Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Ministeri Orpo: Biotaloudella Suomi saadaan nousuun

Maa- ja metsätalousministeriö

Ministeri Orpo: Biotaloudella Suomi saadaan nousuun

Tiedote.
Julkaistu: 03.07.2014 klo 11:13
Julkaisija: Maa- ja metsätalousministeriö

– Biotaloudessa ovat suomalaisen talouden luontaiset vahvuudet. Uskon, että kun yhdistetään puu ja muut maaseudun resurssit ja osaaminen nykyaikaisella tavalla, pystytään luomaan kymmenessä vuodessa satatuhatta uutta työpaikkaa Suomeen, sanoi maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo tutustuttuaan torstaina Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) ja Stora Enson kehittämään uuteen biotalouden innovaatioon, biohajoavaan katteeseen.

Biotalouden eteen tehdään jatkuvasti tutkimustyötä sekä teollisuuden sovelluskehitystä. Muovikatteen käyttö vihannestuotannossa on ekologisesti kestämätöntä, ja sen poistaminen pellosta kasvukauden jälkeen on työlästä ja kallista. Muovikatteelle on kehitetty vaihtoehtoja jo usean vuoden ajan, ja nyt markkinoille on saatu uusi, sekä ammattiviljelmille että kotitarveviljelmille soveltuva biohajoava kate. Muoville vaihtoehdon tuova uusi kate on konkreettinen esimerkki onnistuneesta tutkimustyöstä biotalouden kehittämisessä ja askel kohti suomalaista yhteiskuntaa, joka perustuu biotalouteen. Uusi kate on jo tänä kesänä käytössä usealla tilalla.

Biotalouden mahdollisuuksien hyödyntämiseksi tarvitaan korkeatasoista, ennakoivaa ja monitieteistä tutkimusta sekä kansainvälistä yhteistyötä. Tilaisuus, jossa ministeri vieraili, on hyvä esimerkki siitä, että Suomella on kansainvälisesti ainutlaatuisen mittavat ja laadukkaat biotaloutta koskevat tietovarannot, joita voidaan hyödyntää huomattavasti laajemmin ja tehokkaammin.

Ministeri Orpo katsoo biotalousstrategian mahdollisimman nopean läpiviemisen olevan tärkeää. – Biotaloudessa on suuret työllistämis- ja kasvumahdollisuudet. Minihallitusneuvotteluissa biotalous nostettiin yhdeksi hallituksen kolmesta keihäänkärjestä ja sen edistämiseksi tehdään hartiavoimin töitä myös maa- ja metsätalousministeriössä, Orpo lupasi.

Vuoden 2015 alussa MTT, Metsäntutkimuslaitos (Metla), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken tilastotuotanto yhdistyvät Luonnonvarakeskukseksi. Luonnonvarakeskuksen Orpo näkee keinona uudistaa luonnonvaroihin ja biotalouteen suuntautuvaa tutkimusta. Luonnonvarakeskus toimii kasvualustana biohajoavan katteen kaltaisille uusille innovaatioille 

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 162 254


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs