Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Vapaaehtoistyön edellytyksiä parannetaan: Työryhmä selvittää vapaaehtoistyöhön liittyvän sääntelyn yksinkertaistamista ja koordinaation parantamista

Valtiovarainministeriö

Vapaaehtoistyön edellytyksiä parannetaan: Työryhmä selvittää vapaaehtoistyöhön liittyvän sääntelyn yksinkertaistamista ja koordinaation parantamista

Tiedote.
Julkaistu: 09.02.2015 klo 13:11
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

- Suomessa lähes 40 % väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyön merkitys yhteiskunnan toiminnalle on hyvin suuri. Vapaaehtoistyön järjestäminen ei kuitenkaan aina ole ongelmatonta. Nyt haetaan selkeitä ja yksinkertaisia toimintamalleja hallinnon ja vapaaehtoistyötä tekevien välille, toteaa liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko.
Valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän selvittämään vapaaehtoistyöhön liittyvän lainsäädännön kehittämistä ja ohjeistuksen yksinkertaistamista. Työryhmä selvittää myös ministeriöiden koordinointivastuita vapaaehtois­toimintaa koskevassa lainvalmistelussa ja vapaaehtoistoiminnan yleisten edellytysten luomisessa. Työryhmän toimikausi on 9.2.2015  - 30.10.2015. Työryhmä antaa väliraportin toukokuussa.

Vapaaehtoistyön järjestämisessä on koettu ongelmia mm. verotukseen, työttömyysturvaan ja varainhankintaan liittyvissä säädöksissä ja niiden tulkintakäytännöissä. Vapaaehtoistyön esteistä on tehty useita selvityksiä sekä Suomessa että EU:ssa. Selvitysten mukaan Euroopan talous- ja sosiaalikomitea suosittaakin, että jäsenmaiden lainsäädäntö mahdollistaa vapaaehtoistyön ja kannustaa siihen, suojelee vapaaehtoistyöntekijöitä sekä poistaa heidän toimintaansa haittaavia oikeudellisia esteitä.

Työryhmän tehtävänä on arvioida tunnistettujen kehittämistarpeiden toteuttamiskelpoisuutta ja vaikuttavuutta. Työnsä päätteeksi työryhmä laatii suosituksensa mahdollisista muutoksista ja jatkovalmistelusta.

Työryhmän puheenjohtajana toimii neuvotteleva virkamies Arja Terho valtiovarainministeriöstä. Työryhmässä on edustus useimmista ministeriöistä, verohallinnosta, kansalaisjärjestöistä ja Helsingin yliopistosta.

Asettamispäätös. Vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittävä työryhmä

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Arja Terho, valtiovarainministeriö, puh. 02955 30235, etunimi.sukunimi@vm.fi neuvotteleva virkamies Niklas Wilhemsson, oikeusministeriö, puh. 02951 50348, etunimi.sukunimi@om.fi

Valtiovarainministeriö (VM) on osa valtioneuvostoa. Ministeriö valmistelee hallituksen talous- ja finanssipolitiikkaa ja valtion talousarvion sekä toimii veropolitiikan asiantuntijana. Se vastaa myös rahoitusmarkkinapolitiikan valmistelusta ja valtion työnantaja- ja henkilöstöpolitiikasta sekä julkishallinnon kehittämisestä. Lisäksi VM vastaa kuntahallinnon lainsäädännön sekä kuntatalouden kehittämisestä. Ministeriö osallistuu Euroopan unionin ja monien kansainvälisten järjestöjen toimintaan.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs