Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Potilaan valinnanvapaus mahdollistaa hoidon huippuyksikössä nopeasti - Rytmihäiriöhoitoihin ei tarvitse jonottaa Tampereella

Tays Sydänsairaala

Potilaan valinnanvapaus mahdollistaa hoidon huippuyksikössä nopeasti - Rytmihäiriöhoitoihin ei tarvitse jonottaa Tampereella

Tiedote.
Julkaistu: 03.12.2014 klo 11:20
Julkaisija: Tays Sydänsairaala

Sydämen rytmihäiriöt aiheuttavat potilaan elämänlaadun heikkenemisen lisäksi merkittäviä kustannuksia. Eteisvärinästä johtuvien päivystyskäyntien määrä on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana (1). Eteisvärinä on merkittävin syy rytmihäiriön johtaessa sairaalahoitoon. Päivystyskuormituksen lisäksi rytmihäiriöt aiheuttavat sairauspoissaoloja työstä. Nopea hoitoon pääsy on Tampereella toimivassa Tays Sydänsairaalassa osa laadukasta palvelua, jonka toteuttaa rytmihäiriöiden hoitoon erikoistunut hoitotiimi.

”Rytmihäiriöt, vaikka vaarattomiksikin todetut, aiheuttavat potilaassa huonon fyysisen olon lisäksi usein pelkoa ja ahdistusta. Erityisesti nuorille ja työikäisille ajoissa tehty hoito onkin huomattava askel elämänlaadun kohentumiseen. Lisäksi se tietysti vähentää työterveyden tai julkisen terveydenhuollon kuormitusta ja sairauspoissaoloista koituvaa taloudellista haittaa”, toteaa Tays Sydänsairaalan kardiologian vastuualuejohtaja ja ylilääkäri Vesa Virtanen.

Tays Sydänsairaalan rytmihäiriötiimi on hionut toimintansa niin, että prosessit etenevät saumattomasti, laatu pysyy korkeana ja jonot liikkuvat.  Tästä osoituksena tiimi on valittu huippuyksiköksi magneettinavigoinnilla tehtävien rytmihäiriötoimenpiteiden suorittamisessa (Global Center of Excellence). ”Olemme saaneet rytmihäiriöden katetrihoitojen jonot purettua. Tämän vuoksi meillä pääsee hoitoon erittäin nopeasti. Tällä hetkellä voimme tarjota katetrihoitoa jo 8 viikon kuluessa hoitopäätöksestä.  Tiimimme koostuu viidestä lääkäristä ja 10 hoitajasta, jotka kaikki ovat erikoistuneet rytmihäiriöiden hoitoon. Laadukas hoito perustuu siis monen ammattilaisen tiiviiseen yhteistyöhön, ei yksittäisten osaajien suorituksiin”, Virtanen korostaa.

Potilastyytyväisyyttä seurataan tehdyn toimenpiteen jälkeen vuoden ajan sähköisten palautekyselyiden avulla. ”Kysymme palautetta potilaalta kotiuttamisen yhteydessä, mutta myös kolmen kuukauden sekä vuoden kuluttua toimenpiteen jälkeen. Tällä tavoin saamme asiakastyytyväisyydestä kattavan kuvan ja pystymme seuraamaan hoitojen vaikuttavuutta.”

Katetriablaatioista hyviä tuloksia

Rytmihäiriöpotilaat saavat usein lääkehoitoa oireisiinsa. Osalla lääkitys on riittävä apu, mutta osalla kajoavat katetrihoidot kuuluvat oleellisena osana hoitokokonaisuuteen. Kun eteisvärinän lääkehoito osoittautuu tehottomaksi ja oireet ovat hankalat, voidaan monelle potilaalle tehdä katetriablaatiohoito. Oikein valituissa potilaissa voidaan katetrihoidolla tasoittaa sydämen rytmiä sekä palauttaa normaalia ns. sinusrytmiä.

”Eteisvärinän katetriablaatiohoidossa sydämen eteistä käsitellään niin, että rytmihäiriötä aiheuttavat kohdat saadaan ”hiljennettyä”. Tämä hoito voi poistaa potilaalta kokonaan rytmihäiriöt, jolloin myöskään rytmihäiriön estolääkitystä ei enää tarvita”, kertoo osastonylilääkäri Heikki Mäkynen Tays Sydänsairaalasta.

Katetriablaatioita voidaan tehdä manuaalisesti eli käsityönä tai uutta teknologiaa hyödyntämällä magneettiavusteisesti. Sydänsairaalan tiimillä, joka tekee yli 200 eteisvärinän ablaatiohoitoa vuodessa, on ollut jo vuosia käytössään magneettinavigointi- eli Stereotaxis®-laitteisto. ”Stereotaxis-laitteen edut ovat samat kuin yleensäkin tietokoneohjatun työn: työn jälki on tasalaatuista ja mahdollisten komplikaatoiden määrää voidaan työn sujuvuuden kautta vähentää. Tämän lisäksi laitteen avulla potilaan ja hoitohenkilökunnan röntgensäteilylle altistumista voidaan vähentää. Stereotaxis®-laitteiston käyttäminen vaatii erityistä koulutusta sekä osaamista ja laitteet onkin sijoitettu maassamme toimiviin yliopistosairaaloihin.

”Potilaan kuunteleminen on rytmihäiriöidenkin hoidossa keskeistä. Tasokas palvelu meillä perustuu siihen, että potilas saa tarvitsemansa tiedon ymmärrettävässä muodossa ja pystyy saamansa tiedon varassa päättämään itse, mitä hoitomuotoa haluaa käytettävän. Sataprosenttista paranemista ei rytmihäiriöpotilaalle voi kukaan luvata, mutta suurella osalla katetriablaatiohoito toimii erinomaisesti ja tulokset ovat pysyviä”, Mäkynen kertoo.

Sydänsairaalassa tehdään rytmihäiriöidenkatetrihoitoja ja kajoavia rytmihäiriötutkimuksia yli 600 toimenpiteen vuosivauhtia. Potilastyytyväisyyskyselyn mukaan 80 % vastanneista kertoo hyötyneensä eteisvärinän katetritoimenpiteestä, kun asiaa kysyttiin vuoden kuluttua operaatiosta.

Valinnanvapauslain myötä sydänpotilaat voivat halutessaan hakeutua hoitoon muualle kuin oman kuntansa julkisen erikoissairaanhoidon yksikköön. Hoitavat yksiköt tarkastelevatkin nyt toimintaansa uudesta näkökulmasta ja panostavat laatuun ja potilaskokemukseen. Tays Sydänsairaalassa hoidetaan rytmihäiriöpotilaita ympäri Suomea. 

Lisätietoja:

Tays Sydänsairaala

Heikki Mäkynen on tavoitettavissa puhelimitse tänään keskiviikkona iltapäivällä ja Vesa Virtanen torstaista eteenpäin loppuviikon.

Vesa Virtanen, kardiologian vastuualuejohtaja, ylilääkäri, puh. 050 300 6228, vesa.virtanen@sydansairaala.fi

Heikki Mäkynen, osastonylilääkäri, puh. 03 311 64142 tai 040 0510905, heikki.makynen@sydansairaala.fi

 

  1. A Population-Based Description of Atrial Fibrillation in the Emergency Department, 2002 to 2010. [Miscellaneous Article] Annals of Emergency Medicine. 62(6):570-577e7, December 2013.

Liitetiedostot

Tampereella toimiva Tays Sydänsairaala tarjoaa kokonaisvaltaista sydänhoitoa perustutkimuksista vaativiin toimenpide- ja leikkaushoitoihin sekä kuntoutukseen. Hoidamme julkisen terveydenhuollon ja yksityisen sektorin kautta lähetteen saaneita potilaita, jotka tarvitsevat kardiologista tai sydän- ja rintaelinkirurgista hoitoa.

www.sydansairaala.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs