Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Gasumin Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailun voittaja ratkennut - Cursorin BioA-konsepti ylsi finaaliin

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Gasumin Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailun voittaja ratkennut - Cursorin BioA-konsepti ylsi finaaliin

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2013 klo 12:50
Julkaisija: Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö

Cursor Oy osallistui BioA-biojalostamokonseptilla kaasutuotantoyhtiö Gasumin järjestämään Hyvän ilman lintu -innovaatiokilpailuun. Kilpailuun osallistuneiden tuli ideoida uusi luonnonkaasuratkaisu tai keksiä uudenlaisia käyttömahdollisuuksia kaasuverkostolle. Osallistumisaika päättyi 31.12.2012 ja kevään 2013 aikana valittiin jatkoon menevät ideat noin sadan kilpailuun ilmoittautuneen idean joukosta. BioA-konsepti pääsi alkuvaiheiden jälkeen jatkokierroksille ja lopulta raadin valitseman viiden finalistin joukkoon.

Kilpailun voittaja julkistettiin kovatasoisessa finaalissa 4.6. ja finalistien joukosta arviointiraati valitsi voittajaksi Gasvuala-joukkueen. Voittajajoukkueen innovaatio on kokonaisratkaisu, jonka pyrkimyksenä on muuntaa osa Itämerellä liikennöivästä laivakalustosta käyttämään polttoaineenaan LNG:tä. Kilpailun 100 000 euron suuruinen palkinto jaettiin lopulta kolmelle parhaimmalle idealle; pääpalkinto on suuruudeltaan 80 000 euroa. Kaasulaturi-joukkueen idea luonnonkaasun hyödyntämisestä sähköautojen lataukseen sekä Kasvihuone-tiimin idea kasvihuoneviljelyn energiatehokkuuden parantamisesta luonnonkaasulla saivat molemmat 10 000 euron palkinnot.

Kilpailun arviointiraadissa olivat mukana Gasum Oy:n hallitusneuvoston puheenjohtajana toimiva vuorineuvos ja diplomi-insinööri Jorma Eloranta, filosofian tohtori Ilkka Herlin, vähähiiliseen yhteiskuntaan ja kestäviin liiketoimintastrategioihin erikoistunut tutkija Tuuli Kaskinen, Aalto-yliopiston professori Peter Lund sekä luovuuteen ja innovaatioihin erikoistunut liiketaloustieteen professori, kirjailija, kolumnisti ja puhuja Alf Rehn. Lisäksi raadissa olivat mukana Gasum Oy:stä toimitusjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja Antero Jännes, liiketoiminnan suunnittelusta vastaava Christer Paltschik sekä tutkimus- kehitys- ja innovaatiotoiminnasta vastaava teknologiapäällikkö Sari Siitonen.

Lisätietoa Gasumin innovaatiokilpailusta osoitteessa www.gasum.fi tai www.hyvanilmanlintu.fi

BioA-konsepti

BioA:ssa on kyse jätepohjaisen biojalostamotoiminnan kytkemisestä metsäteollisuuden yhteyteen. BioA on ainutlaatuinen menetelmä aikaansaada liiketoimintaa yhteiskunnan jätteistä ja sivuvirroista luonnollisilla kestävän kehityksen periaatteilla. Mukana konseptin kehittämisessä ovat olleet UPM, Stora Enso, Fortum, Sitra ja Raisio. Tutkimuspuolesta ovat vastanneet Aalto-yliopisto sekä Turun yliopisto. Konseptia on jatkokehitetty vuonna 2012 alkaneessa Bio Refine Tech -tutkimus- ja selvitysprojektissa. Projektin tavoitteena on hyödyntää selluteollisuuden suodosvesien lämpöä ja ravinteita levän kasvatusalustana. Projekti liittyy kiinteällä tavalla suomalaisen paperiteollisuuden rakennemuutokseen ja uusien huipputeknologioiden tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen eri alueilla elintarviketeollisuudesta energiatalouteen.

Bio Refine Tech 2012–2014

Bio Refine Tech -hanke koostuu kolmesta osaprojektista: BioA-konseptin soveltaminen ja teknologian kaupallistaminen; fotobioreaktorin levälajien valinta ja kasvatuskokeet sekä biojalostamon integrointi sellu- ja paperitehtaaseen. 

BioA-konseptin soveltaminen ja teknologian kaupallistaminen -osaprojektin vastuuorganisaatio on Cursor Oy (projektipäällikkö Jari Järvinen). 

Osaprojektin tavoitteena on luoda teollisen mittakaavan tutkimus- ja kehitysalusta, joka on integroitu konkreettiseen biojalostamoon. Samalla tulee selvittää lajitelma levistä, joita kasvattamalla saadaan maksimaalinen saanto käytetyillä ravinteilla.

Osaprojektissa selvitetään myös, minkä tyyppisessä fotobioreaktorissa kasvatusta kannattaa tehdä ja laaditaan kannattavuusselvitys biojalostamon integroinnista sellu- ja paperitehtaaseen. Tavoitteena selvittää uudentyyppisen ”puusta etanolia” -prosessin integrointi sekä biojalostamoon että sellu- ja paperitehtaaseen, koska sellujätteestä valmistetulla etanolilla on tuplavaikutus kannattavuuteen.  

Kaiken kaikkiaan tähtäimessä on patentoitu liiketoimintakonsepti, jota pk-yritysten yhteenliittymä voi hyödyntää globaalisti. 

Fotobioreaktorin levälajien valinta ja kasvatuskokeet -osaprojektissa vastuuorganisaatio on Turun yliopisto (professori Esa Tyystjärvi). 

Osaprojektin tavoitteena on selvittää suodosliemen soveltuvuus levän kasvattamiseen fotobioreaktorissa, etsiä fotobioreaktoriin sopivat levälajit ja optimoida valittujen lajien kasvattaminen fotobioreaktorissa.  

Osaprojektin päätuloksena on varmistaa fotobioreaktorin biologisen puolen toimivuus. Valittujen lajien fotosynteesinopeuden mittaaminen tuottaa tarvittavan perustiedon, jonka avulla kolmas osaprojekti pystyy mallintamaan fotobioreaktorin hiilitaseen eri olosuhteissa. 

Biojalostamon integrointi sellu- ja paperitehtaaseen -osaprojektissa vastuuorganisaatio on Aalto-yliopisto (professori Pekka Ahtila).

Osaprojektin tavoitteena on löytää optimikytkentä biojalostamon ja olemassa olevan sellutehtaan välillä. Samalla analysoinnissa sovelletaan prosessi-integraatiomenetelmiä, kuten pinch-analyysiä, lämmönsiirtoverkon optimoimiseksi.

Osaprojektissa tarkastellaan nykyisen sellutehtaan prosesseja ja arvioidaan mahdolliset kohteet, joissa muutoksia tekemällä saavutetaan energiasäästöä. Lisäksi osaprojektissa identifioidaan myös kaikki ne sellutehtaan energia- ja materiaalivirrat, joita voidaan hyödyntää uudessa biojalostamossa.

Osaprojektissa yhdistetään tieteellinen tutkimus, markkinoiden tarpeet ja pk-yritysten osaaminen.

Koko projektin taustalla on kahtena kesänä tehty työ Anjalan pilottikohteessa (2010 ja 2011). Viime kesänä levän harvestoinnissa tehtiin läpimurto, joka liittyy kustannusvaikutukseen. Läpimurron arvioidaan olevan merkittävä myös globaalissa mittakaavassa. 

Lisätiedot:

projektipäällikkö Jari Järvinen, Cursor Oy

puh. +358 40 190 2553

Liitetiedostot

Cursor Oy, Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö vastaa Kotkan, Haminan, Miehikkälän, Pyhtään ja Virolahden kuntien yritysneuvonnasta ja toteuttaa seudun elinkeinokehittämishankkeita. Cursor palvelee Etelä-Kymenlaakson yrittäjiä, yrittäjiksi aikovia ja seudulle asettuvia yrityksiä liiketoiminnan perustamis- ja kehittämisasioissa. Toimipisteemme sijaitsevat Kotkassa Eagle-talossa E18-tien varrella ja Haminan keskustassa Raatihuoneentorilla. Cursorin omistavat seudun kunnat (Kotka, Hamina, Pyhtää, Virolahti ja Miehikkälä) yhdessä alueen teollisuusyritysten ja rahoituslaitosten kanssa.

www.cursor.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs