Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Yhteistyö Etelän kirkkojen kanssa edistänyt Suomen ja YK:n kehityspoliittisia tavoitteita

Fida International

Yhteistyö Etelän kirkkojen kanssa edistänyt Suomen ja YK:n kehityspoliittisia tavoitteita

Tiedote.
Julkaistu: 06.11.2012 klo 06:45
Julkaisija: Fida International

Fida Internationalin edellisen kehitysyhteistyöohjelman (2007-11) tärkeimpiä tavoitteita oli voimauttaa haavoittuvia yhteisöjä ja vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa. Appraisal Consulting- yrityksen keväällä tekemän ulkopuolisen ohjelman loppuarvioinnin mukaan tämä toteutuikin enimmäkseen hyvin. Fidan yhteistyö pääsääntöisesti kirkkojen kanssa on erityisesti voimauttanut kansalaisyhteiskuntaa ja kumppaneita. Myös YK ja viranomaiset ovat kiitelleet järjestön toimintaa.

Toiminta linjassa Suomen ja YK:n tavoitteiden kanssa

Fidan kehitysyhteistyö on hyvin edistänyt niin Suomen kehityspolitiikan päämääriä kuin YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamista etenkin äärimmäisen köyhyyden vähentämisessä, sukupuolten tasa-arvon lisäämisessä ja hiv/aidsin ehkäisyssä. Sukupuolten tasa-arvo oli ja on yksi työn läpileikkaavista teemoista. Sen toteutumista edisti alueellisten gender-neuvonantajien nimeäminen ja 589 paikallisen gender-kouluttajan kouluttaminen eri maissa.

Arvioinnin mukaan Itä-Afrikan alueohjelmat ovat vaikuttaneet hiv/aids -teeman integroimiseen nuorisokeskuksissa sekä kirkon ja henkilökunnan koulutuksiin. Intiassa taas kumppanit yhdessä ovat auttaneet jopa tuhansien työpaikkojen saantiin koulutuksen ja mikrolainojen avulla. Kirkkojen omat verkostot mahdollistavat työnteon vaikeissakin olosuhteissa ja esimerkiksi humanitaarisissa kriiseissä.

Viranomaiset tunnustavat työn arvon

Myös paikalliset viranomaiset ovat antaneet tunnustusta työn laadusta ja menestyksestä. Esimerkiksi kuuden vuoden yhteistyön jälkeen Laosin viranomaiset totesivat Fidan ja paikallisen kumppanin työn olleen ”erittäin vaikuttavaa ja jättäneen pysyvän jäljen yhteisöihin”.

YK:n tutkimus Malediivien nuorisokeskuksista, joka toteutettiin vuoteen 2010 mennessä, totesi, että järjestön rakentama keskus Keyodhoon saarella oli yksi parhaista heidän löytämistään nuorisolle suunnatuista toiminnoista. Pohjois-Korean ruokatuotannon omavaraisuus on parantunut yhteistyössä Fidan kanssa perunanviljelystä kehittämällä.

Ohjelma-ajattelu tuottaa tuloksia

Useat kumppanikirkot ja -järjestöt ovat ymmärtäneet Fidan ansiosta sosiaalisen ja yhteisöllisen työn merkityksen. Samalla hankkeiden määrä (72 edellisessä ohjelmassa 31 maassa; lisäksi kummilapsityötä 22 yhteisössä ja humanitaarista apua 8 maahan) on lisääntynyt. Arvioinnin mukaan hankesuunnittelua yhteisestä, ohjelmallisesta lähtökohdasta käsin pitäisi ulottaa yhä laajemmalle.

–Paikoin olisi syytä tarkistaa maantieteellisiä alueohjelmia ja tehostaa koko ohjelman seurantaa alueellisista näkökulmista. Temaattisten, esimerkiksi vammaisiin henkilöihin tai ympäristöön liittyvien, ohjelmien lisääminen ja toisaalta valittujen teemojen tiukempi valtavirtaistaminen osaksi hankkeita parantaisi myös toimijoiden keskinäistä oppimista, yli maarajojenkin.

Erityinen haaste tavoitteiden asettamiselle syntyy toimimisesta niissä maissa, joissa viranomaiset eivät katso suopeasti kansalaisyhteiskunnan vahvistumista. Vaikka järjestön kumppanivalinta ei olisi aina ollut yksiselitteistä, arvioija löysi vahvan positiivisen pohjavireen:

–On riittävästi näyttöä, että Fida on päässyt hyvin ruohonjuuritasolle.

LISÄTIETOA:

Kehitysyhteistyön ohjelmapäällikkö Olli Pitkänen | puh. 040- 7292 285 | olli.pitkanen@fida.info

Koko arviointiraportti ladattavissa Fidan verkkosivuilla www.fida.info

Liitetiedostot

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö, joka toteuttaa yli 70 kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun hanketta sekä laajaa kummilapsitoimintaa lähes 40 maassa. Fida on Suomen ulkoasiainministeriön ja Euroopan komission Humanitaarisen avun osaston (ECHO) kumppanuusjärjestö. Fida lähetystorien tuotoilla autetaan kehitysmaiden köyhiä. www.fida.info

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs