Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kyrkans Utlandshjälp stöder flyktingar i Sydsudan

Kyrkans Utlandshjälp

Kyrkans Utlandshjälp stöder flyktingar i Sydsudan

Pressmeddelande.
Publicerad: 26.01.2012 kl. 10:43
Utgivare: Kyrkans Utlandshjälp

Tusentals människor har dödats och tiotusentals har tvingats fly från sina hem i delstaten Jonglei i Sydsudan på grund av attacker mellan två etniska grupper. Det är den hittills allvarligaste konflikten efter att Sydsudan blev självständigt i juli. Kyrkans Utlandshjälp stöder dem som flytt sina hem med 200 000 euro.

– Flyktingarna har slagit sig ner kring tätorterna och behöver omedelbar mathjälp, hushållsredskap, vatten och hälsovård, berättar koordinator för humanitärt bistånd Sakari Koivula från Sydsudan.

Kyrkans Utlandshjälp bistår människorna som lämnat sina hem genom att dela ut förnödenheter till 2 500 familjer. Hjälppaketen innehåller bland annat presenningar, kanistrar, vattenreningstabletter, moskitnät, kastruller, kärl och tvål.

– Senare förbereder vi oss på att stöda öppnandet av skolor. Byggnaderna är inte förstörda men det behövs åtminstone pulpeter och undervisningsmaterial, säger Koivula.

Över 125 000 flyktingar

Redan en lång tid har det varit oroligt mellan stammarna Loue Nuer och Murle men nu har situationen blivit allvarligare. På nyårsaftonen anföll en grupp på 6 000–8 000 unga Lou Nuer-solater långt in på Murlestammens område. Loue Nuer uppger att attacken utfördes som hämnd på den plundring som murlerna bedrivit.

När attacken drog fram brände lounererna ner alla byar på vägen och dödade män, kvinnor och barn. Man uppskattar antalet dödsoffer till tusentals och åtminstone 125 000 människor har lämnat sina hem och samlats nära tätorterna.

Fattigdom bakomliggande orsak

– En orsak till konflikten är att murlerna har upplevt att de har blivit utanför all utveckling. För att rätta till det här behövs insatser från både Sydsudans regering och från det internationella samfundet. Arbetet sträcker sig från att utveckla vägnätet till traditionellt utvecklinssamarbete, såsom hälsovård, mångsidiga utkomstkällor, rent vatten och utbildning, konstaterar Koivula.

Kyrkans Utlandshjälp har ett eget kontor i Juba i Sydsudan. Arbetet fokuserar på att stöda vattenförsörjnings-, utbildnings- och livsmedelsförsörjningssektorn samt på humanitärt bistånd.

Mer information:
Chef för humanitärt bistånd Maritta Niskanen-Tamiru, tfn 050 390 4299

I Sydsudan:
Landsrepresentant Ben Malinen
Koordinator för humanitärt bistånd Sakari Koivula

Intervjuförfrågningar till Sydsudan: Informatör Minna Elo, tfn 050 330 9747, minna.elo@kyrkansutlandshjalp.fi

Man kan stöda Kyrkans Utlandshjälps arbete genom att ge ett bidrag till katastroffonden. Kontonummer Nordea 157230-500504, meddelande: ”katastroffonden”.

Kyrkans Utlandshjälp är Finlands största utvecklingssamarbetsorganisation och näststörst inom katastrofhjälp. Utlandshjälpen är medlem i ACT-alliansen som är den internationella takorganisationen för kyrkliga biståndsorganisationer.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs