Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Yritykset: Asenne ja oppisopimus auttaisivat nuoria töihin

Raha-automaattiyhdistys

Yritykset: Asenne ja oppisopimus auttaisivat nuoria töihin

Tiedote.
Julkaistu: 06.10.2015 klo 13:30
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

Tutkimuksen mukaan parempi asenne sekä tiiviimpi yhteistyö yrityksien ja oppilaitosten välillä edistäisivät eniten nuorten työllistymistä. Myös oppisopimus nähdään yrityksen kannalta hyödyllisenä.

Suomalaisyritysten henkilöstöpäättäjät kokevat, että suurimmat esteet heidän yrityksessään nuoren työllistymiselle ovat asenne (57 %), puutteet osaamisessa ja taidoissa (53 %) sekä liian vähäinen työkokemus (45 %). Tiedot käyvät ilmi Raha-automaattiyhdistyksen teettämästä Työnantajakyselystä, jossa selvitettiin suomalaisyritysten näkemyksiä nuorten työllistymisen suurimmista esteistä ja mahdollisuuksista.

Asenne nousee kärkeen myös kysyttäessä, mitkä tekijät edesauttaisivat eniten nuorten työllistymistä. Jopa 94 prosenttia suomalaisyrityksistä pitää asennetta tärkeimpänä tekijänä. Työnantajien mukaan seuraavaksi eniten töitä nuorille poikisi tiiviimpi yhteistyö yrityksien ja oppilaitosten välillä (86 %) sekä hakijoiden työtehtäviä vastaava koulutus (78 %).

– Tässä on tärkeä viesti oppilaitoksille ja yrityksille. Entistä paremmin työelämän tarpeisiin vastaava koulutus on etu nuorelle, sillä se edistää nuorten työelämävalmiuksia. Työelämään tutustuminen jo opiskeluaikana lisää varmasti myös työelämätaitoja, RAY:n erityisasiantuntija Sini Toikka sanoo.

Valtaosa suomalaisista yrityksistä kokee, että nuorten asenteissa työelämän näkökulmasta olisi parantamisen varaa. RAY:n Paikka auki -avustusohjelman Nuorten johtoryhmän vetäjä Jari-Pekka Hietsilta pitää asenteen korostumista osittain yllätyksenä.

– Siinä voi olla kyse ennakkoluuloista tai siitä, että työantaja on kohdannut  näitä asenneongelmaisia, jotka leimaavat koko ikäryhmää. Toisaalta on tavallaan rohkaisevaa, jos ongelma on asenteessa, sillä sitä henkilön on nopeampi muuttaa kuin esimerkiksi koulutustaan, Hietsilta sanoo.

Oppisopimus on yrityksillekin hyödyllinen

Tutkimuksessa selvisi, että suomalaisyrityksillä on positiivisia kokemuksia oppisopimuskoulutuksesta. Neljä viidestä yrityksestä on hyödyntänyt tai aikoo hyödyntää oppisopimuskoulutusta nuoren palkkaamisessa. Sitä hyödyntäneistä työnantajista kolme neljästä kokee oppisopimuksen hyödylliseksi yrityksen kannalta.

– Tulos on erittäin kannustava. Oppisopimuskoulutus on erinomainen keino nuorelle hankkia tutkinnon rinnalla arvokasta työkokemusta sekä kasvattaa taitojaan. Kyse on juuri niistä asioista, joita työnantajat mainitsevat työllistymisen esteiksi nuorille, Hietsilta sanoo.

Työnantajakyselyn (N=300) on tehnyt TNS Gallup Oy Raha-automaattiyhdistyksen toimeksiannosta elokuussa 2015. Kysely on kohdistettu vähintään 50 henkilöä työllistäville yrityksille. Vastaajat ovat yrityksen henkilöstöjohtoon kuuluvia tai sen henkilöstöasioista päättäviä henkilöitä.

Kysely on osa RAY:n Paikka auki -avustusohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa työttömien nuorten työllistymismahdollisuuksia ja työelämätaitoja.

Liite: Tilastonostoja tutkimuksesta

Lisätietoja:

Sini Toikka, erityisasiantuntija, RAY, puh. 09 4370 2049, sini.toikka@ray.fi.
Jari-Pekka Hietsillan haastattelupyynnöt Sini Toikan kautta.

____________________________

Paikka auki -avustusohjelman tavoitteena on vahvistaa työttömien nuorten työelämätaitoja sekä osallisuutta yhteiskunnassa ja työelämässä. Avustusohjelma toimii vuosina 2014­–2017.

Vuosina 2014 ja 2015 avustusohjelma tukee 174 avustuskohdetta nuoren palkkaamisessa yhteensä 7,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi avustusohjelmassa rahoitetaan hankkeita, joiden tavoitteena on auttaa erityistä tukea tarvitsevia nuoria sijoittumaan työelämään ja kohentamaan työelämätaitojaan. Kahden ensimmäisen vuoden aikana nuorten työllistämistä tukeville hankkeille on ohjattu tukea 5,1 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä on käynnissä 19 hanketta.

www.paikkaauki.fi

 

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs