Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Turkulaiset aktiivisimpia sote-järjestötoimintaan osallistujia

Raha-automaattiyhdistys

Turkulaiset aktiivisimpia sote-järjestötoimintaan osallistujia

Tiedote.
Julkaistu: 13.08.2015 klo 08:00
Julkaisija: Raha-automaattiyhdistys

Varsinais-Suomen yli 75-vuotiaista lähes 40 % mukana järjestötoiminnassa

Raha-automaattiyhdistys (RAY) on myöntänyt Varsinais-Suomessa toimiville sosiaali- ja terveysalan järjestöille tukea 9 444 200 euroa vuonna 2015. Maakuntaan on myönnetty tukea Uudenmaan ja Pirkanmaan jälkeen kolmanneksi eniten Suomessa.

Varsinaissuomalaiset myös osallistuvat aktiivisesti RAY:n rahoittamaan toimintaan. Kaikista Suomen suurista kaupungeista aktiivisimmin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan osallistutaan Turussa. THL:n toteuttaman Alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen (ATH) mukaan turkulaisista lähes 18 prosenttia on mukana sote-järjestöjen toiminnassa. Kaikista varsinaissuomalaisista sote-järjestötoimintaan osallistuu 19 prosenttia.

Varsinais-Suomessa RAY:n tukea saavat mm. SPR, Varsinais-Suomen Muistiyhdistys, Rauman Seudun Katulähetys, Kuurojen Liitto, Turun ensi- ja turvakoti, Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt, Ehkäisevä Päihdetyö EHYT sekä Omaiset mielenterveystyön tukena.

Mielekäs tekeminen ja vertaistuen saaminen vetävät järjestötoimintaan

ATH-tutkimuksen mukaan kaikista tärkein syy osallistua sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan on mielekäs ja kehittävä tekeminen. Naisille toiminnan sosiaalinen merkitys on tärkeämpää kuin miehille, joilla korostuu halu vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin.

Aktiivisimmin sote-järjestöjen toimintaan osallistuvat lapsiperheet ja eläkeläiset. Kaikista aktiivisimpia osallistujia ovat yli 80-vuotiaat miehet ja 70–79-vuotiaat naiset. Varsinais-Suomessa yli 75-vuotiaista jopa 37,8 prosenttia osallistuu järjestötoimintaan. Heitä motivoivat etenkin halu kuulua johonkin ryhmään ja tavata muita samassa tilanteessa olevia sekä saada vertaistukea.

– Ikäihmiset paitsi kuuluvat avunsaajien joukkoon, myös osallistuvat itse erittäin aktiivisesti sosiaali- ja terveysalan järjestöjen toimintaan. RAY:n tukema järjestötoiminta perustuu pitkälti vapaaehtoistoimintaan, ja aktiiviset eläkeläiset antavatkin huomattavan panoksen vanhustyöhön sekä yleisemmin sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan Suomessa, sanoo RAY:n kehittämispäällikkö Tuomas Koskela.

Tuki tulee pelaajilta – Varsinais-Suomessa pelattiin alkuvuonna keskimäärin 81,92 eurolla

Kaikki RAY:n myöntämä tuki tulee viime kädessä RAY:n pelejä pelaavilta suomalaisilta.

Täysi-ikäiset suomalaiset käyttivät tämän vuoden tammi–kesäkuussa keskimäärin 88 euroa RAY:n rahapeleihin. Varsinais-Suomessa rahapeleihin käytetty summa oli alkuvuonna aikuisasukasta kohden 81,92 euroa. Turussa rahapeleihin käytettiin hieman maakunnan ja koko maan keskiarvoa enemmän, 95,93 euroa aikuista kohden.

– Suomalaiset kokevat hyvin tärkeäksi sen, että rahapelien tuotot menevät suomalaisten hyvinvoinnin ja terveyden tukemiseen ja usein hyvinkin lähelle omaa elinpiiriä. Lähes jokaisella on lähipiirissään ihminen, joka on tavalla tai toisella järjestöjen auttamistyön kohteena tai siinä itse osallisena, toteaa RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.

RAY ja Inhimillisiä Uutisia Turun DaisyEläkeläisten seurassa 13.8.

Järjestöjen ja RAY:n yhdessä tekemä Inhimillisiä Uutisia on jo reilun vuoden ajan herättänyt keskustelua hyvinvointiaiheista ja järjestöjen tekemästä auttamistyöstä. Uutissivusto www.inhimillisiauutisia.fi raportoi RAY:n rahoittaman toiminnan tuloksista ja tekijöistä.  

Elokuussa Inhimillisten uutisten uutisauto kiertää järjestöjen jättämien vinkkien perusteella ympäri Suomea selvittämässä, miten Suomi voi. Mukana matkustaa Inhimillisiä Uutisia -uutisauton päätoimittajana Lorenz Backman.

Uutisauto vierailee keskiviikkona 13.8. Turussa, jossa DaisyEläkeläiset ry tarjoaa eri kulttuureista tuleville iäkkäille mahdollisuuden tutustua toisiinsa, harrastaa ja oppia uutta Muistojen kodissa.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Velipekka Nummikoski, toimitusjohtaja, RAY, p. 050 506 5588
Tuomas Koskela, kehittämispäällikkö, RAY:n avustusosasto,  p. 040 653 2183
Marja Vest, kehityspäällikkö, RAY, viestintä, p. 040 678 6993

THL:n ATH-tutkimuksen tulokset: http://www.terveytemme.fi/ath/2012/kaikki.html

RAY:n Varsinais-Suomen sote-järjestöille myöntämät avustukset (2015):http://bit.ly/1P2CWZC

Liitteenä: Inhimillisiä Uutisia -uutisauton kiertuekartta, paikkakunnat ja järjestöt (pdf)

WWW     www.inhimillisiauutisia.fi 
Twitter   @iu_toimitus
FB           www.facebook.fi/inhimillisiauutisia

Liitetiedostot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs