Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Pakolaiskriisiä helpotetaan seurakunnissa

Kirkon tiedotuskeskus

Pakolaiskriisiä helpotetaan seurakunnissa

Tiedote.
Julkaistu: 02.09.2015 klo 15:06
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Euroopan pakolaiskriisi ja turvapaikan hakijoiden määrän lisääntyminen ovat herättäneet auttamishalun Suomen seurakunnissa ja seurakuntalaisissa. Hädässä olevien ihmisten auttaminen on seurakuntien perinteistä työtä. Euroopan kärjistynyt pakolaistilanne on kuitenkin aktivoinut seurakuntia ympäri Suomea. Seurakunnat auttavat esimerkiksi vaate- ja tavarakeräyksin sekä antavat asiointi- ja lastenhoitoapua ja järjestävät tulijoille toimintaa. Myös kolehteja suunnataan pakolaistyöhön.

Alla esimerkkejä seurakuntien ja kirkollisten järjestöjen avusta:

Helsingin Paavalin seurakunta aloitti vaatekeräyksen Facebookissa elokuun lopussa. Keräykseen on osallistunut tuhansia ihmisiä, ja se on tuottanut valtavan määrän vaatteita, joita vapaaehtoiset ovat lajitelleet ja toimittaneet Koskelan vastaanottokeskukseen.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta tekee yhteistyötä Punavuoren vastaanottokeskuksen kanssa. Vastaanottokeskuksesta ilmoitetaan seurakunnalle vaatetarpeista. Seurakunnan käsityöpiiri tekee toivottuja villasukkia. Tiistaisin seurakunta järjestää perhekerhon, jossa oli kuluvan viikon maanantaina yli 50 osallistujaa. Myös retkiä järjestetään.

Helsingin seurakuntayhtymään kuuluvassa Haagan seurakunnassa on käynnissä vaatekeräys, joka jatkuu 13. syyskuuta asti.

Vantaan seurakunnissa vireillä on esitys 15 000 euron tuesta Kirkon Ulkomaanavun kautta Euroopan pakolaisten auttamiseksi. Yhteinen kirkkoneuvosto päättää asiasta 9. syyskuuta. Seurakunnat ovat yhteydessä Vantaan kaupunkiin ja ovat valmiita yhteistyöhön, jos Vantaalle perustetaan vastaanottokeskus. Seurakunnissa suunnitellaan ystävätoiminnan käynnistämistä maanmuuttajien tueksi.

Espoon seurakunnissa kolehteja ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kautta helpottamaan pakolaistilannetta. Seurakunnat ovat jo aikaisemmin auttaneet kalustamaan Syyriasta saapuneiden pakolaisten asuntoja. Tämän toiminnan laajentamista akuuttiin tilanteeseen tutkitaan parhaillaan.

Esbo Svenskan diakoniatyöllä on valmiita "starttipaketteja" (vaatteita, leluja, talousastioita ym.) annettavana, ja tätä keräilytyötä jatketaan käsityöryhmän kanssa. Suunnitteilla on myös tukikonsertti syksyn aikana.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on vuokrannut Turun Pansion vastaanottokeskuksen SPR:lle. Kolehteja kerätään Kirkon Ulkomaanavulle ja Suomen Lähetysseuralle pakolaisten auttamiseen. Turun Mikaelin seurakunta on jo monen vuoden ajan tarjonnut turvapaikanhakijoille käytännön diakoniatukea ja  neuvontaa turvapaikkaprosessiin liittyen sekä sielunhoidollista tukea. Seurakunta pyrkii tarjomaan viikoittain vastaanottokeskuksessa välipaloja tai lämpimän ruuan. Asukkaille tarjotaan myös saunapäiviä. Nuorille suunniteilla on jalkapalloryhmä.

Oulussa Oulujoen seurakunta tarjoaa Sanginsuun seurakuntakodin tiloja keräyksellä saatujen tavaroiden varastointiin ja lisäkäsittelyyn. Keräystä koordinoi 3.9. perustettava Oulun vastaanottokeskuksen tukiyhdistys.

Kotkassa seurakuntaiset voivat auttaa maahanmuuttajia lahjoittamalla vaatteita sekä kodinperustamiseen ja lastenhoitoon liittyviä tavaroita. Seurakunta etsii vapaaehtoisia, jotka voivat auttaa suomen kielen alkeiden opetuksessa sekä antaa asiointiapua. Lastenhoitoon voi osallistua vastaanottokeskuksen yhteydessä olevassa lapsiparkissa.

Suurella Sydämellä –vapaaehtoisverkostossa suunnitellaan parhaillaan, miten yli 50 paikkakunnalla toimiva 10 000 vapaaehtoisen verkosto voisi olla auttamassa ja tukemassa turvapaikanhakijoita. Kirkkopalveluiden kotimaanavulla on valmius käynnistää pikaisesti valtakunnallinen rahankeräys turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Kirkon Ulkomaanavun keräyksen kautta Syyrian kriisin koettelemia voi auttaa. Suomen Lähetysseura auttaa pakolaisia lähtömaissa ja vaikuttaa kansalaiskeskusteluun kotimaassa.

Lisätiedot:
Seurakuntien yhteystiedot
Suurella Sydämellä
Kirkon Ulkomaanapu
Suomen Lähetysseura
Piispat kehottavat seurakuntia auttamaan

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs