Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Nepalissa kolme miljoonaa ihmistä yhä vailla kotia vuosi tuhoisan maanjäristyksen jälkeen

Pelastakaa Lapset ry

Nepalissa kolme miljoonaa ihmistä yhä vailla kotia vuosi tuhoisan maanjäristyksen jälkeen

Tiedote.
Julkaistu: 21.04.2016 klo 15:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Vuosi Nepalin maanjäristyksen jälkeen 600 000 perhettä on yhä ilman pysyvää kotia. Nepalin maanjäristyksestä tulee ensi viikon maanantaina 25.4.2016 kuluneeksi tasan vuosi. Vaikeuksista huolimatta Pelastakaa Lapset on tähän mennessä tavoittanut yli 580 000 maanjäristyksen uhria, joista 360 000 on lapsia.

Pelastakaa Lasten raportti kertoo, että maanjäristyksen jälkeinen hätäapu ei tavoittanut kaikkia kaikkein haavoittuvaisimpia ihmisryhmiä. Maassa asuu yhä 600 000 perhettä väliaikaisissa, pressuista tehdyissä suojissa ja siltojen alla tai romahdusvaarassa olevissa taloissa. Selvittyään ankaran kylmän talven yli, kesäkuussa alkavat monsuunisateet tulevat taas koettelemaan näitä perheitä.

”Vaikka miljoonille ihmisille Nepalissa on saatu terveydenhoitoa, vettä ja hygieniatarvikkeita, ruokaa, suojaa ja koulutusta, olisivat avustustoimet voineet toimia paremmin joillakin alueilla”, sanoo Pelastakaa Lasten ohjelmapäällikkö Susanna Tan.

Nepalin avustustoimien tehokkuutta arvioiva raportti keskittyy erityisesti siihen, kuinka hyvin hätäapu tavoitti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat lapset ja perheet. Raportissa nostetaan esille avustustoiminnan ongelmia, joista voidaan oppia tulevaisuudessa.

Nepalin hallituksen vaatima käytäntö jakaa sama apu kaikille oli yksi näistä ongelmakohdista. Menetelmä toisaalta nopeutti avun perille saamista, mutta toisaalta taas kaikkein vaikeimmassa asemassa olevien ihmisten, eniten apua tarvitsevien perheiden, syrjäseutujen asukkaiden, vammaisten ja vanhusten auttaminen olisi vaatinut perusteellisempaa tilanteen arviointia ja kohdistetumpaa avustustoimintaa.

Esimerkiksi talon korjaukseen tarkoitettuja avustuksia maksettiin vain talon omistajille. Sen vuoksi vuokralaiset tai toiselle henkilölle rekisteröidyssä talossa asuvat eivät saaneet kipeästi tarvitsemaansa apua”, kertoo Susanna Tan. ”Miljoonat ihmiset asuvat yhä väliaikaisissa suojissa, jotka avustusjärjestöt toimittivat kuukausia sitten. Monsuunikausi alkaa kesäkuussa ja jälleenrakentamisella on kiire. Virallista jälleenrakentamista ei ole vieläkään päästy aloittamaan katastrofin laajuuden ja maaston vaikeakulkuisuuden vuoksi.”

Nepalin vuoristoinen maasto, huonokuntoiset tiet sekä pula polttoaineesta vaikeuttivat entisestään syrjäseuduilla asuvien haavoittuvaisimpien yhteisöjen auttamista.  Monet alueet olivat katastrofin jälkeen tavoitettavissa vain jalan, minkä vuoksi ihmiset joutuivat apua saadakseen usein kävelemään tunteja päästäkseen jakelupisteille.

Vaikeuksista huolimatta Pelastakaa Lapset on tähän mennessä tavoittanut yli 580 000 maanjäristyksen uhria, joista 360 000 on lapsia. Avustustoimet jatkuvat yhä. Olemme mm. kouluttaneet yhteensä 6 000 rakennustyöntekijää, jotta uusista rakennuksista tulisi turvallisia ja kestäviä tulevien maanjäristysten varalta.  Lisäksi Pelastakaa Lapset on kerännyt yli kymmenen miljoonaan euron edestä avustuksia, joiden avulla 6 000 perhettä pystyy korjaamaan talonsa. ”Katastrofi kosketti kahdeksaa miljoonaa ihmistä ja sen vaikutukset ovat valtavat. Nepal ei ole kohdannut tällaista haastetta vuosikymmeniin”, sanoo Susanna Tan.

Liitteet:

Auta Nepalin lapsia ja ryhdy kummiksi: www.pelastakaalapset.fi/kummiksi 

Haastattelut ja lisätietoja:

Susanna Tan, Ohjelmapäällikkö

puh. 040 064 9238, susanna.tan@pelastakaalapset.fi 

Aineistopyynnöt:

Carita Päivänen, Viestintäpäällikkö

puh. 040 535 8221 , carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Liitetiedostot

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs