Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Konflikti Keski-Afrikan tasavallassa kärjistyi raskaaksi ammuskeluksi

Kirkon Ulkomaanapu

Konflikti Keski-Afrikan tasavallassa kärjistyi raskaaksi ammuskeluksi

Tiedote.
Julkaistu: 05.12.2013 klo 12:54
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Poliittiset levottomuudet Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungissa Banguissa kärjistyivät torstain vastaisena yönä kovaan ammuskeluun ja taisteluihin.

Ammuskelu alkoi noin viiden kilometrin päässä Banguin keskustasta ja levisi pian useaan kaupunginosaan.

”Aamuyöllä taistelujen äänet olivat erittäin kovia. Vielä kahdeksan aikaan laukausten ääni jatkui kiivaana. Nyt päällä on ulkonaliikkumiskielto. Olemme evakuointivalmiudessa”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen tiimin vetäjä Elina Hakkarainen Banguista.

Taistelut ovat viime aikoina keskittyneet kristittyjen ja muslimien välisiksi. Hakkarainen kuitenkin näkee, ettei konfliktin syitä voi rajata vain uskonnollisiksi.

”Se olisi liian mustavalkoista tulkintaa. Levottomuudet kumpuavat pitkällisistä poliittisista, historiallisista ja taloudellisista jännitteistä, Hakkarainen sanoo.

Muslimien kapinallisryhmä Seleka kaappasi maassa vallan maaliskuussa. Yksi konfliktin osapuoli on kristillisten anti-Balaka.

”Kuulin aamulla, että nyt muslimeille jaetaan aseita vapaasti. Olemme valmistautuneet pysymään sisällä pidemmän aikaa tai evakuoitumaan nopeasti”, toteaa Hakkarainen.

Hän on tällä hetkellä kodissaan aivan pääkaupungin keskustassa yhdessä Unicefin sekä Ulkomaanavun toisen työntekijän kanssa.

”­ Juuri nyt kuulemme yksittäisiä laukauksia. Toimistomme sijaitsee keskustasta viiden kilometrin päässä juuri siellä, missä taisteluja käytiin kiivaimmin. Kuulin, että yksi toimistomme työntekijä on haavoittunut, eikä häntä päästä viemään sairaalaan”, Hakkarainen kertoi torstaina puolen päivän jälkeen.

Kouluja on ryöstetty

Ulkomaanapu on aloittanut maassa humanitaarisen operaation kuukausi sitten. Tällä hetkellä humanitaarisesta työstä vastaa Hakkaraisen lisäksi yksi ranskalainen työntekijä. Tilanne maassa on ollut jännitteinen pitkään.

”Monia kouluja on ryöstetty. Autamme kouluja korjaustyössä, toimitamme koulumateriaaleja sekä annamme koulutusta opettajille ja lapsille”, Hakkarainen kertoo. Hän saapui maahan kuukausi sitten.

Kirkon Ulkomaanapu seuraa tilannetta. Jos tilanne rauhoittuu, työntekijät pääsevät jatkamaan tarvearviointiaan Keski-Afrikan tasavallan luoteisosissa. 

Lisätietoja:
Elina Hakkarainen, tiimin vetäjä (Keski-Afrikan tasavalta), puh. +236 72213965 tai +358 40 630 1465 tai
Eeva Suhonen, tiedottaja, puh. 0400 103 286

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs