Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Laivakuraattorilla on isot korvat ja pieni suu

Suomen Merimieskirkko ry

Laivakuraattorilla on isot korvat ja pieni suu

Tiedote.
Julkaistu: 28.10.2013 klo 08:14
Julkaisija: Suomen Merimieskirkko ry

 

Suomen Merimieskirkon laivakuraattorityön alkamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 30 vuotta

 

Merenkulkijan työstä on tänä päivänä romantiikka kaukana. Työtahti on tiukka, ja miehistön määrä on minimissä. Merimies on pitkän ajan poissa kotoa ja läheistensä luota. Ikävä ja huoli voivat olla kovat.

Merimieskirkot eri puolilla maailmaa edustavat monelle ”kotia”, paikkaa, jonne voi tulla hetkeksi hengähtämään. Monet eivät kuitenkaan ehdi tai jaksa lähteä pois laivalta – sen tähden kirkko menee laivalle, sinne missä ihmiset ovat.

Suomen Merimieskirkon laivakuraattorit seilaavat mukana suomalaisilla laivoilla, pääosin Itämeren ja Pohjanmeren alueilla rahti- ja matkustaja-aluksilla sekä jäänsärkijöillä. He elävät laivan arkea yhdessä merimiesten kanssa heitä kuunnellen ja heidän kanssaan keskustellen.

Laivakuraattori seilaa ja toimii aluksella varustamon suostumuksella, mutta on sekä työnantaja- että työntekijäosapuolesta riippumaton ja vaitiolovelvollinen ulkopuolinen auttaja. Laivakuraattorit tuovat alukselle kuulumisia maista ja kotoa, mutta toimivat ennen kaikkea juttuseurana. Usein riittää pelkkä voinnin kysyminen.

Työmuodon tarkoitus on onnettomuuksien ennaltaehkäisy. Kun mieli on hyvä, keskittyminen työhön on parempi ja siten inhimillisen virheen mahdollisuus on pienempi.

Merimieskirkon päätoimisten laivakuraattorien lisäksi seilaajina ovat koulutetut nimikkolaivakuraattorit, jotka ovat nimikkoaluksellaan kerran keväällä ja kerran syksyllä noin viikon kerrallaan sekä suorittavat seilausten välillä laivakäyntejä. Nimikkolaivakuraattorit ovat pääosin seurakuntien nykyisiä tai eläkkeelle jääneitä työntekijöitä. Kirkon työntekijä on sekä luotettavaulkopuolinen kuuntelija että apu moniin käytännön asioihin.

Suomalaisen laivakuraattorityön edeltäjiä olivat muun muassa ranskalaiset ja italialaiset työläispapit, jotka purjehtivat laivojen mukana 1940-luvulta lähtien. He elivät merenkulkijan elämää tavallisina merimiehinä. Työn taustalla oli tarve tehdä todeksi kristillisyyden läsnäolo maailmassa elämällä arkea yhdessä toisten kanssa.

Merimieskirkon laivapappityö käynnistyi 1975, jolloin ensimmäiset papit lähtivät joksikin aikaa laivojen mukana merille. Toiminta vakiinnutettiin vuonna 1983. Tästä lasketaan alkavaksi suomalaisen laivakuraattorityön 30-vuotinen historia. Työmuoto on laajuudessaan ainutlaatuista koko maailmassa.

 

Lisätietoa: merenkulkijatyön johtaja Jaakko Laasio p. 0400 156 660, jaakko.laasio@merimieskirkko.fi.

 

Suomen Merimieskirkko, liikkuvien ihmisten kirkko, on vuonna 1875 perustettu yleishyödyllinen yhdistys, joka tukee ja edistää merenkulkijoiden sekä ulkomailla olevien suomalaisten hyvinvointia. Toiminnan harjoittamiseksi pidämme yllä kaikille avoinna olevia merimieskirkkoja, joita on Suomessa 8 paikkakunnalla ja muualla Euroopassa 7 paikkakunnalla. Lisäksi teemme laivakuraattorityötä Itä- ja Pohjanmerellä sekä matkapappityötä Kaakkois-Aasiassa. Merimieskirkko on koti kaukana kotoa. http://www.merimieskirkko.fi/ ja http://www.facebook.com/Merimieskirkko

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs