Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Elektroniikka » Lisää puhdasta aurinkoenergiaa Varsinais-Suomeen

Turun ammattikorkeakoulu

Lisää puhdasta aurinkoenergiaa Varsinais-Suomeen

Tiedote.
Julkaistu: 26.01.2015 klo 09:40
Julkaisija: Turun ammattikorkeakoulu

Solarleap-hanke pyrkii poistamaan aurinkoenergian esteitä

Aurinkoenergiassa on suuri hyödyntämätön potentiaali myös Suomessa ja etenkin lounaisrannikolla. Turun ja Satakunnan ammattikorkeakoulujen SOLARLEAP –hankkeiden tavoitteena on poistaa aurinkoenergian hyödyntämisen esteitä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella. Hanke järjestää koulutusta, toteuttaa pilotteja sekä pyrkii kehittämään lupa- ja rakentamisohjeistusta. Hankeyhteistyö on osa ammattikorkeakoulujen CoastAL-liittouman toimintaa.

Teknis-taloudellisesta näkökulmasta aurinkoenergian hyödyntämiselle nykyistä laajemmin ei ole esteitä Suomessakaan, missä auringonsäteilyä saadaan vuositasolla keskimäärin yhtä paljon kuin aurinkoenergiassa pidemmällä olevassa Saksassa. Nyt on oikea hetki ottaa ratkaiseva harppaus Suomessa kohti aurinkotaloutta.

Aurinkoenergiajärjestelmien suotuisan hintakehityksen ansiosta aurinkoenergian hyödyntäminen alkaa olla myös taloudellisesti järkevää. Ongelmaksi on kuitenkin tunnistettu järjestelmätoimittajien osaamisen vaihteleva taso ja eri energiajärjestelmien yhteensovittamisen vaikeus.

SOLARLEAP on Euroopan aluekehitysrahaston ja Lounaisrannikon kaupunkien rahoittama, kestoltaan kaksivuotinen kehitys- ja tutkimushanke. Hankeen päätoteuttaja on Turun ammattikorkeakoulu ja hankekumppanina toimii Turun ammatti-instituutti. Lisäksi Varsinais-Suomen hanke tekee tiivistä yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun toteuttaman aurinkoenergiahankkeen kanssa.

Hankkeen aikana suunnataan yrityksille täydennyskoulutusta, kehitetään asennusohjeita ja dokumentaatiota, toteutetaan sarja pilottikohteita sekä pyritään vaikuttamaan myös lupa- ja rakennuttamisprosessihin. Tehokkailla ja yhdenmukaisilla lupa-, rakennuttamis- ja sopimusprosesseilla saadaan poistettua ylimääräisiä riskejä ja kustannuksia.

Hankkeen aluksi tehdään tarvekartoitus potentiaalisten aurinkoenergiakohteiden löytämiseksi. Kartoituksen perusteella valitaan noin kymmenen pilottikohdetta jotka hanke suunnittelee ja asentaa. Pilottikohteiden avulla saadaan tietoa järjestelmien tuottamasta energiasta. Samalla ne toimivat asennusmenetelmien, -ohjeiden ja -dokumenttien kokeilukohteina.

Tavoitteena on parantaa yritysten ja muiden toimijoiden osaamista aurinkoenergiajärjestelmien kokonaistoimitusten hallinnassa, järjestelmien yhteensovittamisessa ja kannattavuuden arvioinnissa. Toiminnan vakiintuessa on aurinkoenergiajärjestelmien tilaajan helpompi kilpailuttaa toimituksia ja varmistaa asennuksen laatu. Pitkällä aikavälillä verkkoon kytketyt aurinkoenergian pientuotantolaitokset voivat muodostaa merkittävän lisän hiilineutraaliin, saasteettomaan energiantuotantoon.

 

Lisätiedot:

Projektipäällikkö
Energia ja ympäristö
Samuli Ranta
samuli.ranta@turkuamk.fi
p. 040 355 0833


Koulutus- ja tutkimusvastaava
Tuotantotalous
Tero Reunanen
tero.reunanen@turkuamk.fi
p. 044 907 4592

Turun ammattikorkeakoulu on noin 9300 opiskelijan ja 700 asiantuntijan monialainen koulutusyhteisö. Tarjoamme työelämää palvelevaa koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä organisaatioiden kokonaisvaltaista kehittämistä Varsinais-Suomessa.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs