Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Taifuunialueilla 2,6 miljoonaa ihmistä yhä ilman kotia

Kirkon Ulkomaanapu

Taifuunialueilla 2,6 miljoonaa ihmistä yhä ilman kotia

Tiedote.
Julkaistu: 27.06.2014 klo 10:03
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Historiallisen voimakas Haiyan-taifuuni iski seitsemän kuukautta sitten. YK:n humanitaarisen avun järjestön OCHAn mukaan 2,6 miljoonaa ihmistä Filippiinien tuhoalueilla on vieläkin ilman kunnollista suojaa. Jälleenrakennus ei ole monin paikoin edes alkanut, ja seuraava sade- ja taifuunikausi lähestyy.

Tuhoalueilla asuvat ihmiset ovat pystyttäneet avustusjärjestöjen tai valtion tuen avulla väliaikaisia rakennelmia tai korjanneet kotejaan siihen pisteeseen, että ne suojaavat sateelta. Väliaikaiset ratkaisut eivät kuitenkaan suojaa myrskyiltä.

Suurinta osaa evakuointikeskuksista ei ole korjattu Haiyanin jäljiltä. Tämä tarkoittaa, ettei ihmisillä ole suojaa uusien taifuunien varalta. Lisäksi yli 27 000 ihmistä asuu yhä telttaleireissä, evakuointikeskuksissa tai muissa Haiyanin jälkeen pystytetyissä väliaikaisissa suojissa.

Tilanne on vaarassa johtaa uuteen isoon katastrofiin.

Taifuuni Haiyanin jälkeen Filippiinien valtio julisti ”Build Back Better” (Rakennetaan uudelleen paremmin) -kampanjan. Valtio kanavoi jälleenrakennukseen satoja miljoonia euroja. Tulokset eivät vielä näy.

”Katastrofin jälkeen ihmisillä on oikeus vaatia tukea valtiolta. Heillä on oikeus päästä asumaan turvallisemmille alueille ja kunnolla rakennettuihin taloihin. Vaikka filippiiniläiset ovat sisukkaita ja tottuneita myrskyihin, se ei tarkoita, että valtio saa luistaa vastuustaan”, sanoo Rex RB Reyes Jr, Kirkon Ulkomaanavun kumppanijärjestön NCCP:n (National Council of Churches in the Philippines) johtaja.

Taifuunin jäljiltä kotien virkaa hoitavat yhä telttaleirit. Toukokuun lopussa Taclobanin telttaleirissä syttynyt tulipalo tappoi äidin ja kuusi lasta. Perhe, joka selvisi hengissä taifuunista, joutui kuolemaan telttaleirillä.

20 taifuunia vuodessa 

Sade- ja taifuunikausi alkaa Filippiineillä kesä-heinäkuussa. Rankimmat monsuunisateet tulevat nykyisin elokuussa, ja ne vaikeuttavat rakentamista.

Maassa koetaan vuoden mittaan noin 20 taifuunia, joista noin viisi on tuhoisia. Rajuimmat taifuunit iskevät yleensä marras-joulukuussa.

Maan ilmatieteenlaitos PAGASA ennustaa, että tänä vuonna kehittyy myös El Niño -ilmiö. Se yleensä vähentää sateita, mutta myös tekee trooppisista myrskyistä vaikeasti ennustettavia ja voimakkaampia.

Iloa turvallisesta kodista

Kirkon Ulkomaanavun paikallinen kumppanijärjestö NCCP on onnistunut siinä, mitä Filippiineillä eniten tarvitaan. Järjestö on turvannut taifuuni Haiyanin uhreille uusia turvallisia asuinalueita.

Evelinda Somo-Oc, 35, asuu Ferrerasissa Samarin saarella, joka kuuluu Haiyanin pahiten tuhoamiin alueisiin. Somo-Oc menetti myrskyssä nuorimman lapsensa, kaksivuotiaan pojan.

Meren rannalla sijaitseva Ferrerasin kylä tuhoutui pahoin, ja 548 kyläläistä asuu vieläkin tilapäissuojissa.

Somo-Oc asuu perheineen aivan rannan tuntumassa rakennusjätteestä ja muovipressuista kyhätyssä suojassa. Kaksi tytärtä leikkii rantavedessä muiden lasten kanssa.

NCCP-järjestö tekee yhteistyötä paikallishallinnon kanssa. Yhteistyön tuloksena kunta on ostanut mäeltä, kylän takaa, rinnetontin. Sinne, turvalliselle paikalle, nousevat pian talkootyönä uudet talot taifuunissa kotinsa menettäneille.

Taloissa on sementtilattiat, seinien alapuolikin on sementtiä ja yläpuoli vaneria. Nelinurkkaisten peltikattojen on todettu kestävän parhaiten kovia tuulia.

Evelinda Somo-Oc iloitsee uudesta, turvallisesta kodistaan.

”Odotan kovasti talon valmistumista. Aion tehdä pihaan kunnon puutarhan.”

Kuva liitteenä.

Kuvateksti: Evelinda Somo-Oc rakensi miehensä kanssa tilapäisen kodin meren rantaan. He ovat onnekkaita, sillä pian perhe pääsee muuttamaan kunnon taloon. Kuva: Ulla Kärki / Kirkon Ulkomaanapu.


Lisätietoja:
Ulla Kärki, tiedottaja
Puh: +358 50 576 7948 ja/tai Filippiinit: +63 917 8836 939, ulla.karki@kirkonulkomaanapu.fi

Liitetiedostot

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs