Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Pulitzer-palkittu tulitikkutytön satu saa Suomen ensiesityksensä

Pelastakaa Lapset ry

Pulitzer-palkittu tulitikkutytön satu saa Suomen ensiesityksensä

Tiedote.
Julkaistu: 28.02.2012 klo 09:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Hämäläis-Osakunnan Laulajat tukee apua tarvitsevia lapsia passiokonserteilla Helsingissä ja Tampereella

Helsinkiläinen Hämäläis-Osakunnan Laulajat tuo pääsiäisen alla ensi kertaa Suomeen kuultavaksi David Langin Pulitzerin sävellyspalkinnon vuonna 2008 saaneen teoksen the little match girl passion. Pienestä tulitikkutytöstä kertovan teoksen hengessä kuoro lahjoittaa konsertin tuotot Pelastakaa Lapset ry:n hätäapurahastoon.

Teoksella on kuuluisa esikuva: se on saanut runsaasti vaikutteita Johann Sebastian Bachin Matteus-passiosta. Pienen tulitikkutytön kärsimyskertomus on vakiintunut Yhdysvalloissa osaksi kirkkojenkin pääsiäispassioiden perinnettä. Säveltäjä itse kuvaa teoksen sanomaa yksinkertaiseksi: kiinnittää huomiota ihmisten kärsimykseen ympärilläsi.

– Huomioni kiinnitti aluksi teoksen lapsiin ja köyhyyteen kohdistuva sanoma, vaikka kappale rinnastuukin sisällöllisesti Matteus-passioon, myös Hämäläis-Osakunnan Laulajien johtaja Esko Kallio sanoo.

Pelastakaa Lapset ry:n hätäapurahastolla tuetaan haavoittuvissa oloissa eläviä lapsia ja nuoria sekä kotimaassa että maailmalla. Rahaston tuella Pelastakaa Lapset muun muassa avaa maailmalla kouluja, suojelee lapsia väkivallalta ja jakaa hätäapua katastrofien jälkeen.

Konserteissa Bachia ja tulitikkutytön teemoja lähestytään myös toiselta suunnalta kahdella motetilla: Bachin teos Ich lasse dich nicht ja pikkuserkkunsa Johann Ludwig Bachin Unsere Trübsal sivuavat teksteissään lapsen hylkäämistä ja toisaalta kykyä nähdä näkymättömiäkin asioita.

Näyttelijä Tapio Liinoja alustaa Helsingin konsertin lukemalla H.C. Andersenin tulitikkutyttösadun. Helsingissä myös pianisti Liisa Pohjola esittää Robert Schumannin koskettavan sarjan Kinderszenen (Lapsikuvia). Schumann sävelsi sarjan vuonna 1838, vain seitsemän vuotta ennen kuin Andersen kirjoitti tulitikkutyttösatunsa. Sarjan kappaleet ovat samaten ikään kuin kohtauksia tuon ajan lapsen elämästä ja maailmasta. Tampereella konserttiin taas tuovat oman lapsikuvansa tamperelainen lapsikuoro Tactus ja nuorisokuoro Sympaatti.

Konsertin pääteos, Langin passio, on kerännyt sekä arvostelijoiden ylistyksiä että yleisöjen suosiota ympäri Yhdysvaltoja ja nostanut Langin yhdeksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä nykysäveltäjistä. New Yorker kuvasi teosta sen Carnegie Hallissa vuonna 2007 pidetyn kantaesityksen jälkeen “yhdeksi viime aikojen liikuttavimmista ja omaperäisimmistä”. Washington Postin arvostelija taas kertoo, ettei ole koskaan ollut niin liikuttunut kuin tästä uudesta sävellyksestä, joka on erilaista kuin mikään hänen tuntemansa musiikki. Paul Hillierin johtama Theatre of Voices -lauluyhtye voitti teoksen levytyksestä Grammyn vuonna 2010.

– Tyylillisesti tätä voisi luonnehtia vaikkapa yhdistelmäksi Arvo Pärtin staattista, kellomaista sointia ja pohjoisamerikkalaista minimalismia. Siinä on sekä soivaa kauneutta, voimakkaita näkyjä että hiljaisuutta, pysähtynyttä ja paikoin ahdistavaakin tunnelmaa johdattamassa kuulijan tulitikkutytön tarinaan, Kallio kuvailee.

Hämäläis-Osakunnan Laulajat (HOL) on Suomen vanhin akateeminen sekakuoro, joka yhdistää kunnianhimoisen musiikinteon sopusointuisesti monimuotoiseen hauskanpitoon. Vuonna 1929 perustetussa kuorossa on noin neljäkymmentä laulajaa pääasiassa Helsingin yliopistosta. HOL on palkittu muun muassa Tampereen sävelen kolmella kultaleimalla vuonna 2009. HOLlin 2009 julkaisema Lehdellä - Among the Leaves valittiin kuorojohtajien vuoden kuorolevyksi ja oli Emma-ehdokkaana. Kuoroa on johtanut vuodesta 2010 Esko Kallio.

Konsertit:

24.3.2012 klo 18.00                                

Tampere                                                                        

Aleksanterin kirkko

Liput 15/10 €, Tiketistä sekä ovelta       

 

25.3.2012 klo 19.00

Helsinki

Temppeliaukion kirkko

Liput 20/12 €, Tiketistä sekä ovelta                             

 

Lisätietoja:

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Elmo Allén, puheenjohtaja, Hämäläis-Osakunnan Laulajat, puh. 045 673 2696, elmo.allen@iki.fi                  

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä muutoksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs