Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Pääsiäinen seurakunnissa: syödään Samassa pöydässä

Kirkon tiedotuskeskus

Pääsiäinen seurakunnissa: syödään Samassa pöydässä

Tiedote.
Julkaistu: 17.03.2016 klo 13:45
Julkaisija: Kirkon tiedotuskeskus

Yhdessä syöminen pääsiäisenä paaston päätyttyä on vanha kristillinen perinne. Ainakin 30 evankelis-luterilaisessa seurakunnassa järjestetään pääsiäisen aikaan tapahtumia, joissa kokoonnutaan syömään yhdessä joko pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen tai pääsiäissunnuntaina.

Tapahtumien toteutustapa vaihtelee. Suuressa osassa tapahtumia osallistujien toivotaan tuovan mukanaan syötävää yhteiseen pöytään. Paaston päättymisen juhla saa tänä pääsiäisenä myös moderneja muotoja. Esimerkiksi Liedon seurakunnan pääsiäisen juhla-aterian valmistavat turvapaikanhakijat.

Pääsiäisen tapahtumat näkyvät sosiaalisessa mediassa hashtagilla #samassapöydässä.

Samassa pöydässä syöminen on ruoan, juoman, ajan ja tarinoiden jakamista. Yhteinen pöytä rakentaa yhteisöä. Se luo yhteyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia maailmassa, jossa yksilöllisyys korostuu. Samassa pöydässä syöminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Yhdessä syöminen haastaa myös ajattelemaan, miten ruoan ja yhteyden saa jakautumaan maailmassa tasaisemmin ja riittämään kaikille.

Ruoka ja sen ekologisuus on teemana myös tämän vuoden Ekopaasto-kampanjassa, joka päättyy pääsiäiseen ja yhteiseen juhlaan.

Liedossa pöydän kattavat turvapaikanhakijat

Liedon Littoisissa syödään pääsiäisyönä yhdessä syyrialaista ruokaa. Samassa pöydässä -juhlapöydän valmistamisesta huolehtii Littoisissa asuva, Syyriasta paennut turvapaikanhakija Ahmad Saleh. Hän valmistaa aterian yhdessä syyrialaisten ja irakilaisten ystäviensä kanssa, turvapaikanhakijoita hekin. Auttamassa on lisäksi seurakunnan vapaaehtoisia.

Kristilliset pääsiäisperinteet eivät Salehille ole entuudestaan tuttuja, ja hän odottaakin uteliaana juhlaa ja pääsiäisen vieton kokemista. Syyriassa yhdessä syömisellä on iso merkitys.

”Jos Syyriassa joku tulee käymään kotonani, hän ei voi lähteä sieltä ennen kuin olemme syöneet jotakin yhdessä. Olen iloinen, että voimme syödä yhdessä. Yhdessä syöminen on parasta elämässä”, kuvaa Saleh ja kertoo yhteisen pääsisäisyön ateriaan liittyvistä toiveistaan:

”Toivon, että ihmiset pitävät ruoasta, nauttivat yhdessä olosta ja voivat jutella toistensa kanssa. Toivon, että tilaisuus voisi vapauttaa paikallisten ja turvapaikanhakijoiden keskinäisiä suhteita.”

Lisätiedot:

Samassa pöydässä -kampanja: kampanjapäällikkö Hanna Piira, Kirkon tiedotuskeskus, p. 050 351 8381, hanna.piira@evl.fi

Samassa pöydässä –tapahtuma Liedossa: kirkkoherra Risto Leppänen, p. 050 326 9001, risto.leppanen@evl.fi

Tiedot kaikista Samassa pöydässä –tapahtumista

Ekopaasto: tiedottaja Tuulikki Terhemaa, Kirkon tiedotuskeskus, p. 050 372 1239, tuulikki.terhemaa@evl.fi

Ekopaaston verkkosivut

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on noin neljä miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon tiedotuskeskus välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs