Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Palkittu afganistanilainen naispoliitikko ja ihmisoikeusvaikuttaja Sima Samar Helsinkiin

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Palkittu afganistanilainen naispoliitikko ja ihmisoikeusvaikuttaja Sima Samar Helsinkiin

Tiedote.
Julkaistu: 17.09.2014 klo 10:40
Julkaisija: Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

Afganistanin ihmisoikeuskomission puheenjohtaja, YK:n erityisraportoija ja aiemmin Afganistanin naisasioiden ministerinä toiminut Sima Samar vierailee Helsingissä. Naisten koulutuksen ja terveydenhuollon puolesta elämäntyönsä tehnyt Samar puhuu Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön järjestämässä seminaarissa Kuntatalolla 23. syyskuuta.

Hazara-vähemmistöön kuuluva Sima Samar kouluttautui Afganistanissa lääkäriksi, mutta joutui maanpakoon Pakistaniin 1980-luvulla ja siirtyi ihmisoikeustyön pariin.

Samar on perustanut yhden Afganistanin merkittävimmistä ihmisoikeusjärjestöistä Shuhadan, joka on 1980-luvun lopusta asti ylläpitänyt naisille tarkoitettuja kouluja sekä terveysklinikoita, myös Taleban- hallinnon aikana.

Samarin toimiessa Afganistanin väliaikaishallinnon naisasioiden ministerinä vuosina 20012002 tyttöjen oikeus koulunkäyntiin palautettiin. Ministeriytensä jälkeen hän on toiminut Afganistanin itsenäisen ihmisoikeuskomission puheenjohtajana ja hänet on nimitetty YK:n Sudanin erityisraportoijaksi.

Samar on palkittu kansainvälisesti The Right Livelihood Award -palkinnolla sekä nähty usein Forbesin maailman vaikutusvaltaisimpien naisten listalla.

Samar puhuu Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiön KIOSin järjestämän seminaarin avajaispäivänä otsikolla Promoting Human Rights and the Rule of Law in Post-Conflict Societies Necessary Steps Forward. Seminaarissa käsitellään ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan roolia YK:n tulevan Post- 2015 kehitysohjelman aikakaudella. Kansainvälisen seminaarin puhujavieraina kuullaan ihmisoikeusvaikuttajia Ruandasta, Intiasta, Sri Lankalta, Keniasta sekä Ugandasta.

 

TAUSTATIETOJA TOIMITTAJILLE

Seminaarin kansainväliset puhujavieraat

Nimalka Fernando ja Priti Darooka
Naisten oikeudet ja tasa-arvo Etelä-Aasiassa

Srilankalainen juristi Nimalka Fernando toimii International Movement against All Forms of Discrimination and Racism -järjestön puheenjohtajana. Palkittu ihmisoikeuspuolustaja keskittyy työssään erityisesti naisten oikeuksiin. Intialainen Priti Darooka puolestaan on naisten taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurisia oikeuksia ajavan kansainvälisen Programme on Women’s Economic, Social and Cultural Rights -järjestön perustaja ja toiminnanjohtaja. PWESCR:in työn keskiössä on kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisoikeuksien ajaminen niin ruohonjuuritasolla kuin globaalin kehityspolitiikankin piirissä.

 

Phyllis Omido, David Kabanda ja Alexis Rusine Ihmisoikeustyötä Itä-Afrikassa

Kenialainen Phyllis Omido on Center for Justice, Governance and Environmental Action -järjestön perustaja ja on työllään nostanut esiin teollisuuden aiheuttamia terveysongelmia Mombasan köyhillä asuinalueilla. Järjestö on kampanjoinut yhteistyössä Human Rights Watchin kanssa.

David Kabanda työskentelee ugandalaisessa Center for Health, Human Rights and Development - järjestössä, joka ajaa erityisesti haavoittuvien ryhmien oikeutta terveydenhuoltoon. Alexis Rusine puolestaan työskentelee ruandalaisessa ammattiliitossa COTRAF:issa, joka tekee työtä Ruandassa työntekijöiden oikeuksien puolesta.

Seminaari: HUMAN RIGHTS IN THE ERA OF POST-2015 AGENDA The Future Roles of Civil Society in Promoting Justice and Accountability, Helsinki 23.9 (Kuntatalo) & 24.9 (KIOS)

YK valmistelee parhaillaan vuosituhattavoitteiden jälkeistä kehitysohjelmaa vuosille 20152030. KIOSin järjestämässä kaksipäiväisessä seminaarissa käsitellään ihmisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan roolia tämän Post-2015 kehitysagendan aikakaudella. Seminaarin ensimmäisenä päivänä kuullaan asiantuntijoiden puheenvuoroja. Toisena päivänä järjestetään tulevaisuusverstas-menetelmää hyödyntäviä työpajoja, joissa eri maista saapuvat asiantuntijat ja aktiivit pohtivat yhdessä tulevan kehitysagendan tavoitteita ja kansalaisyhteiskunnan toimintamalleja. Lue seminaarista lisää KIOSin seminaarisivuilta.

 

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Ulla Anttila Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS, puh. 040-751 6061, ulla@kios.fi, www.kios.fi

Haastattelupyynnöt:

Viestintäkoordinaattori Ilari Lovio
puh. 040 952 7924, seminaari@kios.fi,
www.kios.fi

Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö KIOS

KIOS on 11 suomalaisen kansalaisjärjestön vuonna 1998 perustama säätiö, joka rahoittaa ihmisoikeushankkeita kehitysmaissa. Säätiö on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton ja sen toimintaa tuetaan ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroilla.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs