Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Lapset tarvitsevat uusia lomakoteja

Pelastakaa Lapset ry

Lapset tarvitsevat uusia lomakoteja

Tiedote.
Julkaistu: 06.02.2014 klo 10:18
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Pelastakaa Lapset ry etsii nyt uusia lomakoteja lapsille. Lomakodin lapselle voi tarjota luotettava perhe tai aikuinen, joko maaseudulla tai kaupunkiympäristössä.

Kaikilla vanhemmilla ei ole mahdollisuutta viettää lastensa kanssa lomaa tai tarjota lapsilleen ympäristön vaihdosta lomalla. Nämä lapset tarvitsevat aikuisia, jotka voivat tarjota aikaansa kesällä ja muina loma-aikoina. Lomakotitoiminta on ammatillisesti ohjattua vapaaehtoistoimintaa, jolla tuetaan lapsia ja lapsiperheitä. Lomakoti tarjoaa lapsille mahdollisuuden virkistäytymiseen ja loman viettoon mukavan aikuisen tai perheen kanssa.

”Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä taide- ja kulttuurielämään jo Lapsen oikeuksien sopimuksenkin mukaan (artikla 31). Lomaperhe voi tarjota lapselle huolettoman jakson erilaisissa perheen arkea kuormittavissa tilanteissa. Kun lapsi saa virkistystä, turvallista aikuisen huolenpitoa ja uusia kokemuksia lomakodissa, se helpottaa vanhemman huolta. Yhden vanhemman perheissä lapsen lomajakso antaa myös vanhemmalle mahdollisuuden virkistyä, kun saa vähän omaa aikaa.  Haluamme tukea lapsia ja heidän perheitään hyvissä ajoin”, sanoo suunnittelija Kaarina Pasanen Pelastakaa Lapset ry:stä.

Lomakoti voi olla myös kaupungissa

Lomakodin voi lapselle tarjota luotettava ja turvallinen perhe tai aikuinen, jolla on aikaa lapselle.  Lomakoteja etsitään paitsi maaseudulta myös taajama-alueilta ja kaupungeista. Pelastakaa Lapsilla on hyviä kokemuksia myös kaupunkilomakodeista. Kaupunki ympäristönä voi tarjota monenlaista toimintaa lapselle. On puistoja, uimarantoja ja tapahtumia.

Lapsi voi saada mukavia lomaelämyksiä aivan tavallisista asioista, kuten ulkoilusta, metsäretkistä ja rennosta yhdessä olemisesta aikuisen ja mahdollisesti lomaperheen muiden lasten kanssa. Tärkeää lapselle on se, että aikuisella on hänelle aikaa ja että aikuinen on aidosti läsnä lapselle. Lapsen ja lomaperheen yhteisistä hetkistä on usein iloa pitkään. Moni lapsi palaa samaan lomakotiin seuraavallakin lomalla. Lomakotitoimintaan osallistuminen antaa paljon myös vapaaehtoistyöntekijälle ja hänen perheelleen.  Lomakodin omat lapset oppivat ottamaan muita huomioon, saavat leikkikaverin ja oppivat ehkä uusia asioita ja jakamisen iloa.

Lomakotitoimintaan osallistuminen on helppo tapa osallistua tärkeään vapaaehtoistyöhön lapsen hyväksi. Lomakotijakso voi olla lyhytkin aika, muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, eikä se sido lomakotia mihinkään pidempiaikaiseen tukisuhteeseen. Jos perhe harkitsee tuki- tai sijaisperheeksi ryhtymistä, voi lomakotijakso olla hyvä tapa kokeilla sitä konkreettisesti. Lomakotitoiminnasta kiinnostuneet aikuiset valmennetaan ja he saavat Pelastakaa Lasten ammattitaitoista tukea tehtäväänsä. Lomakodit saavat jokaiselta lapsen lomapäivältä kulukorvauksen, jonka on tarkoitus kattaa lapsen ruoka- ja hygieniakulut.

Pelastakaa Lasten lomakoteja oli viime vuonna yhteensä 233 eri puolilla Suomea. Lomakotia haki kaikkiaan 345 lasta ja niissä pääsi lomailemaan 311 lasta.

Lomakotitoimintaa jo yli 60 vuotta

Pelastakaa Lapset ry on järjestänyt lomakotitoimintaa Suomessa jo vuodesta 1949 alkaen, jolloin maassamme elettiin vaikeaa ja työntäyteistä, sodanjälkeistä jälleenrakennuksen aikakautta. Lapsille haluttiin lomakotitoiminnan avulla tarjota mahdollisuus viettää virkistävää ja voimaannuttavaa lomaa turvallisessa ympäristössä leikkien ja maaseudun tavalliseen arkeen osallistuen. Tuolloin lapset viettivät lomakodissa jopa koko kesän. Nykyisin lasten lomajaksot ovat huomattavasti lyhyempiä ja lomakotiympäristöt vaihtelevat. Lapselle on tärkeää viettää vapaa-aikaa myös oman vanhempansa luona omassa kotiympäristössään.

Miten lomakotia voi tarjota?

Lomakotia voi tarjota soittamalla tai lähettämällä sähköpostia lomakotitoiminnasta vastaaville työntekijöille Pelastakaa Lasten aluetoimistoissa. Yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme: http://www.pelastakaalapset.fi/ota-yhteytta/aluetoimistojen-yhteystiedot/

Nettisivuiltamme löytyy myös linkki/yhteydenottopyyntö, jossa voi ilmoittaa kiinnostuksensa lomakotitoimintaan:

http://www.pelastakaalapset.fi/toiminta/lastensuojelutyo/lomakotitoiminta/ryhdy-lomakodiksi/

Toiminnasta kiinnostuneet täyttävät hakukaavakkeen, jonka jälkeen kunnalta pyydetään lausunto, josta ilmenee, että lomakodilla ei ole estettä lomakotina toimimiselle. Pelastakaa Lasten työntekijät haastattelevat ja valmentavat lomakodin kotikäynnillä.

Miten lapsi voi päästä lomakotiin?

Lapsen perhe voi hakea lomakotia Pelastakaa Lapset ry:n aluetoimistojen kautta, jolloin heillä on mahdollisuus saada lomakotijakso Raha-automaattiyhdistys RAY:n tukemana tai lapsi voi saada maksusitoumuksen ja suosituksen lomakotijaksoon kotikuntansa sosiaalityöntekijältä. Tietoa lomakotimahdollisuudesta voi saada myös esimerkiksi perheneuvolasta tai koulusta. Lomakotijaksolle voi päästä mukaan, vaikka lapsella ei olisi kunnan lastensuojelun asiakkuutta.

Lisätietoja

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Kaarina Pasanen, suunnittelija, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 564 0835, kaarina.pasanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 100 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs