Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Väitös Oulun yliopistossa: Uusia menetelmiä bakteeriviljelmien tuottavuuden parantamiseen

Oulun yliopisto

Väitös Oulun yliopistossa: Uusia menetelmiä bakteeriviljelmien tuottavuuden parantamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 10.02.2014 klo 13:06
Julkaisija: Oulun yliopisto

Uusia menetelmiä bakteeriviljelmien tuottavuuden parantamiseen

Väitöstyössä on tutkittu mahdollisuuksia tehostaa proteiinien tuotantoa pienen mittakaavan bakteeriviljelmissä. Geenitekniikkaa hyödyntäviä bakteeriviljelmiä käytetään yleisesti valmistamaan eri eliölajien, mukaan lukien ihmisen, proteiineja biokemiallisen perustutkimuksen sekä lääkekehityksen tarpeisiin.

Proteiinituotannon haasteita ovat tyypillisesti viljelmän heikko kasvu sekä laadultaan kelpoisen tuoteproteiinin matala saantotaso. Väitöstyössä näihin ongelmiin on etsitty ratkaisua käyttämällä uutta elatuslientä, jossa bakteerien ravintonaan hyödyntämä glukoosi vapautuu saataville hitaasti ja vähitellen. Tätä uutta menetelmää on vertailtu kasvatuskokeissa perinteisiin elatusliemiin viljelmän tuottavuuden suhteen. Lisäksi on tutkittu ilmastustehokkuuden vaikutusta proteiinituottoon eri elatusliemissä. Ilmastuksen tasoa vaihdeltiin esimerkiksi muuttamalla sekoitusnopeutta tai viljelmäastian muotoa.

Tutkimuksessa on osoitettu että käyttämällä glukoosin hitaaseen vapautumiseen perustuvaa elatuslientä pystytään parantamaan viljelmien solutiheyttä sekä tuoteproteiinien määrää ja laatua. Tietyissä tapauksissa uusi elatusliemi auttaa lisäksi vähentämään tuottoprosessin herkkyyttä ilmastustehokkuuden vaihteluille.

Tutkimuksessa on selvinnyt myös että optimaalinen ilmastustehokkuus voi vaihdella huomattavasti eri tuoteproteiinien välillä. Erityisen kiinnostava havainto on, että tietyissä tapauksissa ilmastustasoa tai elatusliemen koostumusta muuttamalla voidaan merkittävästi vaikuttaa siihen jääkö tuoteproteiini bakteerisolun sisään vai vapautuuko se ulos solusta. Proteiinin vapautuminen solun ulkopuolelle on tärkeä tekijä ajatellen tuotteen puhdistamisen helppoutta.

Väitöstyön tulokset auttavat kehittämään entistä tehokkaampia ja luotettavampia viljelmiä erityisesti sovelluksiin joissa tarvitaan kymmeniä tai jopa satoja samanaikaisia viljelmiä erilaisille proteiineille. Tällaisissa sovelluksissa tilavuusyksikköä kohti parantunut tuotto ja sen myötä pienempi viljelmätilavuus ovat keskeisiä tekijöitä sekä kustannus- että ajallisen tehokkuuden kannalta. Näin ollen väitöstyössä kehitettyjä menetelmiä soveltamalla voidaan edesauttaa tehokasta ja tuottavaa bioalan perustutkimusta sekä tuotekehitystä.

- - -

Diplomi-insinööri Kaisa Ukkonen väittelee Oulun yliopistossa 14.2.2014. Teollisuuden ympäristö- ja biotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Improvement of recombinant protein production in shaken cultures. Focus on aeration and enzyme-controlled glucose feeding (Vierasproteiinituotannon parantaminen ravisteluviljelmissä. Tarkastelussa ilmastus ja entsymaattisesti kontrolloitu glukoosisyöttö). Vastaväittäjänä toimii tutkimusprofessori Kristiina Takkinen VTT:ltä ja kustoksena professori Juha Tanskanen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa IT 116 kello 12.

- - -

Väittelijän oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Kaisa Ukkonen

Syntymäaika ja -paikka:
1984 Siilinjärvi

Yo-tutkintovuosi ja -koulu:
2003 Siilinjärven lukio

Perustutkintovuosi ja yliopisto:
2008 Oulun yliopisto

Nykyinen työpaikka:
BioSilta Oy
044 557 1865

Tiedekunta ja laitos:
Teknillinen tiedekunta, prosessi- ja ympäristötekniikan osasto
0294 480 000

Väitöskirjan URL: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0362-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs