Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kirkon Ulkomaanapu avustaa Sahelin ruokakriisissä

Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu avustaa Sahelin ruokakriisissä

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2012 klo 14:52
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Kirkon Ulkomaanapu avustaa Sahelin ruokakriisissä yhteensä 57 000 ihmistä osana ACT-allianssia. Suomen ulkoasiainministeriö on myöntänyt tähän 500 000 euron määrärahan. Toiminta keskittyy Maliin ja Mauritaniaan. Hätäavun lisäksi Ulkomaanapu keskittyy katastrofivalmiuden vahvistamiseen kansainvälisen verkostonsa kanssa.

Yhteensä yli kymmentä miljoonaa ihmistä uhkaa ruokapula Sahelin alueen maissa. Kuivuus vaikuttaa laajalla alueella, joka ulottuu Tšadin, Nigerin, Malin, Mauritanian, Burkina Fason, Senegalin, Gambian ja Kamerunin alueille sekä Nigerian pohjoisosiin.

Sahelissa sadekausi on kerran vuodessa, ja viime vuonna sateet olivat epätasaiset ja tulivat myöhässä. Tämän vuoden huonot sadot ovat nostaneet ruoan hintaa. Lisäksi polttoaineen korkea hinta ja kasvituholaiset vaikeuttavat tilannetta. Ruokakriiseissä aliravituista lapsista voi menehtyä jopa 60 prosenttia. Sahelissa saattaa käydä vielä huonommin, koska alue ei ole ehtinyt toipua vuoden 2010 ankarasta kuivuudesta.

Pohjois-Malissa Ulkomaanapu tukee noin 3 500 kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevaa naista ja lasta ruoka-avustuksella. Ihmiset ovat joutuneet lähtemään Malin armeijan ja Tuaregi-kapinallisten miehittämistä kotikaupungeistaan.

Mauritanian akuutissa kriisivaiheessa Ulkomaanapu jakaa osana ACT-allianssia ruokatarvikkeita ja -kuponkeja sekä proteiinikeksejä vakavasta aliravitsemuksesta kärsiville, yhteensä noin 53 500 lapselle, raskaana olevalle ja imettävälle äideille sekä vanhuksille.

Myöhemmin vahvistetaan haavoittuvimpien kotitalouksien kykyä tuottaa ruokaa.  Perheiden ruokaomavaraisuutta vahvistetaan mm. tukemalla vihannesten ja pieneläinten kasvatusta ja parantamalla kastelujärjestelmiä, sekä vahvistamalla tulonhankintaa.

Myös Mauritanian puolella avustetaan malilaisia pakolaisia, jotka ovat paenneet aseellista konfliktia.

Viime vuonna kansainvälinen yhteisö sai kritiikkiä hitaasta toiminnasta Afrikan sarven ruokakriisissä. Tämänhetkisessä Sahelin kriisissä halutaan välttää näiden virheiden toistuminen. 

Hätäavun lisäksi vahvistetaan katastrofivalmiutta

Osana laajempaa katastrofihallinnan työtään Ulkomaanapu on käynnistänyt yhdessä mm. Norjan kirkon ulkomaanavun ja Christian Aidin kanssa katastrofivarautumiseen keskittyvän työryhmän. Sen tavoitteena on kirkollisten avustusjärjestöjen verkoston ACT-allianssin jäsenten katastrofivalmiuden parantaminen.

”Kansainvälinen yhteisö kiinnittää liian vähän huomiota katastrofeihin varautumiseen ja niiden vaikutusten ennaltaehkäisyyn. Usein joudutaan reagoimaan tilanteeseen, jossa varautumista ei ole tehty etukäteen. Katastrofien vaikutuksia voidaan ja pitää vähentää ennakolta. Ilmastonmuutoksen myötä tarve tähän kasvaa entisestään”, Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg toteaa.

Lisätietoja:

Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, p. 050 325 9579
Humanitaarisen avun koordinaattori Minna Peltola (Länsi-Afrikka), p. 040-739 5612
Humanitaarisen avun koordinaattori Maria Katajisto (ruokaturva humanitaarisissa kriiseissä), p. 040 674 0956

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs