Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Vetoomus kehitysmaiden vammaisten oikeuksien puolesta luovutettiin kehitysministerille

Suomen Lähetysseura

Vetoomus kehitysmaiden vammaisten oikeuksien puolesta luovutettiin kehitysministerille

Tiedote.
Julkaistu: 17.11.2014 klo 08:27
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Kehitysministeri Sirpa Paaterolle luovutetun Suomen Lähetysseuran vetoomuksen allekirjoitti 6500 ihmistä.

Vetoomus, johon kertyi 6500 nimeä, luovutettiin kehitysministerille perjantaina 14. marraskuuta. Vetoomus on osa Lähetysseuran Tasaus-kampanjaa, jolla tuetaan kehitysmaiden vammaisia. Siinä vaaditaan, että Suomen tulee ajaa kehitysmaiden vammaisten ihmisten aseman parantamista kansainvälisillä areenoilla sekä kehitysyhteistyössä. Nimiä vetoomukseen kerättiin eri tapahtumissa ympäri Suomea ja sen pystyi allekirjoittamaan myös verkossa.

"Hienoa, että olette nostaneet vammaisten oikeudet esiin", kehitysministeri Sirpa Paatero kiitti. Hän myös lupasi lisätä painetta, jotta Suomi ratifioisi YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen vielä tämän hallituskauden aikana.

Lähetysseuran vt. ulkomaantyön johtaja Tero Norjanen muistutti luovutuksen yhteydessä, että vammaiset ihmiset ovat kehitysmaissa kaikista heikoimmassa asemassa.

"Työskennellessämme yhteiskunnan marginaaliin jääneiden ihmisten ja ryhmien parissa, olemme huomanneet, että vammaiset henkilöt ovat usein huonoimmassa asemassa kaikilla työalueillamme. Asenteet ja fyysiset esteet rajoittavat vammaisia ihmisiä toimimasta täysvaltaisina yhteiskunnan jäseninä".

Kehitysministeri Paatero korosti koulutuksen merkitystä vammaisten aseman parantamisessa. Kehitysmaissa vain 3 prosenttia vammaisista lapsista pääsee kouluun.

"On panostettava vammaisten lasten ja erityisopettajien koulutukseen sekä vammaisten lasten vanhempien tukemiseen. On myös mietittävä mitä tapahtuu sen jälkeen kun vammainen lapsi pääsee koulusta. Työllistymistä on tuettava", Paatero sanoi.

Maailmassa on noin miljardi vammaista henkilöä. Vammaisten oikeudet toteutuvat edelleen heikosti etenkin kehitysmaissa, missä 80 % maailman vammaisista henkilöistä asuu. Kehitysmaissa asenteet vammaisia kohtaan ovat usein negatiivisia, ja vammaisia saatetaan piilotella kotona.

Lähetysseuran tukemassa vammaistyössä keskeisiä tavoitteita ovat ihmisoikeuksien toteutuminen, koulutuksen ja työllistymisen parantuminen, sekä syrjinnän ja hyväksikäytön loppuminen. Työtä tehdään yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Kuvateksti:

Lähetysseuran vt. ulkomaantyön johtaja Tero Norjanen ojensi vetoomuksen kehitysministeri Sirpa Paaterolle. Kuva Laura Meriläinen-Amaumo

Liitetiedostot

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs