Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Kaksi kolmesta naisesta käy mammografiassa alle 50-vuotiaana

Syöpäjärjestöt

Kaksi kolmesta naisesta käy mammografiassa alle 50-vuotiaana

Tiedote.
Julkaistu: 12.05.2016 klo 13:51
Julkaisija: Syöpäjärjestöt

Kaksi kolmasosaa suomalaisnaisista käy mammografiassa alle 50-vuotiaana. Tämä selvisi Sanna Heikkisen tekemässä tutkimuksessa.

Suomessa selvitettiin nyt ensimmäistä kertaa, kuinka moni käy rintojen mammografiatutkimuksessa ennen seulontaikää. Organisoidut seulonnat alkavat 50-vuotiaana, ja tutkimukseen kutsutaan kaikki 50-69 –vuotiaat naiset joka toinen vuosi. Tämä on myös EU:n suosittelema ikäryhmä.

-  Näyttää siltä, että erityisesti korkeasti koulutetut naiset, ja ne joilla on rintasyövän sairastanut lähisukulainen, käyvät mammografiassa jo ennen 50-vuotissyntymäpäiväänsä, kertoo Suomen Syöpärekisterin tutkija Sanna Heikkinen.

Korkeasti koulutetuilla naisilla on yleensä terveemmät elintavat kuin vähemmän koulutetuilla, ja he ovat tietoisempia terveysasioista.  He käyvät useammin gynekologilla, joka suosittelee usein mammografiatutkimusta.  Tämä voi selittää sitä, että korkeasti koulutetut naiset käyvät mammografiassa jo ennen seulontaikää useammin kuin vähemmän koulutetut.

Pieni kasvain vaikea löytää nuorilta

Mammografian vaikutuksesta rintasyövän kuolleisuuden alentamiseen alle 50-vuotiailla ei ole selvää tutkimusnäyttöä. Eri maissa on huomattavia eroja siinä, kuinka moni nainen käy tutkimuksessa ennen seulontaikää. Esimerkiksi Espanjan Kataloniassa 64 prosenttia naisista käy mammografiassa ennen 50 vuoden ikää, kun taas Tanskassa vain noin 4 prosenttia. Ruotsissa seulonta aloitetaan jo 40-vuotiaana.

Suomessa ei ole suositeltu seulontaa alle 50-vuotiaille. Nuorten naisten tiivistä rintakudosta on hankala tutkia mammografialla, ja pienten kasvainten löytäminen on hankalaa. Myös väärien löydösten lukumäärä on suurempi kuin vanhemmilla. On myös tärkeää välttää ylimääräistä säteilyaltistusta, koska sen kertymisen tiedetään lisäävän syöpäriskiä.

Mammografiassa käyminen saattaa tuudittaa valheelliseen turvallisuuden tunteeseen, eikä nainen reagoikaan yhtä herkästi rinnassa tuntuvaan muutokseen kuin ilman tehtyä tutkimusta. Lisäksi jotkut naiset voivat jättää käymättä varsinaisessa seulontatutkimuksessa, jos he ovat käyneet tutkimuksessa itsenäisesti vain vähän ennen ensimmäistä seulontaan kuuluvaa tutkimusta. 

Tutkimus julkaistiin Acta Oncologicassa 4. toukokuuta 2016 ja on luettavissa osoitteessa http://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/0284186X.2016.1171392. Tutkimusmateriaali koostui kahdesta väestöpohjaisesta kyselytutkimuksesta, joihin vastasi yhteensä lähes kymmenen tuhatta tervettä naista. Tutkimus toteutettiin Suomen Syöpärekisterin ja Helsingin Yliopiston yhteistyönä.  Vastausprosentti oli molemmissa kyselyaineistoissa hieman yli 50 prosenttia.  

Lisätiedot:

tutkija Sanna Heikkinen, 050 441 6638

tiedottaja Maarit Rautio, 040 5491003

Syöpäjärjestöt on Suomen suurimpia kansanterveysjärjestöjä, jolla on yli 120 000 jäsentä.

Syöpäjärjestöihin kuuluvat:

Suomen Syöpäyhdistys ry ja sen jäsenjärjestöt: 
12 alueellista syöpäyhdistystä 
6 valtakunnallista potilasjärjestöä 
Suomen Syöpärekisteri ja sen osana Joukkotarkastusrekisteri 
Syöpäsäätiö 

Syöpäjärjestöt tukee ja kuntouttaa syöpää sairastavia ja heidän läheisiään, tiedottaa syöpää ehkäisevistä ja terveyttä edistävistä asioista, pitää yllä rekisteriä syöpätaudeista ja joukkotarkastuksista ja myöntää varoja syöpätautien tieteelliseen tutkimukseen.

www.syöpäjärjestöt.fi
www.kaikkisyövästä.fi
www.ilmansyöpää.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs