Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kvinnobankens årsöversikt: Verksamheten utvidgades till hela landet

Naisten Pankki

Kvinnobankens årsöversikt: Verksamheten utvidgades till hela landet

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2011 klo 13:09
Julkaisija: Naisten Pankki

Kvinnobanken samlade under år 2010 in över en miljon euro för kvinnorna i utvecklingsländerna, vilket är 60 procent mer än året innan. En orsak till det lyckade resultatet är lokalcellerna, som uppstått på olika håll i Finland, och deras aktiva verksamhet. I slutet av år 2010 fanns sammanlagt 16 lokalceller och ytterligare nio celler håller på att grundas.

-Den största orsaken till tillväxten är cellverksamheten som spridit sig över hela Finland. De aktiva cellerna garanterar att allt fler kommer i kontakt med en person som brinner för Kvinnobanken, alltså en person som kan svara på frågor om Kvinnobanken och inspirera till att komma med och göra gott, berättar ledningsgruppens ordförande Riitta Aaltonen.

Kvinnobanken har lokalceller i Björneborg, Borgå, Huvudstadsregionen, Jakobstad, Joensuu, Jyväskylä, Kotka, Mellersta Nyland, Rovaniemi, Tammerfors, Terjärv, Torneå, Uleåborg, Åbo och Åland. Planeringen av nya celler har inletts på åtta orter: Kajana, Korpo, Lahtis, Närpes, Raseborg, Seinäjoki, S:t Michel och Villmanstrand.

Under fjolåret fick Kvinnobanken 331 nya aktionärer och vid årsskiftet fanns det totalt 1001. Vid årets slut hade man över tusen månadsgivare och dessutom började många företag och samfund stöda Kvinnobanken. Kvinnobankens Annorlunda Gåva, yrket, sålde bra inför julen och den vägen kom det in nästan 230 000 euro. Riitta Aaltonen tror att den stigande riktningen beror på att människorna tänker att det är tid för återbetalning.

-Vi har blivit hjälpta och nu vill vi i vår tur hjälpa våra medsystrar i utvecklingsländerna. På den här punkten är ungdomarna väldigt upplysta trots sin unga ålder. För dem är det självklart att man ska hjälpa personer som har det sämre ställt. När fler och fler av oss med egna ögon får se hur stor betydelse också en liten gåva kan ha i våra projektländer, når vi bättre fram när vi berättar om arbetet för nya intresserade.

Framgången öppnar för nya projekt

Det goda resultatet gör att nya projekt kan startas och att redan påbörjade projekt kan få fortsättning. År 2010 startades nya projekt i Kongo och Sierra Leone och man började planera projekt i Haiti, Guatemala, på palestinska områden och i Kosovo. Projekten i Peru, Nepal, Kambodja och Liberia fick fortsatt finansiering.

Bybankerna, som Kvinnobanken finansierar, kan ge smålån åt över 6000 människor och påverka sammanlagt över 40 000 människors liv. Med medel ur Kvinnobankens fond stöder man bland annat bybanker och deras smålånsverksamhet, yrkesutbildning, införskaffning av verktyg och material och annan verksamhet som har företagsamhet som mål.

Kvinnobanken, som administreras av Kyrkans Utlandshjälp, är ett frivilligt nätverk och en fond för att stöda utvecklingsländernas kvinnors företagsamhet och utkomst enligt principerna för hållbar utveckling. För användningen av pengarna till utvecklingssamarbete ansvarar Kyrkans Utlandshjälp, som är Finlands största organisation inom utvecklingssamarbete och utrikesministeriets samarbetspartner. En bybank är en självständig liten kassa som lokala kvinnor har grundat, äger och administrerar, och från vilken bybankens medlemmar kan lyfta lån.

Mer information:

Riitta Aaltonen, ordförande, Kvinnobankens ledningsgrupp, tfn 050 303 8190
Liisa Melin, koordinator för medelanskaffning liisa.melink@kyrkansutlandshjalp.fi, tfn 050 326 3882

Kvinnobanken, som administreras av Kyrkans Utlandshjälp, är ett frivilligt nätverk och en fond för att stöda utvecklingsländernas kvinnors företagsamhet och utkomst enligt principerna för hållbar utveckling. För användningen av pengarna till utvecklingssamarbete ansvarar Kyrkans Utlandshjälp, som är Finlands största organisation inom utvecklingssamarbete och utrikesministeriets samarbetspartner.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs