Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Vapaalle vihdoinkin – mutta muistoksi muu kuin B-hepatiitti

Munuais- ja maksaliitto

Vapaalle vihdoinkin – mutta muistoksi muu kuin B-hepatiitti

Tiedote.
Julkaistu: 27.07.2015 klo 08:08
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Loma loppuu ja koulut alkavat – mutta ensin vapaalle ja kaukomaille. B-hepatiitti ei kuitenkaan ole mukava muisto rakkauden kesästä 2015, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7. Sea ja sun on OK, mutta jos mukana on myös sex ja sangria, niin pidä nämä seikat mielessä.

Maailmassa on noin 240 miljoonaa ihmistä, joilla on B-hepatiitti. Suomessa se on hyvin harvinainen. Tartuntoja todettiin vielä 90-luvulla lähes 200 vuodessa, mutta parantunut rokotesuoja on johtanut tartuntojen määrän laskuun. Neulojen vaihto on vähentänyt tartuntoja ruiskuhuumeiden käyttäjillä. Suomessa THL:n tartuntatautirekisterin mukaan yleisin syy B-hepatiittiin on suojaamaton seksi.

– Vaikka tartuntojen määrä on vähentynyt, rokote kannattaa kuitenkin ottaa, varsinkin jos on lähdössä matkalle. Joka tapauksessa kannattaa kerrata, miten B-hepatiitti tarttuu, kehottaa Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä muun muassa suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Satunnaisissa suhteissa suojautuminen on toki muutenkin tärkeää. B-hepatiitin voi saada myös lävistyksessä tai tatuoinnissa, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla.

– Ota mieluummin muistoksi rakkauden kesästä ja vuosisadan matkasta tylsästi groupie kuin tatuointi baarikadun tatskapaikassa.

Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta. Sen voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hygienian tasossa on puutteita, eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.

B-hepatiitti tarttuu harvoin arjessa. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen ja saniteettitilojen kautta, mutta hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina.

B-hepatiitin itämisaika on noin 3 kuukautta. Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään eikä se vaadi hoitoa. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää kuitenkin viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimmalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti. Lääkityksellä voidaan ainakin vähentää viruksen määrää veressä, mutta hoito kestää yleensä vuosia ja voi olla jopa elinikäinen. Ennaltaehkäisy on siis B-hepatiitin parasta hoitoa. 

Vältä B-hepatiitti
- Suojaudu sukupuoliyhteydessä.
- Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden sterilisoinnista.
- Muista, että tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

Lisää tietoa virushepatiiteista www.maksa.fi/hepatiittipaiva.

Maailman hepatiittipäivä 28.7.
Maailman hepatiittipäivää vietetään heinäkuun 28. päivänä. Maailman terveysjärjestö WHO otti sen viralliseen ohjelmaansa vuonna 2010. Tiedon lisääminen sekä ennakkoluulojen vähentäminen on tärkeää, jotta sairastuneet saavat tarvitsemaansa tukea eivätkä leimautumisen pelossa jää yksin.

Virushepatiitit jaetaan suun kautta ja veriteitse tarttuviin. A-hepatiitin voi saada vedestä tai ruoasta. B- ja C-hepatiitit tarttuvat veren välityksellä.

Maksa on kehon monitoimikone. Sillä on yli 500 tehtävää. Munuais- ja maksaliiton kampanjassa www.mahtimaksa.fi Mahtimaksa paiskii hommia urakalla, mutta mikään mahti maailmassa ei jaksa ikuisesti. Maksan uupumuksen merkit huomaa usein vasta, kun se on jo vaurioitunut. Ole kunnon työnantaja. Ihmisellä on vain yksi maksa. Huolehdi sen hyvinvoinnista ennen kuin on myöhäistä. Helpota maksan urakkaa terveillä elintavoilla: vältä ylipainoa, vähennä alkoholia, liiku ja annostele lääkkeet oikein.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä ja muita vahingollisia kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Se varastoi ja jakelee ravintoaineita, vitamiineja, sokeria ja rasvaa. Maksa tuottaa proteiineja ja edistää vammojen paranemista. Se erittää sappea ruuansulatuksen tarpeisiin.

www.maksa.fi
www.mahtimaksa.fi
www.maksa.fi/hepatiittipaiva
www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto
www.twitter.com/MunuainenMaksa

Lisätiedot:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs