Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » "Yksikin lapsisotilas maailmassa on liikaa"

Fida International

"Yksikin lapsisotilas maailmassa on liikaa"

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2012 klo 13:21
Julkaisija: Fida International

– Lasten pakottaminen tappamaan on julma ja äärimmäinen ihmisoikeusloukkaus. Yksikin lapsisotilas maailmassa on liikaa. Haluamme auttaa Ugandan entisiä lapsisotilaita kuntoutumaan ja palaamaan turvalliseen arkeen, kertoo Fida Internationalin toiminnanjohtaja Harri Hakola.

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida on kolmanneksi suurin ja yksi vanhimmista kehitysmaiden lapsia auttavista kummijärjestöistä Suomessa. Yli 5 000 suomalaiskummin tuki parantaa arviolta 10 000 lapsen arkea 14 maassa.

Fidan uusimmassa kummikohteessa Ugandassa kuntoutetaan entisiä lapsisotilaita, jotka ovat syvästi traumatisoituneita ja monenlaisen avun tarpeessa.

Fidan kautta voi auttaa muitakin haavoittuvassa asemassa olevia lapsia kuten katulapsia Keniassa ja Kolumbiassa, ympärileikkausta pakenevia maasaityttöjä Keniassa, syrjittyjä romanilapsia Bosnia-Hertsegovinassa, ihmiskaupan uhrien lapsia Albaniassa sekä vammaisia lapsia ja nuoria Tansaniassa, Malediiveilla ja Keniassa.

Fida kannustaa ja varustaa koko paikallista yhteisöä huomioimaan lasten oikeudet ja tarpeet. Kummityöhön osallistuu suuri joukko vapaaehtoistyöntekijöitä. Kummius on Suomessa suosittu tapa tukea kehitysmaiden lapsia.

– Kummius on äärettömän helppo ja palkitseva tapa auttaa. Alle eurolla päivässä voi muuttaa yhden lapsen koko maailman, kertoo Fidan kummilapsityön koordinaattori Laura Grönholm.


Entinen lapsisotilas Francis: ”Olen saanut Jumalalta anteeksi”

Ugandalainen Francis (21) on yksi Fidan tukiohjelman kautta apua saaneista. Hän joutui pahamaineisten LRA-sissien käsiin 12-vuotiaana. Sissit kouluttivat pojasta sotilaan. Hänet pakotettiin tappamaan ihmisiä ja sieppaamaan uusia lapsia. Hän pääsi pakenemaan vajaan kahden vuoden jälkeen. Perhe iloitsi pojan paluusta, mutta naapurit kutsuivat häntä pahansuovasti sissijohtaja Konyksi tai hänen lapsekseen.

– En pystynyt hallitsemaan vihaani, sillä tunsin syyllisyyttä menneestä. Näin painajaisia ja pelkäsin, että sissit löytävät minut, Francis muistelee.

Myös Francisin vaimo Josephine (20) joutui lapsena sissien sieppaamaksi. Vapauduttuaan hän pääsi ammattikouluun, jossa tapasi Francisin. Nuoret päättivät mennä naimisiin ja kutsuivat häihinsä entisiä lapsisotilaita.

Josephine valmistui ompelijaksi ja Francis rakennusmieheksi. Molemmat ovat saaneet ammattiapua traumoihinsa. Nyt nuorelle avioparille on syntynyt tyttövauva, joka iloa ja toivoa elämään.

– Olen oppinut tulemaan toimeen yhteisöni kanssa. Ja olen saanut Jumalalta anteeksi kaiken tekemäni pahan, kertoo Francis.


Lisätietoja ja valokuvia Fidan kummikohteista: 

  • kummilapsityön koordinaattori Laura Grönholm | 044 455 3944 | laura.gronholm@fida.info
  • viestintäpäällikkö Lassi Mäkinen | 040 534 0685 | lassi.makinen@fida.info 
  • www.tulekummiksi.fi

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka toteuttaa yli 60 kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun hanketta sekä laajaa kummilapsitoimintaa lähes 40 maassa. Fida on Suomen ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö. Fidan suomalaiset työntekijät ulkomailla ja laaja kumppaniverkosto varmistavat avun tehokkaan ja luotettavan perillemenon.  www.fida.info


Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs