Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kilpailutus vaarantaa päihdepalvelujen laadun ja saatavuuden Espoossa

A-klinikkasäätiö

Kilpailutus vaarantaa päihdepalvelujen laadun ja saatavuuden Espoossa

Tiedote.
Julkaistu: 18.06.2014 klo 11:46
Julkaisija: A-klinikkasäätiö

Espoon kaupunki on kilpailuttanut päihdepalvelunsa. Kaupunki tiedotti hankintapäätöksestä 16.6.2014 ja kertoi palveluiden laadun paranevan ja hoitoon pääsyn nopeutuvan. A-klinikkasäätiön huoli on, että kilpailutuksen tuloksena kehitys on päinvastainen. A-klinikkasäätiö on yksi kilpailutuksessa valittu palveluntuottaja.

”Espoon kaupungin päihdepalveluiden kilpailutuksen myötä byrokratia lisääntyy, palvelut pirstaloituvat ja kokonaiskustannukset nousevat” summaa A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualueen aluejohtaja Teemu Tiensuu.

Kilpailutuksen myötä palveluntuottajien määrä lisääntyy ja palveluita tuotetaan entistä enemmän Espoon kaupungin ulkopuolella. Kaupunki haluaa ohjailla asiakasvirtoja ja myöntää lyhyitä maksusitoumuksia. Esimerkiksi avohoitoon pitää jatkossa hakea maksusitoumusta kuukausittain, kun toistaiseksi avohoitoon on päässyt ilman lähetettä ja maksusitoumusta. Maksusitoumusten myöntäminen työllistää virkamiehiä ja lisää byrokratiaa. Useiden palveluntuottajien asiakasvirtojen, sopimusten ja maksusitoumusten hallinnointi lisää huomattavasti hallinnon työtä Espoon mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

A-klinikkasäätiön Espoon palveluyksikössä niin avo- kuin osastohoitoon on päässyt joustavasti asiakkaan tarpeen mukaan. Huhtikuuhun 2014 asti asiakkaat pääsivät tarvittaessa A-klinikan päivystyksestä suoraan huumevieroitukseen. Nykyään hoidon tarpeen arvio ja maksusitoumus tehdään Kilon selviämishoitoasemalla. Hoitoon hakeutumisen vaikeuduttua vieroitushoidon kysyntä on romahtanut.

”Todennäköisesti tämän vuoksi entistä useammat vieroitushoidon tarpeessa olevat kuntalaiset jäävät hoidon ulkopuolelle ja kuormittavat perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoitoa”, sanoo A-klinikkasäätiön Tiensuu.

Espoon kaupunki on päihdepalveluja kilpailuttaessaan määritellyt palvelujen vähimmäislaadun. Asiakkaan hoitopaikka valitaan halvimman hinnan perusteella.

”Hoidon minimitason määrittelyssä on oma riskinsä etenkin, jos halvin hinta on ensisijainen kriteeri palveluja valittaessa. Minimi muuttuu helposti standardiksi, eikä potilas saa tarvitsemaansa yksilöllistä hoitoa”, sanoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.

A-klinikkasäätiö on tarjonnut Espoossa riippuvuusongelmista kärsiville ja heidän omaisilleen avo- ja osastopalveluita kumppanuudessa Espoon kaupungin kanssa vuodesta 1968. A-klinikkasäätiön Espoon palveluyksikössä työskentelee moniammatillinen tiimi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Yhteistyössä Espoon kaupungin eri toimijoiden ja erikoissairaanhoidon kanssa on pystytty luomaan ja kehittämään hyviä toimintamalleja. Hoidon tarve on pystytty määrittämään mahdollisimman tarkasti. Asiakkaalle on laadittu kokonaisvaltainen ja yksilöllinen hoitosuunnitelma, jonka pohjalta on ollut mahdollista antaa tuloksellista hoitoa sekä sosiaalista tukea laaja-alaisena verkostotyönä.

Työ A-klinikkasäätiön Espoon palveluyksikössä on muuttunut vaativammaksi. Päihdepalvelujen asiakkailla on entistä enemmän ja syvempiä ongelmia ja samalla tuen tarve on kasvanut.

Lisätiedot:

Aluejohtaja Teemu Tiensuu, A-klinikkasäätiön Uudenmaan palvelualue, p. 040 5520 495

Johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki, A-klinikkasäätiö, p. 040 5731 083


A-klinikkasäätiön hoito- ja kuntoutuspalvelut, ehkäisevä päihdetyö ja asiantuntijapalvelut vähentävät päihdehaittoja ja muita psykososiaalisia ongelmia. Samalla A-klinikkasäätiö parantaa päihdeongelmaisten ja heidän läheistensä asemaa.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs