Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Turvapaikanhakijalapsen turvallisuudesta on huolehdittava – lasta ei saa jättää yksin

Pelastakaa Lapset ry

Turvapaikanhakijalapsen turvallisuudesta on huolehdittava – lasta ei saa jättää yksin

Tiedote.
Julkaistu: 25.09.2015 klo 08:59
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että pitkän matkan kulkeneet lapset on huomioitava hyvin Suomeen tulon kaikissa vaiheissa: rajalla, rekisteröinnissä, vastaanottokeskuksissa. Monet turvapaikanhakijalapset ovat hädissään ja ahdistuneita. Vastaanoton vaiheissa lapsen selviytymiselle voi olla erittäin ratkaisevaa se, kuinka häntä tervehditään, kuinka kohdataan ystävällisesti ja kuinka häntä aletaan auttaa. Lasta ei saa jättää yksin. Erityisen vaikeassa tilanteessa ovat lapset, jotka ovat liikkeellä ilman huoltajaa.

Lapsella tai nuorella voi olla järkyttäviä kokemuksia pitkään jatkuneen sodan ja kriisitilanteiden ajalta sekä pitkällä matkalla Euroopan halki. Jotkut lapset ovat menettäneet tai kadottaneet vanhempansa, sisaruksiaan tai muita läheisiä matkalla tai lähtömaassa. Osa lapsista voi olla vakavasti traumatisoituneita. Näillä kaikilla on vaikutusta lapseen.  Lapselle on luotava uudet rutiinit, vahvistettava turvallisuuden tunnetta, annettava mahdollisuus toipua kokemuksistaan. Pelastakaa Lapset vaatii, että vastaanottokeskuksiin on perustettava lapsiystävällinen alue, jossa lapsella mahdollisuus toipua kokemastaan.

Pelastakaa Lapset toimi kuluneella viikolla Pasilan poliisiasemalla huolehtien ilman huoltajaa tulleista lapsista, jotka odottivat rekisteröintiä. Poliisiaseman pihaan perustettiin myös lapsiystävällinen tila, jossa pienemmät, perheidensä kanssa saapuneet lapset saivat leikkiä turvallisesti Pelastakaa Lasten vapaaehtoisten sekä työntekijöiden seurassa. Lapsille jaettiin myös vaatteita ja välipalaa. Toimintaa ylläpidettiin keskiviikkoon saakka, jolloin rekisteröintiä odottavien määrä väheni merkittävästi järjestelykeskuksen avauduttua Tornioon. 

Huomasimme pian miten ystävällisyydellä, hymyllä ja katseella sai kontaktin ja kuinka pienellä eleellä ja avun tarjoamisella ja rinnalla kulkemisella pystyi auttamaan”, sanoo kansalaistoiminnan päällikkö Riitta Kauppinen Pelastakaa Lapsista ja jatkaa, että erityisen huolestuttavaa oli huomata, että ilman huoltajaa olevien nuorten, kuten 15-vuotiaan, oletetaan selviytyvän kuin aikuinen. YK:n lapsen oikeudet ovat velvoittavia ja kaikkia alle 18-vuotiaita on kohdeltava ensisijaisesti lapsena.

Pelastakaa Lapset vaatii, että lapsen etu on oltava ohjaava periaate koko rekisteröinnin, väliaikaisen majoituksen ja hoivan sekä pysyvämmän turvapaikan vaiheissa.  Yksin maahan saapuneet lapset ja nuoret tarvitsevat erityistä huolenpitoa asioidensa hoitamiseen. Pelastakaa Lapset vaatii, että esimerkiksi Tornion järjestelykeskuksen ja mahdollisesti uusiin avattaviin järjestelykeskusten oloihin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Lapsilla on oltava inhimilliset olot ja mahdollisuus olla lapsi. Pelastakaa Lapset on käynnistänyt operaation, jonka tavoitteena on tuoda lapsiystävällinen tila -toiminta osaksi vastaanottokeskuksia.

Lue työntekijän kokemuksista Pasilan poliisiasemalla: http://www.pelastakaalapset.fi/blogi/?x145122=w3630255

Lisätietoa:

Riitta Kauppinen, kansalaistoiminnan päällikkö, Pelastakaa Lapset ry, 050 433 1260, riitta.kauppinen@pelastakaalapset.fi

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs