Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Työttömyys ja kuivuus kurittavat Somalimaata

Solidaarisuus

Työttömyys ja kuivuus kurittavat Somalimaata

Tiedote.
Julkaistu: 03.11.2015 klo 12:24
Julkaisija: Solidaarisuus

Kuluneen vuoden niukka sademäärä on ajanut Somalimaan maataloustuotannon pohjalukemiin. Samalla kasvava nuorisotyöttömyys saa nuoret etsimään mahdollisuuksia maan rajojen ulkopuolelta.

Laajalle levinnyt, akuutti aliravitsemus vallitsee suuressa osassa Somalimaata. Joulukuussa 2015 alueen ruokaturva tulee olemaan erittäin heikko, arvioi somalimaalaisen Agriculture Development Organizationin (ADO) toiminnanjohtaja Hussein Ismail Jama. Sadetta on tullut kuluneena vuonna niukasti.

”Nälänhätä on todellinen uhka, jos sadekausien aikana sataakin vain vähän”, Jama toteaa.

Maatalous on Somalian toiseksi tärkein elinkeino siitä huolimatta, että maa on enimmäkseen kuivaa puoliaavikkoa, jonka pinta-alasta vain reilut kymmenen prosenttia on viljelykelpoista.

Valmis sadevedenkeruuallas odottamassa Beerin kylässä Somalimaassa sateita saapuviksi. Kuva: Siru Aura

Koko Somalian alueella nuorisotyöttömyys on noin 70 prosenttia. Jaman mukaan nuorten turhautuminen ja tulevaisuuden näköalattomuus ajavat nuoria hakemaan toimeentuloa naapurimaista tai Euroopasta.

”Toimeentulomahdollisuuksien rajallisuus on suoraan yhteydessä haluun muuttaa maasta”, Jama painottaa.

Somalimaan tilanteen juuret ovat Somalian sisällissodassa. Heikko tietotaito ja sisällissodassa tuhoutunut infrastruktuuri rajoittavat yhä ihmisten toimeentulomahdollisuuksia.

Jaman mukaan nuorempi sukupolvi tietää internetin ja sosiaalisen median välityksellä Euroopan maiden vakaammista ja turvallisemmista oloista.

”Nuoret huomaavat sosiaalisen median kautta, miten erilaista elämä Euroopan maissa on. Moni nuori toteaa ’äiti, minun on lähdettävä’”, Jama kertoo.

Somalimaassa ei ole riittävää taloudellista kasvua nuorisotyöttömyyden ratkaisemiseksi. Jaman mukaan merkittävä syy taloudellisen kasvun hitauteen on sisällissodasta johtuva koulutuksen ja osaamisen puute.

Nuoret uskovat, että Euroopassa on tarjolla runsaasti mahdollisuuksia parempaan elämään.

”He eivät lähde itsensä, vaan perheidensä takia. Nuoret haaveilevat saavansa Euroopasta töitä, jolla he voivat elättää äitinsä, sisaruksensa ja sukulaisensa”, Jama painottaa.

Somali-diasporalla on suuri merkitys Somalimaan kehittämisessä.

 ”Diasporassa elävät sekä Somalimaahan palaavat haluavat auttaa maan jälleenrakentamisessa ja he edistävät muun muassa maan talouskasvua. Diasporalla on erittäin tärkeä osa yhteiskunnan rakentamisessa sekä liiketoiminnan kehittämisessä ja uusien työpaikkojen luomisessa”, Jama kertoo.

ADO on Solidaarisuuden pitkäaikainen kumppanijärjestö Somalimaassa. Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeissa Somalimaassa lisätään pienviljelijöiden tietoja ja taitoja maataloustuotannosta koulutuksen ja neuvonnan avulla sekä vahvistetaan muun muassa nuorten työllistymistä tarjoamalla keinoja yrittäjyyteen.

Suomen vierailullaan Hussein Ismail Jama kertoo Somalimaan nykytilanteesta ja maailman heikoimpiin lukeutuvan ruokaturvan kehittämisestä Solidaarisuuden 45-vuotisjuhlaseminaarissa 11.11.2015 klo 11.30–16.00 Helsingin Balderin salissa.

Lue lisää seminaarista tästä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Satu Vesterinen, satu.vesterinen(at)solidaarisuus.fi, puh. +358 50 5366 566

Siru Aura, siru.aura(at)solidaarisuus.fi, puh. +358 50 366 3000

Liitetiedostot

Solidaarisuus tekee sukupuolten välistä tasa-arvoa, ihmisarvoista työtä ja toimeentuloa sekä kansalaisyhteiskuntia vahvistavaa kehitysyhteistyötä Nicaraguassa, Ugandassa, Somalimaassa ja Keniassa. Solidaarisuus on ulkoasiainministeriön kumppanuusjärjestö sekä Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n jäsen. Lue lisää: www.solidaarisuus.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs