Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Jengiytyminen uhkana Za'atrin pakolaisleirillä Jordaniassa

Kirkon Ulkomaanapu

Jengiytyminen uhkana Za'atrin pakolaisleirillä Jordaniassa

Tiedote.
Julkaistu: 25.10.2012 klo 10:51
Julkaisija: Kirkon Ulkomaanapu

Za’atrin pakolaisleirillä Syyrian rajalla turvallisuustilanne on huonontumassa.  Nuorten toimettomuus on leirin polttavimpia ongelmia. Keskellä aavikkoa sijaitsevalle leirille saapuu joka yö satoja uusia syyrialaispakolaisia. Jo siellä olevat ovat päivittäin saman ongelman edessä: miten viettäisin tämän päivän ja miten jaksan täällä?

”Leirille tarvitaan lisää palveluita, jotta ihmisten henkinen ja fyysinen hyvinvointi voidaan turvata. Kirkon Ulkomaanapu on aloittanut operaation nuorten ja lasten parissa. Erityisesti nuoret ovat se ryhmä, joka jää huomiotta. Leirillä on jo nyt havaittavissa pientä mellakointia ja jengiytymistä”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun koordinaattori Antti Toivanen kertoo.

Toivanen oli Za’atrin pakolaisleirillä kuusi viikkoa aloittamassa Ulkomaanavun avustusoperaatiota, jolle saatiin virallinen lupa Jordanian viranomaisilta 14. lokakuuta.

Leirille ajaa pakko

Jordanialaiset ovat ottaneet syyrialaiset pakolaiset hyvin vastaan, mutta tilanne rasittaa silti yhteiskuntaa. Za’atrin leirillä on erilaisten arvioiden mukaan 30 000 - 40 000 pakolaista. Osa heistä liikkuu rajan yli edestakaisin, mikä ei ole turvallista. Heillä on huoli kotimaahan jääneistä sukulaisista sekä omaisuudesta.

”Leirille tullaan vasta sitten, kun on aivan pakko. Pakomatka on vaarallinen ja monella on matka voinut kestää jopa 60 päivää. Rajan yli liikkuminen on vaikeaa ja usein se ylitetään yöllä, jolloin on pimeää.”

Osa syyrialaisista on asettunut asumaan kaupunkeihin, joissa heille asetetut vuokrat ovat paikallistasoa korkeampia. Monilla on loppumassa rahat. Pakolaisuuden ja vaikean taloustilanteen lieveilmiöinä ovat myös järjestetyt avioliitot.

Nuorille koulutusta ja liikuntaa

Kirkon Ulkomaanapu järjestää nuorille koulutusta Za’atrin pakolaisleirillä. Leirille tuodaan vapaa-ajan toimintaa, liikuntakasvatusta ja käytännön taitojen opetusta.

”Yläkouluikäisillä ja sitä vanhemmilla nuorilla on tällä hetkellä suuria tarpeita, joihin vain harva avustusjärjestö pyrkii vastaamaan. Nuorten joutilaisuus lisää turvattomuutta ja väkivaltaista käyttäytymistä. Nuorten tarpeet pitää myös huomioida”, Kirkon Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Merja Luukkanen korostaa.

Kirkon Ulkomaanapu on saanut Suomen ulkoministeriöltä Syyrian pakolaisten avustamiseen 400 000 euroa, joka on osa 1,5 miljoonan humanitaarisen avun tuesta, jonka ministeriö myönsi Ulkomaanavulle lokakuussa.

Auta Syyrian väkivaltaisuuksien uhreja lahjoittamalla verkossa www.kirkonulkomaanapu.fi/lahjoita tai Nordean tilille 157230-500504 tai lähettämällä tekstiviesti APU numeroon 16 499 (10 € /viesti).

Uutiskuva: Kuva Za'atrin pakolaisleiriltä. http://fca.getimageright.com valitse pressikuvat/uutiskuvat. Rekisteröidy kirjaudu-linkistä, niin saat ladattua kuvan.

Lisätietoja:
Antti Toivanen, humanitaarisen avun koordinaattori, antti.toivanen@kirkonulkomaanapu.fi, puhelin: 040 674 0956 tai Merja Luukkanen, humanitaarisen avun päällikkö, merja.luukkanen@kirkonulkomaanapu.fi, puhelin 0400 583 386 tai Eeva Suhonen, tiedottaja, eeva.suhonen@kirkonulkomaanapu.fi, puhelin 0400 103 286

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen suurin kehitysyhteistyöjärjestö ja toiseksi suurin katastrofiavun antaja. Se kuuluu kirkollisten avustusjärjestöjen kansainväliseen kattojärjestöön ACT-allianssiin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs