Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Biotekniikka » Ajankohtaista Uudeltamaalta: Biokaasu-osaaja suuntaa Saksaan

Tekes tiedottaa

Ajankohtaista Uudeltamaalta: Biokaasu-osaaja suuntaa Saksaan

Tiedote.
Julkaistu: 07.05.2015 klo 12:25
Julkaisija: Tekes tiedottaa

Helsinkiläinen Ductor on esimerkki innovatiivisesta yrityksestä, joka suuntaa rohkeasti ulkomaille jo tuotteen pilottivaiheessa. Ductorin typen ja fosforin talteenottotekniikkaa hyödyntävä biokaasulaitos nousee Horisontti-rahoituksen turvin Saksaan.

"Olisihan se tietysti helpompaa, jos ensimmäiset referenssiasiakkaat löytyisivät täältä Suomesta", toteaa helsinkiläisen Ductorin teknologiajohtaja Ilkka Virkajärvi.

Hän viittaa lausahduksellaan yhtiön nykytilaan, jossa sen teknologiaa ollaan siirtämässä pienimuotoisesta ja paikallisesta pilotoinnista isompaan laitoskokoon. Se asennetaan Saksaan sikäläisen biokaasuoperaattorin laitokseen. Yksi tärkeä moottori hankkeelle on Horisontti 2020 -ohjelman pk-instrumentista myönnetty rahoitus.

Kustannussäästöä biokaasulaitoksille

Ductorin kehittämällä ja patentoimalla biologisella menetelmällä orgaanisesta materiaalista saadaan talteen ympäristön kannalta ongelmalliset typpi ja fosfori. Samalla tuotantoprosessista tulee entistä hallittavampi ja puhtaampi.

Markkinanäkymät ovat lupaavat, sillä Viikissä kehitetty teknologia tarjoaa biokaasulaitoksille nykyistä monipuolisemmat raaka-aineiden hyödyntämismahdollisuudet. Saksa ja Hollanti lukeutuvat EU-alueella biokaasun kärkimaihin. Saksassa biokaasulaitoksia on jo noin 8000 kappaletta, mutta kiinnostus viriää tasaisesti myös Englannissa ja Ranskassa.

"Teknologiamme mahdollistaa paljon typpeä sisältävän ja edullisen raaka-aineen, kuten lannan ja kanapehkun käytön. Biokaasun tuottajille tämä tarkoittaa merkittävää kustannussäästöä ja tehokkuuden parantumista", Virkajärvi kertoo.

Tunnettuutta ja kasvua Horisontista

Vuonna 2009 perustettu Ductor on ollut vuosien varrella mukana mm. Tekesin Green Growth- ja hakeutumassa NIY-ohjelmaan. Yhtiö on ottanut kasvuvauhtia myös Vigo-kiihdyttämössä, jossa ollessaan se keräsi noin 3,7 miljoonan euron sijoitukset.

Rahoitushakemus Horisontin pk-instrumentista oli Virkajärven mukaan tälle polulle luontevaa jatkoa. Myös ajankohta oli yrityksen kannalta sopiva. Teknologiaa oli koeponnistettu riittävästi ja se oli valmis vietäväksi todelliseen laitoskokoon.

"Raha on meidän kaltaiselle pienelle tutkimuspohjaiselle yritykselle luonnollisesti tärkeää, mutta kyllä pk-instrumentti nähtiin suorana mahdollisuutena myös kansainvälistymiseen. Hyväksytty hakemus tuo meille uskottavuutta, näkyvyyttä ja avaa monia ovia eteenpäin", Virkajärvi toteaa.

Tekesin rooli Ductorin kehitystaipaleella on niinikään selvä.

"Tekesin asiantuntijat ovat olleet todella tärkeitä sparrauskumppaneita. Heidän kauttaan olemme saaneet vinkkejä ja kontakteja mm. sopiviin kehitysohjelmiin, yhteistyöverkostoihin ja potentiaalisiin asiakkaisiin", teknologiajohtaja tiivistää.

Lisätietoja

Teknologiajohtaja Ilkka Virkajärvi
puh. +358 50 3655 910
ilkka.virkajarvi (at) ductor.com

 

Teksti: Timo Sormunen, Recommended Finland Oy
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tiedottaja Soile Thalén, Tekes
puh. 050 5577 716, soile.thalen (at) tekes.fi

Lisää asiakkaiden tuloksia

Liitetiedostot

Tekes on yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten haastavien tutkimus- ja kehitysprojektien ja innovaatiotoiminnan rahoittaja ja aktivoija. Tekes palvelee suomalaisen elinkeinoelämän ja tutkimuksen uudistumista. www.tekes.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs