnointi- ja estojärjestelmät sekä palomuuri- ja SSL VPN -ratkaisut. Kaikkia näitä voidaan hallita keskitetysti Stonesoft Management Center -hallintatyökalun avulla.

Stonesoftin asiakkaisiin kuuluu yli 6 500 keskisuurta tai suurta yritystä ympäri maailmaa. Yhtiöllä on alan korkein asiakasuskollisuus ratkaisujen hallittavuuden, dynaamisuuden ja alhaisten kokonaiskustannusten ansiosta.


Stonesoft on perustettu vuonna 1990. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Helsingissä ja Pohjois-Amerikan alueen pääkonttori Atlantassa, Georgiassa. Lisätietoa osoitteesta www.stonesoft.com.


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs