Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » SONK: PAPERITTOMUUS EI POISSULJE IHMISOIKEUKSIA

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

SONK: PAPERITTOMUUS EI POISSULJE IHMISOIKEUKSIA

Julkaistu: 15.01.2015 klo 08:45
Julkaisija: Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry

Kannanotto 15.1.2015, vapaa julkaistavaksi heti

Eduskunta pöytäsi hallituksen esityksen laista, joka velvoittaisi kunnat laajentamaan terveydenhoitopalvelujaan paperittomille ulkomaalaisille. Nykylain puitteissa näillä henkilöillä on oikeus vain kiireelliseen hoitoon. Uuden lain myötä myös paperittomat alaikäiset saisivat samat terveyspalvelut kuin suomalaiset.


- Eduskunnassa käyty keskustelu oli monelta osin todella absurdia. Liian monessa puheenvuorossa unohdettiin jakamattomat ihmisoikeudet, jotka eivät ole sidonnaisia kansalaisuuteen, puuskahtaa Demariopiskelijoiden puheenjohtaja Huumonen.


Suomessa oleskelevilla paperittomilla henkilöillä tulee olla oikeus käyttää julkisia terveyspalveluita. Näihin julkisiin terveyspalveluihin tulee myös suunnata erityisiä resursseja, sillä sivistysvaltiossa jokaisen siellä oleskelevan on saatava välttämättömät terveyspalvelut. Ylipäätään terveydenhuollossa on taloudellisesti järkevää hoitaa sairaudet ajoissa, ennen kuin ne pahenevat.

 

Hallituksen pöydätyssä esityksessä tarkoitetut paperittomat henkilöt saattavat oleskella maassamme useita kuukausia tai vuosia, minkä vuoksi nykyinen, ainoastaan kiireellisen hoidon turvaava taso ei ole riittävä. Lisäksi on tärkeää huomata, että paperittomien ihmisryhmään kuuluu myös lapsia ja raskaana olevia naisia.

 

- Nykylain puitteissa esimerkiksi synnyttävälle, paperittomalle naiselle ei tarvitse tarjota palveluita. Kadullako näiden naisten pitäisi synnyttää? Eduskunnan maahanmuuttokriitikoita ei tunnu hetkauttavan lainkaan naisten ja lasten asema, toteaa Huumonen.


Laki parantaisi myös terveydenhuollon ammattilaisten mahdollisuuksia noudattaa työnsä eettisiä periaatteita. Ihmisoikeuksien näkökulmasta laki olisi merkittävä askel oikeaan suuntaan.

 

Lisätietoja:

Hanna Huumonen

Puheenjohtaja

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry
puheenjohtaja(at)sonk.fi
+358 45 112 9299

Sosialidemokraattiset Opiskelijat - SONK ry. http://www.sonk.fi/

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs