Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Pureva talvi ja auttajien rahapula uhkaavat Syyrian pakolaisia

Pelastakaa Lapset ry

Pureva talvi ja auttajien rahapula uhkaavat Syyrian pakolaisia

Tiedote.
Julkaistu: 04.12.2012 klo 00:15
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset on huolissaan Syyrian naapurimaihin paenneista lapsista ja perheistä, joita uhkaa jäätävä talvisää. Samaan aikaan avustusoperaatio on vaarassa rahapulan vuoksi.

 Irakiin, Libanoniin ja Jordaniaan paenneet syyrialaislapset turvautuvat yhä epätoivoisempiin keinoihin suojautuakseen yhä purevammalta säältä. Lähiviikkoina odotetaan myös lunta ja pakkasta.

Samaan aikaan pakolaisten auttamiseksi tarvittavasta rahasummasta puuttuu yli 200 miljoonaa dollaria eli noin 154 miljoonaa euroa – noin puolet arvioidusta tarpeesta. Rahapula estää avustustyötä ja asettaa perheet vaaraan.

”Syyrian pakolaisilta kuulemamme tarinat kertovat, että kriisi pahenee nopeasti. Joka päivä tulee uusia pakolaisia, mutta rahoitusta heidän auttamisekseen ei yksinkertaisesti ole”, kertoo juuri Libanonista palannut Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun suunnittelija Rea Noponen.

Noin 400 000 pakolaista elää teltoissa, ladoissa, keskeneräisissä rakennuksissa ja muissa tilapäissuojissa, jotka eivät tarjoa suojaa kylmältä. Monet pakenivat kesäkuukausina mukanaan vain päällään olevat vaatteet. Lapsilla ei usein ole lämpimiä takkeja tai muita vaatteita talven varalle.

”Ellei rahoitusta lisätä, tuhannet lapset viettävät purevan talven ilman kunnollista suojaa kylmältä, ja sen seurauksena monet sairastuvat”, Noponen sanoo.

Jordaniassa vanhemmat ottavat velkaa pystyäkseen hankkimaan lapsilleen vaatteita ja Libanonissa, jossa pakolaisleirejä ei ole, korkeat vuokrat estävät perheitä saamasta muuta suojaa.  Hengitysteiden tulehdusten ja tautien ennustetaan leviävän entisestään pakolaislasten keskuudessa.

Pelastakaa Lasten haastattelemat lapset kertovat kovasta arjestaan:
”Meillä on yksi huopa. Meillä ei ole mitään muuta, ei edes vaatteita. Saimme yhden huovan ja meitä on kolme. Kun kääriydymme siihen kaikki, se ei riitä. Tulemme sairaaksi”, kertoo hylätyssä koulussa asuva 11-vuotias Ali.

”Kurkkuun sattuu ja minusta tuntuu, että minulla on flunssa. Tarvitsemme lääkkeitä”, kuvailee mainostauluista tehdyssä suojassa elävä 8-vuotias Ines.

Pelastakaa Lapset toimii Libanonissa, Irakissa ja Jordaniassa ja auttaa tuhansia naapurimaihin paenneita lapsia toipumaan kokemuksistaan ja valmistautumaan tulevaan talveen. Järjestö on esittänyt 35,9 miljoonan dollarin eli noin 28 miljoonan euron vetoomuksen, jotta se pystyisi rahoittamaan työtään alueella.

--

Syyrian pakolaisten alueellisen hätäavun rahoitusvaje: lähde UNHCR

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs