Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Skuldens fångar intar Helsingfors – en inbjudan till kampanjens startjippo

Kyrkans Utlandshjälp

Skuldens fångar intar Helsingfors – en inbjudan till kampanjens startjippo

Kutsu.
Julkaistu: 02.03.2011 klo 16:10
Julkaisija: Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkans Utlandshjälps unga påverkningsnätverk Changemaker startar kampanjen Skuldens fångar med ett jippo lördagen den 5.3 i Helsingfors. Avsikten är att få ett slut på utvecklingsländernas orättvisa skulder.

Skuldkrisen är ett av hindren för global rättvisa. Den förhindrar fortfarande utvecklingsländerna att ta sig ur fattigdomen. Orsaken till skuldkrisen är ofta orättvisa skulder. De har uppstått när västländerna beviljat ansvarslösa lån till utvecklingsländerna och lånen inte har varit till nytta för medborgarna i låntagarländerna.

Changemakers kampanj koncentrerar sig på det så kallade Proyecto Finlandia-fallet, där Finland stödde exporten av Instrumentarium-Medko Medicals sjukhusutrustning till Costa Rica med räntestödskrediter åren 2001-2003. Den här skulden är orättvis eftersom sjukhusutrustningen visade sig vara överprissatt och onödig. Projektet ifrågasattes redan i förhandsutredningen och har fördömts efteråt. Finland har ändå inte erkänt att det har gjort något fel.

På lördagen demonstrerar Skuldens fångar, klädda i randiga dräkter och bojor, mot ansvarslöst beviljade lån genom tal, sång och pantomimer som visar hur skulden påverkar befolkningens vardagsliv i Costa Rica.

Changemaker gör en vädjan som överlämnas i slutet av kampanjen till utrikesministeriet. Changemaker kräver att Finland erkänner sitt ansvar i fallet Costa Rica och efterskänker den orättvisa skulden.

Startjippot för kampanjen Skuldens fångars ordnas i Helsingfors på Centralgatans skvär, alltså på gågatan mellan Alexandersgatan och Norra esplanaden, lärdagen den 5.3 kl. 11-13. Presskonferensen börjar kl.12. Ingen anmälan behövs till tillställningen. Bilder från jippot finns på Changemakers hemsidor efter jippot.

 

Tilläggsuppgifter:

Heidi Torsti, kampanjansvarig, Changemaker
tfn. 044 021 0322, heidi.torsti@uta.fi.

Kampanjens hemsidor (på finska) www.changemaker.fi/velanvangit

Skulden fångar på Facebook (på finska) www.facebook.com/velanvangit

Kyrkans Utlandshjälp är Finlands största organisation inom utvecklingssamarbete och näst störst inom humanitär hjälp. www.kyrkansutlandshjalp.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs