Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Toimeentuloa vammaisille naisille

Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry

Toimeentuloa vammaisille naisille

Tiedote.
Julkaistu: 19.12.2013 klo 15:03
Julkaisija: Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys ry

Viisi vuotta sitten Kansanlähetyksen lähetystyöntekijä Helena Räisänen ja Mekane Yesus -kirkon naistyöntekijä Hirut Beyene miettivät vaikeaa kysymystä. Etiopiassa vammaiset naiset ovat yhteiskunnassa kaikkein heikoimmassa asemassa. Heidän toimeentulonsa on sukulaisten ja ystävien armeliaisuuden varassa. Naisten auttamiseksi Räisänen ja Beyene päättivät perustaa käsityöryhmän. Se tuo nykyisin toimeentulon  parillekymmenelle vammaiselle naiselle.

Käsityöryhmän toimipisteenä on pieni työpaja Mekanissan kaupunginosassa Addis Abebassa. Pajan toimintaa johtaa Halge Nyamme, joka työskentelee pajalla täysipäiväisesti. Muut naiset tekevät käsitöitä joko pajalla tai kotonaan. Valmiit työt myydään työpajalla, seurakunnan tilaisuuksissa ja ulkomaalaisille tarkoitetussa kielikoulussa.

Ryhmässä työskentelevistä naisista kymmenen tekee värttinällä puuvillasta lankaa. Toiset kymmenen valmistavat käsitöitä. Ryhmässä on invalideja sekä näkö- ja cp-vammaisia naisia, joiden toimeentulo olisi muuten vaikeaa.
- Toiminnan alussa naiset eivät tienneet, miten käsitöitä tehdään, mutta he ovat oppineet. Alussa työ oli vaikeaa,­ mutta nyt siitä voi jo nauttia, Halge Nyamme kertoo.

Terrefech suunnittelee tulevaisuutta

Yksi ryhmän naisista on Terrefech Meheret. Hän vammautui 10-vuotiaana, kun hänen setänsä ase laukesi vahingossa tämän puhdistaessa sitä. Luodit runtelivat Terrefechin oikean käden kyynärvarren ja vasemman reiden. Lapsi vietiin hoitoon pääkaupunkiin ja sairaalassa jalka ja käsi saatiin pelastettua. Erikoistukien avulla Terrefech pystyy kävelemään ja käyttämään hieman kättäänkin.

Terrefech asuu valtion perustamassa vammaisten asuntolassa, josta hän saa makuupaikan ja ruuan.
-Olen käynyt ompelukurssin ja sain sieltä ompelukoneen, mutta asuntolassa ei saa käyttää sitä, koska siellä ei saa olla mitään yksityistä. Olen jonotuslistalla saadakseni valtion takaaman, edullisen oman asunnon, jossa voisin ottaa ompelukoneenikin käyttöön, Terrefech kertoo.

Tukea LML:tä ja Suomesta

Käsityöryhmä on saanut starttirahaa Luterilaiselta maailmanliitolta. Suomesta ryhmälle on lahjoitettu puikkoja, virkkuukoukkuja ja käsin veivattavia ompelukoneita. Suomalaiset ovat lahjoittaneet myös kahdet kangaspuut, lankoja ja kankaita. Lähetystyöntekijä Helena Räisänen on ohjannut naisia alusta lähtien.
– Suunnitelmissamme on laajentaa toimintaa, mutta ongelmana on, että meillä ei ole kuin tämä pieni tila, Halge Nyamme sanoo.
Suurempien tilojen hankkiminen edellyttäisi virallista rekisteröitymistä yhdistykseksi. Sekin on haaveena. Toistaiseksi paja kuitenkin jatkaa pienessä mutta viihtyisässä tilassa miljoonakaupungin laitamilla.

***

Kuvateksti: Käsityöryhmässä elantonsa hankkivan Terrefechin joulu erottuu muista päivistä. Silloin asuntolassa teurastetaan härkä ja valmistetaan lihawottia injeraletun kanssa syötäväksi. Kristittyjen ystäviensä kanssa hän juhlii joulua Jeesuksen syntymäjuhlana.

Kuva: Helena Räisäsen arkisto

Liitetiedostot

Lisätietoja aluekoordinaattori Tapani Kaitainen, p. 044 447 7809, etunimi.sukunimi@sekl.fi

SEKL, Opistotie 1, 12310 RYTTYLÄ

Suomen Ev.lut. Kansanlähetys (SEKL) on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon herätysliike ja lähetysjärjestö. 72 lähetystyöntekijäämme toimivat Euroopassa, Afrikassa, Lähi-idässä, Oseaniassa ja Aasiassa. He tukevat seurakuntien toimintaa, ovat mukana opetus- ja raamatunkäännöstyössä ja tekevät työtä paikallisten ihmisten elinolosuhteiden parantamiseksi.

Kotimaassa Kansanlähetyksellä on 17 piirijärjestöä, jotka järjestävät toimintaa lapsille, nuorille ja aikuisille.

 

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs