Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Lionsklubit panostavat Mediataitoviikolla lasten turvalliseen netin käyttöön

Suomen Lions-liitto ry

Lionsklubit panostavat Mediataitoviikolla lasten turvalliseen netin käyttöön

Tiedote.
Julkaistu: 11.02.2014 klo 14:40
Julkaisija: Suomen Lions-liitto ry

Suomen lionsklubit panostavat parhaillaan vietettävään Mediataitoviikkoon jakamalla 9–10-vuotiaiden koululaisten perheille ”Vastuu on meidän” –vihkosia. Opas ohjaa lapsia turvalliseen netin käyttämiseen.
Tähän mennessä lionsklubit ovat kustantaneet ja jakaneet lukuvuoden aikana noin kymmenentuhatta ”Vastuu on meidän” –vihkosta. Kampanja jatkuu Mediataitoviikon jälkeenkin.
Vihkosessa on erilliset osiot vanhemmille, lapsille ja yhdessä keskusteltaville asioille. Viimeksi mainittu onkin oleellista. Mikään tekninen ratkaisu tai lapsen turvalukko ei korvaa lasten ja vanhempien avoimia keskusteluja. Ne ovat parasta käytön valvontaa, oppaassa todetaan.
Keskustelujen pohjaksi vihkoseen on koottu valmiiksi eri aiheita koskevia keskustelukysymyksiä: nettiaika, nettitutut, pelaaminen, peliaika, kiusaaminen, nettikuvat, kännykkä…

 

Tunnemmeko lapsemme nettikaverit?


Otetaan oppaasta esimerkki.
Kun lapsi lähtee ensimmäisen kerran kouluun, hänelle kerrotaan liikenteen vaaroista.
Kun hän pyöräilee, hänelle hankitaan kypärä. Kypärä on itsestään selvyys myös lasketellessa tai lumilautaillessa. Lapsen turvallisuudesta siis huolehditaan.
Entä lapsen ensimmäinen yökyläily kaverin luona? Tokihan vanhemmat varmistuvat,
ettei kyläpaikassa ole väkivaltaa tai päihteitten väärinkäyttöä, ja vanhemmat ovat
keskenään tietoisia yöpymisen järjestelyistä.
Miten on netin laita? Tunnemmeko lastemme nettikaverit? Tiedämmekö, millaisilla sivuilla lapsemme käyvät? Olemmeko keskustelleet näistä asioista lastemme kanssa?
Tähän kysymykseen vastauksena on usein epätietoisuus tai vaivautunut hiljaisuus.
 
Mediataitoviikko tähtää parempaan internetiin


Mediataitoviikon teema on tänä vuonna Yhdessä parempi internet, ja sitä koordinoi opetus- ja kulttuuriministeriön alainen Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (www.kavi.fi) mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikkö.
Viikkoa on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa laaja joukko organisaatioita, jotka haluavat edistää mediakasvatusta ja lapsille turvallisen mediaympäristön kehittämistä. Suomen Lions-liitto on niistä yksi.
Lionsklubien edustajina Mediataitoviikon materiaalia ovat olleet suunnittelemassa ja tuottamassa Jukka Isotalo ja Thorleif Johansson ja sekä Johanna Rautiainen (www.lastenlinkit.fi).
 
Lisätietoja:
Jukka Isotalo
jukka.isotalo@lions.fi
050 3648625
Thorleif Johansson
thorleif.johansson@lions.fi
040 8653103
Linkkejä:
www.vastuuonmeidan.fi
www.mediataitoviikko.fi
www.lastenlinkit.fi

 

Liitetiedostot

Lions-klubit  palvelevat

Lions-järjestön jäsenet tekevät vapaaehtoistyötä yhtä hyvin lasten ja nuorten terveen elämän ja kehityksen turvaamiseksi kuin ikääntyneiden, perheiden, vammaisten ja muiden apua tarvitsevien tukemiseksi.

Lions-järjestön motto on: Me palvelemme. Palvelu tapahtuu paikallisten Lions-klubien kautta. Jäseniä järjestössä on lähes 1,4 miljoonaa 208 maassa. Suomessa jäseniä on yli 25.000. Naisia heistä on runsaat 4.000 eli 16%.

Lions-klubien tärkein kiinnostuksen kohde on oma lähialue ja asuinympäristö. Palvelun kohteina ovat mm. koulut ja päiväkodit, kunnalliset ja yksityiset vanhainkodit ja palvelutalot, vammaiset ja näkövammaiset ja lasten liikuntaharrastukset.

Paikallisen auttamisen lisäksi klubit osallistuvat myös kansallisiin ja kansainvälisiin hankkeisiin, mm. suurkatastrofikeräyksiin.

Lionsjärjestö ei pyri korvaamaan yhteiskunnan peruspalveluja, vaan vapaaehtoistyöllä annetaan apua kohteisiin, jotka jäävät hoitamatta julkisin varoin. Tämä apu voi olla pienille ryhmille tai yksittäisille ihmisille hyvinkin merkittävää.

Myös lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn on kehitetty useita eri palveluja, joita klubit toteuttavat kotiseuduillaan yhteistyössä eri oppilaitosten kanssa.

Palvelun lisäksi klubit auttavat myös taloudellisesti. Varat kerätään avustuskohteisiin järjestämällä erilaisia tapahtumia ja tempauksia. Keräysten tuotto menee lyhentämättömänä avustuskohteisiin. Vuonna 2007 Financial Timesin tekemän tutkimuksen mukaan Lions Clubs International Federation (LCIF) arvioitiinkin sen vuoksi maailman luotettavimmaksi vapaaehtoisjärjestöksi.

Lisätietoja:

Maarit Kuikka

Pääsihteeri

Suomen Lions-liitto ry

maarit.kuikka@lions.fi

(09) 565 59510

040 580 2494

www.lions.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs