Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Tutkimus: Öljylämmityksestä luopuminen kotitalouksien merkittävin ympäristöteko

hasan communications

Tutkimus: Öljylämmityksestä luopuminen kotitalouksien merkittävin ympäristöteko

Tiedote.
Julkaistu: 23.03.2016 klo 10:28
Julkaisija: hasan communications

Suomalaiset pitävät öljylämmityksestä luopumista ja ekologisempaan lämmitysmuotoon siirtymistä kotitalouksien merkittävimpänä ympäristötekona. Tämä käy ilmi tänään julkistettavasta tutkimuksesta. Yleisesti ottaen suomalaiset kuitenkin suhtautuvat epäilevästi omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa ympäristöasioissa. Miehet ovat naisia skeptisempiä.

Kotitalouksien tehokkain tapa tehdä ympäristölle hyvää on vaihtaa öljylämmitys ekologisempaan vaihtoehtoon kuten maalämpöön. Näin uskoo 70% suomalaisista tammikuussa 2016 teetetyn kyselytutkimuksen mukaan. Suomalaiset myös pitävät ovien ja ikkunoiden tiivistämistä erittäin merkittävänä investointina ympäristön kannalta (70 %).

Kotitalouksien ympäristöteot järjestyksessä merkittävimmästä vähiten merkittävään:

 1. Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen / Öljylämmityksestä luopuminen 70%
 2. Autoilun vaihtaminen pyöräilyyn kesäaikana 61 %
 3. Julkiseen liikenteeseen vaihtaminen 57 %
 4. Ekologisten rakennus- ja remonttimateriaalien suosiminen 55 %
 5. Kimppakyydit 52 %
 6. Sähköautot 48 %

“Suomalaiset ovat ymmärtäneet, miten suuri merkitys ekologisella lämmöntuotannolla kuten maalämmöllä on ympäristölle. Maalämpöhän on käytännössä päästötöntä energiaa, ja investointina se maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa.”, kommentoi tutkimusta Suomen lämpöpumppyhdistys SULPU:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen.

Suomalainen vaihtaisi mielellään kodinkoneet ja lämmitysmuodon – mutta ei autoa

Tutkimuksen mukaan noin puolet suomalaisista (48 %) olisi valmis vaihtamaan kotinsa lämmitysmuodon ekologisempaan vaihtoehtoon. Sähköautoon vaihtaisi vain 28 % suomalaisista.

“Sähköautoon vaihtaminen on merkittävä teko ympäristön kannalta, eritoten suurissa volyymeissä. Mutta ihmiset käsittelevät näitä kahta investointia ehkä pitkällä tähtäimellä -  eli kumpi vaihtoehto on järkevämpi valinta pitkässä juoksussa. Lämmitysmuodon vaihtaminen on pitkäikäisempi investointi kuin sähköauton hankinta”, pohtii Jussi Hirvonen SULPU:sta.

Kuinka todennäköisesti olisit valmis seuraaviin tekoihin ympäristöystävällisyyden parantamiseksi? (melko todennäköisesti tai erittäin todennäköisesti):

 1. Kodin sähkölaitteiden uusiminen energiatehokkaampiin (59 %)
 2. Kodin lämmitysmuodon vaihtaminen ekologisempaan (maalämpö) (48 %)
 3. Saunomisen vähentäminen (sähkösauna) (39 %)
 4. Kodin sisälämpötilan pienentäminen (38 %)
 5. Vedenkäytön vähentäminen (38 %)
 6. Sähköauton ostaminen (28 %)

Miesten ja naisten näkemykset ovat lähes päinvastaiset: Naiset ovat miehiä paljon hanakampia vaihtamaan lämmitysmuotoa, sillä naisista yli puolet (54 %) vaihtaisi ekologisempaan lämmitykseen, miehistä 43 %. Miehistä taas 30 % vaihtaisi sähköautoon verrattuna 26 %:iin naisista. 

Suomalainen on skeptinen ympäristöteoissa – ja hinta tekojen suurin este

Kaiken kaikkiaan suomalaiset suhtautuvat varauksella omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa ympäristöasioissa. Suomalaisista 40 % uskoo kotitaloutensa voivan vaikuttaa ympäristöasioihin vain vähän tai ei ollenkaan. Vain 11 % suomalaisista uskoo, että heillä on paljon vaikutusvaltaa ympäristöasioissa.

Miehet suhtautuvat naisia varauksellisemmin omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa. Naisista 68 % kokee pystyvänsä vaikuttamaan vain vähän tai ei ollenkaan ympäristöasioihin, miehistä alle puolet (47 %).

Suurin este ympäristöystävällisille teoille on kuitenkin hinta. Lähes puolet (49 %) suomalaisista pitää kallista hintaa suurimpana esteenä ympäristöystävällisyydelle. Samalla kuitenkin 43 %:n mielestä ympäristöteot kannattavat silloin, jos ne pidemmän päälle säästävät rahaa. 37 % on sitä mieltä, että ympäristöteot kannattavat aina, vaikka ne maksaisivatkin enemmän.

“Isompi kertainvestointi voi pidemmän päälle olla paras valinta sekä kukkaron että ympäristön kannalta. Esimerkiksi maalämpö on ympäristöystävällinen investointi, joka säästää rahaa”, Thermia lämpöpumppujen maajohtaja Jaakko Tomminen Oy Danfoss Ab:sta toteaa.

http://www.motiva.fi/lammitysvertailu -sivustolla on laskuri, jolla voi testata kotinsa lämmitysmuodon vaihtamisen vaikutukset energialaskuun.

Lämpöpumppujen valmistaja ja maalämmön asiantuntija Thermia kysyi tammikuussa 2016 suomalaisilta kotitalouksilta heidän suhtautumisestaan erilaisiin ympäristötekoihin ja ympäristön kannalta merkittäviin investointeihin. Kysely tehtiin tutkimusyhtiö Cintin online-kyselytutkimuksena, ja siihen vastasi 1071 suomalaista (20-74 vuotiaita). 

Lisätiedot:

Jaakko Tomminen, Thermia lämpöpumput / Oy Danfoss Ab
040 503 7080, Jaakko.tomminen@danfoss.com

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs