Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Lasten itsemurhayritykset yleistyvät Madayssa saartojen kiristyessä kaikkialla Syyriassa

Pelastakaa Lapset ry

Lasten itsemurhayritykset yleistyvät Madayssa saartojen kiristyessä kaikkialla Syyriassa

Tiedote.
Julkaistu: 09.09.2016 klo 16:13
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Lasten ja nuorten itsemurhayritykset ja psyykkiset ongelmat ovat huolestuttavasti lisääntyneet piiritetyssä syyrialaisessa Madayan kaupungissa, koska kipeästi kaivattua apua ei ole saatu toimitettua kaupunkiin yli neljään kuukauteen, Pelastakaa Lapset varoittaa.

Lääkintähenkilöstö on ilmoittanut, että ainakin kuusi teini-ikäistä lasta, joista nuorin on 12-vuotias tyttö, sekä seitsemän nuorta aikuista on yrittänyt tehdä itsemurhan edellisen kahden kuukauden aikana. Ennen kesäkuuta 2015, jolloin kaupungin saarto alkoi, tällaisia tapauksia oli tuskin lainkaan.

Lääkäreiden mukaan sadat henkilöt kärsivät psykologisista ongelmista ja mielenterveyden sairauksista, kuten masennuksesta ja vainoharhaisuudesta, ja heidän elinolosuhteensa usein aiheuttavat tai pahentavat oireita. Mielenterveyden ongelmien hoitamiseen erikoistunutta henkilökuntaa ja lääkitystä ei ole saatavilla, puhumattakaan perusterveydenhoidosta. Itsemurhayritysten lisääntymisen lisäksi on ilmoitettu vakavan aivokalvontulehdusepidemian puhkeamisesta. 

Kaupunki nousi otsikoihin tämän vuoden alussa, kun ainakin 65 asukkaan kerrottiin kuolleen nälkään ja aliravitsemukseen. Tuolloin saartorengasta höllennettiin sekä ruokaa ja lääkkeitä kuljettaville saattueille avattiin pääsy kaupunkiin, mutta saartoa on jälleen kiristetty viime kuukausina, eikä humanitaarista apua ole päästetty kaupunkiin huhtikuun jälkeen.

Madayalainen opettaja Rula kertoi, että saarto on vaikuttanut hänen koulunsa lasten mielenterveyteen: ”Lapset ovat henkisesti hajalla ja väsyneitä. Kun teemme yhdessä jotain, esimerkiksi laulamme, he eivät reagoi ollenkaan eivätkä naura, kuten he normaalisti tekisivät. He piirtävät kuvia sodassa tapetuista lapsista, panssarivaunuista, piirityksestä tai ruuan loppumisesta.”

Rula lisäsi: ”Useimmat lapset kärsivät aliravitsemuksesta, ja heillä on ruuansulatusongelmia. He kärsivät ruuansulatuskanavan tulehduksista sekä erilaisista taudeista, kuten aivokalvontulehduksesta. Nyt nälkä- ja saartotilanne on palaamassa viimetalviselle tasolleen, jolloin lapset ja jopa aikuiset kuolivat nälkään. Emme tarvitse sympatiaa. Me tarvitsemme apua tässä kriisitilanteessa.”

Piiritys erottaa lapsia vanhemmistaan: esimerkiksi pieniä lapsia evakuoitiin hiljattain kaupungista hoitoa varten, mutta heidän vanhempansa eivät saaneet lähteä mukaan. Rula on ollut erossa kahdesta lapsestaan, 15-vuotiaasta pojasta sekä 12-vuotiaasta tytöstä, jo vuoden ajan. Lapset pääsivät lähtemään Libanoniin tätinsä kanssa päivää ennen piirityksen alkamista.

Samar, Rulan tytär, sanoi: ”Olemme kuulleet, että paljon lapsia kuoli nälkään. Äiti kertoi, että tilanne oli paha ja että hän yritti lähteä isän kanssa... hän myös sanoi meille, että hän yrittää auttaa lapsia. En halua, että hänelle tapahtuu mitään pahaa.”

Piiritetyn Madayan tilanne toistuu muilla Syyrian saartoalueilla. Pelastakaa Lapset ja Syyriassa toimivat yhteistyökumppanimme pelkäävät, että ruuan, veden, polttoaineen ja lääkkeiden äärimmäistä niukkuutta sekä lisäksi usein raskaita pommituksia käytetään ajamaan kokonaisia yhteisöjä kodeistaan, jolloin konfliktin osapuolille tarjoutuu tilaisuus saada alue hallintaansa. 

Viime kuun lopussa koko Darayan kaupunki evakuoitiin neljän vuoden piirityksen jälkeen, ja näyttää siltä, että tätä kaavaa käytetään uudelleen Moadamiyassa ja al-Waerissa Homsin maakunnassa, joista saatujen tietojen mukaan jotkut asukkaat ovat lähtemässä kodeistaan.

Sonia Khush, Pelastakaa Lapset -organisaation Syyrian maajohtaja, sanoi: ”Madayan ja muiden kaupunkien pitkä piiritys alkaa vaatia veronsa sekä ihmisten mielenterveydeltä että fysiikalta. Näissä olosuhteissa eläminen vuosikaupalla ilman hengähdystaukoja on liian paljon kestettäväksi, erityisesti lasten osalta. Syyrian piiritetyissä kaupungeissa on yli 250 000 lasta, ja vaikka lapset ovat sitkeitä, näemme heissä traumojen ja tuskan jäljet joka päivä.”

”Madaya ja muut piiritetyt kaupungit on unohdettu jälleen kerran, mutta tällä kertaa maailma ei saa jäädä sivustaseuraajaksi odottamaan, että ihmiset kuolevat, ennen kuin tehdään jotain. Kaikille osapuolille on selvää, että siviilit pakotetaan kärsimään sotilaallisten päämäärien saavuttamiseksi. Jopa brutaalin sodan keskellä ruoka, puhdas vesi, terveydenhoito ja vapaa liikkuminen ovat oikeuksia, eivät etuoikeuksia. Tarvitsemme humanitaariselle avulle kiireellisesti pysyvän pääsyn sekä paljon vahvemman panoksen kansainväliseltä yhteisöltä, jotta kokonaisten kaupunkien ja yhdyskuntien pakkoevakuoinnit saadaan pysäytettyä.” 

Viimeisten tietojen mukaan apu Syyrian piiritettyjen alueiden valtaosaan on käytännössä pysähtynyt, ja YK varoittaa, että se on pystynyt elokuussa toimittamaan apua vain kahdelle Syyrian 19:stä piiritetyksi luokitellusta alueesta. Heinäkuussa apua saatiin toimitettua vain noin 9 prosentille 5,4 miljoonasta ihmisestä, jotka asuvat Syyrian saarretuilla ja muilla vaikeasti tavoitettavilla alueilla.

Auta Syyrian kriisistä kärsiviä lapsia:
Soita keräyspuhelimeen 0700 04441 (12,77 € + pvm)
Tekstaa LAPSILLE numeroon 16499 (viestin hinta 10 €)
Lahjoita keräystilille: FI64 1017 3000 2107 27 (viestiksi ”Syyria”)
Tee verkkolahjoitus: www.pelastakaalapset.fi/lahjoita (valitse lahjoituskohteeksi Syyrian kriisi)

Lisätietoja:

Anne Haaranen, johtaja, kansainväliset ohjelmat, Pelastakaa Lapset ry, 040 823 9463, anne.haaranen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs