Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Vanhusten viikko 6.–13.10. – Lähetysseura tekee myös kummivanhustyötä + WC-vallankumous Thaimaassa

Suomen Lähetysseura

Vanhusten viikko 6.–13.10. – Lähetysseura tekee myös kummivanhustyötä + WC-vallankumous Thaimaassa

Artikkeli.
Julkaistu: 02.10.2013 klo 13:09
Julkaisija: Suomen Lähetysseura

Vanhusten viikko 6.–13.10. – Lähetysseura tekee myös kummivanhustyötä

Suomessa vietetään vanhustenpäivää sunnuntaina 6.10. ja sitä seuraava viikko on vanhustenviikko. Vuosittaista vanhusten päivää vietetään myös Thaimaassa, tosin jo keväällä. Thaimaassa kunnioitetaan vanhuksia ja iän mukanaan tuomaa viisautta, silti sieltäkin löytyy paljon vanhuksia, jotka ovat köyhiä ja joista kukaan ei pidä huolta. Suomen Lähetysseura tukee Thaimaan luterilaisen kirkon vanhustyötä kummituella.

Vanhustenpäivän juhlat Samroongissa

Thaimaassa vanhustenpäivää vietetään 13. huhtikuuta. Thaimaan luterilaisen kirkon diakoniaosasto, Toivon tien tiimi, järjesti silloin yhdessä Samroongin seurakunnan ja paikallisen asuinyhteisön kanssa juhlat alueen vanhuksille.

Laululeikit rentouttivat tunnelmaa ja musiikki houkutteli muitakin yhteisön asukkaita seuraamaan ohjelmaa. Läheisen terveysaseman neljä nuorta sairaanhoitajaa antoivat terveysneuvoja ja tarkistivat verenpaineita. Maan tavan mukaan vanhuksille annettiin lahjoja ja juhlaväki nautti yhteisen lounaan. Samroongin seurakunnan pastori rukoili vanhusten puolesta, kun oli ensin kertonut yleisölle rukouksen merkityksestä kristityille.

Juhlan huippuhetki oli perinteinen kunnianosoitus kylän vanhimmille. Nuoret osoittivat kunnioitusta vanhemmilleen kostuttamalla ja pirskottamalla heidän kätensä tuoksuvalla kukkaisvedellä. Vastavuoroisesti vanhemmat siunasivat vedenvalajan. Se symboloi puhdistumista, hengen virkistystä ja kaikkia niitä hyviä asioita, jotka kuuluvat elämään. 

Thaimaassa vanhuksilla on oma nimikkokukka, pitkäikäinen, viehättävästi tuoksuva ja jatkuvasti viheriöivä White Cheesewood. Se suojaa auringon paahtaessa, kuten iäkkäät haluavat suojella jälkipolviaan.

Kummitukea yksinäisille vanhuksille

Suomen Lähetysseura tukee Thaimaan kirkon vanhustyötä kummituella. Tuen piirissä on tällä hetkellä 73 vanhusta Bangkokissa ja maaseudulla. Diakoniaosaston työntekijät eli Toivon tien tiimi tekee kotikäyntejä vanhusten luo, tuo tullessaan riisiä tai hedelmiä – ja vaikkapa taskulampun, kun sähköntulo on katkennut.

Säännöllistä taloudellista tukea saa 43 vanhusta. Tukea tarvitaan asumismenoihin, kuten vuokraan ja vesimaksuihin. Kirkon työntekijät ovat vanhusten tukena myös kaupungilla esimerkiksi lääkärikäynneillä.

Nämä vanhukset löytyvät tavallisesti yhteisöistä, joissa kirkon diakonityötä tehdään muutenkin. Usein seurakuntalaiset kiinnittävät huomiota apua tarvitseviin ja esittelevät heidät diakoniatyöntekijöille.

Esimerkiksi 70-vuotias rouva Keeson asuu yksin puutalossa kanavan vieressä. Läheisiä sukulaisia hänellä ei ole enää elossa, mutta samassa pihapiirissä on kaksi muuta taloa, jotka kuuluvat hänen entisen miehensä perheille. Pihapiirissä asuva nuoripari on myös kirkon diakoniatyön asiakkaita; he ovat hiv-positiivisia ja saavat Metadoni-huumevieroitushoitoa.

Rouva Keeson on melko terve, vaikka liikkuukin selkä köyryssä. Hän on kuitenkin huomannut monien Buddhan kuvien ja muiden esineiden vähitellen häviävän kodistaan, minkä takia hän on usein ilmaissut haluavansa muuttaa pois, ehkä johonkin vanhainkotiin.

Diakoniatyöntekijät veivät hänet tutustumiskäynnille maaseudulle parin tunnin matkan päässä olevaan katolisen kirkon vanhainkotiin. Koti tarjoaa huolenpitoa nimen­omaan niille iäkkäille henkilöille, joilla ei ole ketään ja jotka ovat erittäin köyhiä. 

Vanhainkodin toiminta on kahdeksan hoivahen­kilön ja neljän askarteluohjaajan varassa. Siivouksesta ja vaatteiden pesusta vastaa neljä henkilöä yhdessä asukkaiden kanssa. Keskuksessa ei työskentele sairaanhoidon koulutusta saanutta henkilökuntaa, mutta sairaanhoitaja käy kerran viikossa jakamassa lääkkeet ja tulee pyy­dettäessä paikalle.

Pari viikkoa tutustumiskäyntinsä jälkeen rouva Keeson sanoi tehneensä päätök­sen. Hän haluaa jatkaa asumista omassa talossaan. Siirtyminen uuteen ympäristöön olisi liian iso muu­tos ja sielläkin yksin jäämisen mahdollisuus on iso. Entisessä yhteisössään hänellä on hyvä koti ja tuttuja kasvoja lähistöllä. Terveyttäkin on sen verran, että jaksaa kävellä kotikujan suulle silloin tällöin ostamaan päivän riisiannosta.

Lisää kummeja kaivataan

Kirkon diakoniaosasto toivoo voivansa lisätä tukea saavien määrää noin kymmenellä vanhuksella vuosittain, jos työhön vaan saadaan lisää resursseja.

Suomen Lähetysseura tukee kummituella vanhuksia myös Ebeneserin vanhainkodissa Haifassa, Israelissa. Ebeneser kokoaa saman katon alle sellaisia arabikristittyjä ja messiaanisia juutalaisia, joilla ei olisi muuta asuinpaikkaa. Monet asukkaat tulevat vaikeista oloista, eivätkä maksut kata kodin kaikkia kuluja. Ebeneser ei saa myöskään valtionavustusta, ja siksi se on riippuvainen vapaaehtoisista lahjoituksista.

www.suomenlahetysseura.fi/kummit

Teksti Anne Rantanen ja Kirsi Elo
(Anne Rantanen on mukana Thaimaan luterilaisen kirkon diakoniatyössä ja toimii Thaimaan kummivanhustyön yhdyshenkilönä)

WC-vallankumous Thaimaassa

Iäkkäillä tyytyväisen elämän edellytykset ovat yksinkertaiset. Vielä yksinkertaisemmaksi ne tulevat, mitä vähemmän varallisuutta henkilöllä on. Keväällä 2013 eräässä ilmaisjakelulehdessä oli artikkeli siitä, että kolmen vuoden kuluessa 90 %:ssa thaimaalaisista kodeista tulisi olla istuma-mallinen WC-pytty ja yleisissä isoissa WC-tiloissa ainakin yksi vastaavanlainen malli.

Tällä hetkellä valtaosassa thaikoteja, ja etenkin sen iäkkäämmän kansanosan parissa, on käytössä perinteinen WC-malli, jossa asioidaan kyykyssä. Tämä on jo vuosia tuottanut terveydellisiä ongelmia nimenomaan iäkkäille käyttäjille ja aiheuttanut monenlaisia vammoja. Näillä WC-jalkavammoilla on täällä jopa omat lääketieteelliset diagnoosinsa.

Kirkolta pyttyjä vanhuksille

Thaimaan ev.lut. kirkon vanhustyön tavoitteena on helpottaa niiden iäkkäiden henkilöiden elämää, joilla on rajalliset taloudelliset resurssit ja jotka ovat vailla läheisten tukea. Asuinyhteisön hyljeksivä asenne, yksinäisyys, liikuntaongelmat, aliravitsemus, muut elinympäristön puutteet ja asiointi esimerkiksi virastoissa tai sairaaloissa, ovat tilanteita, joihin pyrimme vaikuttamaan joko pienellä taloudellisella tuella tai konkreettisella muutoksella.

Teemme näihin liittyvät päätökset yhdessä tuentarvitsijan ja hänen lähipiirinsä kanssa. Näin vältymme liian arvokkailta avustuksilta. Sellaiset tulevat liian usein uudelleen myydyksi ja päätyvät lopulta toisten kuin tuensaajiemme iloksi.

Käytännössä vallankumous pyörähti käyntiin yhdessä Samroongin seurakunnan lähistöllä sijaitsevassa yhteisössä heidän vanhustenpäivän juhlassaan. Juhla-aterialla tiedustelin yhteisön puheenjohtajattarelta, rouva Timiltä, ajatuksia siitä, mikä olisi sellainen konkreettinen asia, millä voisimme avustaa heidän yhteisönsä iäkkäitä asukkaita. Mukana ollut diakoniaosaston johtajatar rouva Anuttarapat muisti lehdessä olleen jutun ja kertoi vanhusten tarvitsevan istumamallisia WC- pyttyjä liikuntavaikeuksiensa takia.  Siitä kimmokkeen saanut rouva Tim ehdottikin, että hankkisimme heille näitä istumamallisia WC-pyttyjä.

Ei enää kykkimistä

Niinpä kirkon diakoniatyö eli Toivon Tien tiimi hankki autolastillisen WC-istuimia. Asukkaat auttoivat niiden kuljetuksessa lopullisille omistajilleen, jotka puolestaan lupautuivat vastaamaan asennustyön toteutuksesta. Ilolla olemme saaneet seurata, kuinka työ toteutettiin sovitusti.

Syyskuuhun mennessä istumamallisia WC- pyttyjä on asennettu kymmenkunta Bangkokissa ja Koillis-Thaimaassa. Tavoitteenamme on jatkaa tätä konkreettista elämänlaadun parantamista ja toivomme ihmisten innostuvan ja osallistuvan myös taloudellisesti tähän toimintaan. (1 WC-istuin on noin THB 1000 = EUR 25)

Teksti ja kuvat Anne Rantanen
kirjoittaja on mukana Thaimaan luterilaisen kirkon diakoniatyössä ja toimii kummivanhustyön yhdyshenkilönä

Kuvatekstit:

Vanhustenpäivän perinteeseen Thaimaassa kuuluu, että nuoremmat valelevat vanhusten kädet tuoksuvalla kukkaisvedellä ja vanhukset puolestaan siunaavat vedenvalajan. Kuva Anne Rantanen

Seurakunta ja kirkon diakoniaosasto järjestivät Samroongin alueen vanhuksille vanhustenpäivänjuhlan. Vihreäpaitaiset ovat kirkon väkeä. Takarivissä 4. vasemmalta on Thaimaan kummivanhustyön yhteyshenkilö Anne Rantanen.

Rouva Keeson kävi tutustumassa katoliseen vanhainkotiin, mutta päätti vielä toistaiseksi jäädä omaan kotiinsa, kun terveys vielä sen sallii. Kuva Anne Rantanen

Katolisella kirkolla on parin tunnin matkan päässä Bangkokista vanhainkoti vähävaraisille vanhuksille. Aviopareille ja itsekseen toimeentuleville on yhden huoneen taloja, huonokuntoisemmille vanhuksille on salit, yksi naisille, toinen miehille. Kuva Anne Rantanen

Kirkon diakoniatyö on toimittanut vanhuksille mm. istumamallisia WC-pyttyjä, sillä huonokuntoisille vanhuksille sattuu jopa onnettomuuksia perinteisen mallisessa lattia-aukko WC:ssä. Yksi pytty maksaa 25 euroa. Kuva Anne Rantanen

Vanhustenpäivä ja -viikko 6.–13.10.

Suomessa on vietetty vanhustenpäivää vuodesta 1954 lähtien. Vanhustenpäivä on lokakuun ensimmäinen sunnuntai ja sitä seuraava viikko on vanhustenviikko. Järjestäjänä on Vanhustyön keskusliitto.

 

Liitetiedostot

Suomen Lähetysseura on vuonna 1859 perustettu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestö, joka toimii 30 maassa yhteistyössä paikallisten kirkkojen ja järjestöjen kanssa. Lähetysseura on myös ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö ja yksi Suomen suurimpia kehitysyhteistyöjärjestöjä. www.suomenlahetysseura.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs