Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Suomen Lähikauppa mukana pilotoimassa uudenlaista tapaa antaa ruoka-apua Vantaalla

Suomen Lähikauppa Oy

Suomen Lähikauppa mukana pilotoimassa uudenlaista tapaa antaa ruoka-apua Vantaalla

Tiedote.
Julkaistu: 16.12.2014 klo 09:51
Julkaisija: Suomen Lähikauppa Oy

Seitsemässä Suomen Lähikaupan myymälässä on joulukuun alusta lähtien pilotoitu myynnistä poistetun ruoan keräämistä osana Vantaan kaupungin ja seurakuntayhtymän koordinoimaa Yhteinen pöytä -ruoka-apuprojektia. Suomessa ainutlaatuisessa projektissa luodaan malli hävikkiruoan logistiikan hoitamiseksi ja kansalaistoiminnan kehittämiseksi ruoka-avun kautta.

Joulukuun alusta lähtien Mellunmäen, Länsimäen ja Pähkinärinteen Siwat sekä Kartanonkosken, Askiston, Puistolan ja Töyrynummen Valintatalot ovat luovuttaneet myynnistä yli jääneitä tuotteita Yhteinen pöytä -ruoka-apuprojektiin.

Projektin tavoitteena on luoda toimiva yhteistyöverkosto järjestöjen, kauppojen, seurakuntien ja muiden sidosryhmien välillä ja kehittää hävikkiruoan logistiikkaa. Lisäksi projektissa vahvistetaan ihmisten osallisuutta kansalaistoiminnan, vapaaehtoistyön ja työllistämisen avulla.

– Ensimmäiset ruoanhakukierrokset Siwoista ja Valintataloista ovat sujuneet hyvin. Ruoka-avun keräämisen lisäksi Yhteinen pöytä -projektissa pilotoidaan parhaillaan kylmäauton käyttöä sekä koulujen lämpimän tähdelounaan jakelua, projektin koordinaattori Hanna Kuisma Vantaan kuntalaispalveluista kertoo.

Kokeilu Lähikaupan myymälöissä kestää maaliskuun loppuun, minkä jälkeen päätetään jatkosta ja mahdollisesta ruoka-avun laajentamisesta. Projektia edistävät Vantaan kaupungin kuntalaispalvelut yhdessä Vantaan seurakuntayhtymän ja Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa. Esikuvina vastaavasta toiminnasta muualla Euroopassa on käytetty Berliner Tafel -konseptia sekä Kööpenhaminan ruokapankkia.

Viidesosa Lähikaupan myymälöistä antaa ruoka-apua

Suomen Lähikauppa suhtautuu myönteisesti myynnistä poistettujen tuotteiden lahjoittamiseen ruoka-avuksi, eli tuotteita voidaan lahjoittaa Eviran ohjeiden mukaan esimerkiksi hyväntekeväisyysjärjestöille, seurakunnille tai muille ruoka-apua antaville rekisteröityneille yhdistyksille. Luovuttamista varten tehdään aina kirjallinen sopimus, jossa sitoudutaan puolin ja toisin säännöllisiin noutoaikoihin.

– Pienemmistä lähikaupoistamme poistoon menee luonnollisesti varsin vähäinen määrä ruokaa, mutta tuoreen selvityksemme mukaan noin 20 prosenttia myymälöistämme luovuttaa tällä hetkellä tuotteita ruoka-apuun, Suomen Lähikaupan ylläpitopäällikkö Sanna Pernu kertoo.

Lisäksi Suomen Lähikaupalla on ollut vuoden ajan käytössä automaattinen tilaaminen (TTA), jonka avulla tilaaminen on tarkentunut ja ruokahävikkiä saatu pienennettyä.

Lisätiedot:
Suomen Lähikaupan ylläpitopäällikkö Sanna Pernu, p. 020 700 3194.
Suomen Lähikaupan mediapalvelu, p. 020 700 3115.
Yhteinen pöytä -projektikoordinaattori Hanna Kuisma, p. 050 318 0983.

Suomen Lähikaupalla on kaksi valtakunnallista kauppaketjua: Siwa ja Valintatalo. Kauppoja on lähes 700, henkilöstöä noin 4600 ja asiakkaina lähes kaikki suomalaiset. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2013 noin miljardi euroa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs