Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Insatser för Solidaritet: Kvinnostyrka från Ugandas andelslag- fotoutställning på Helsingfors järnvägsstation

Solidaarisuus

Insatser för Solidaritet: Kvinnostyrka från Ugandas andelslag- fotoutställning på Helsingfors järnvägsstation

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.09.2014 kl. 10:15
Utgivare: Solidaarisuus

Organisationen för utvecklingssamarbete, Solidaritet, arrangerar i Posthallen på Helsingfors järnvägsstation i september (16.– 27.9.2014) Anna Autios fotoutställning ”Insatser för Solidaritet: Kvinnostyrka från Ugandas andelslag”. Utställningen berättar om ugandiska småbrukare och deras insatser för solidaritet i vardagen.

Solidaritet förbättrar småbrukarnas utkomst genom att förstärka andelslagen i Myanzi. Kvinnornas producentandelslag i Gayana grundades år 2010 med kraft av aderton kvinnor. Nyligen hör det redan över 30 kvinnor till andelslaget. Fotograf Anna Autio fotograferade andelslagets småbrukarkvinnor i Uganda på hösten 2013.

”Det var imponerande att möta dessa starka kvinnor och se med egna ögon, hur andelslaget har hjälpt dem att komma på fötterna ”, berättar Autio.

Fotoutställningen är en del av Insatser för solidaritet- kampanjen som uppmuntrar människor att göra, se och dela insatser för solidaritet i vardagslivet. I utställningen berättas det om kvinnornas insatser för solidaritet i andelslaget:

”När jag förlorade min son år 2012, deltog gruppens medlemmar i begravningskostnaderna. De tröstade mig, sörjde med mig, lagade mat till sörjande och diskade. Jag kände att jag har riktiga vänner och systrar” berättar en 39-årig sjubarnsmamma Edith Nakafeero.

I Solidaritets utvecklingssamarbetsprojekt vill man stärka kvinnornas deltagande i andelslaget och ekonomin. De får utbildning såväl i odlingstekniker som i marknadsföring.

”Nuförtiden behärskar jag väl min lantgårds inkomster och utgifter. Med utbildningen som projektet har erbjudit, kan jag göra budgeter. Vi hade blivit fostrade för köksarbete, men nu kan vi arbeta likaväl som män”, berättar ordförande för kvinnornas andelslag Florence Namwanje.

Solidaritets och Anna Autios fotoutställning ”Kvinnostyrka från Ugandas andelslag” i Posthallen på Helsingfors järnvägsstation 16.–27.9.2014. Fritt inträde. Välkommen!

Utställningen öppnas 16.9.2014 kl. 15.00−17.00

15.00 Mbalax/Sabar -dansuppträdande, Afrika Akay Degg
15.10 Välkommen, Miia Nuikka, Solidaritets verksamhetsledare
16.00 Mbalax/Sabar -dansuppträdande, Afrika Akay Degg

Välkommen till vårt bord för att dela med dig av insatser för solidaritet samt för att höra om kampanjen!

Tillägsinformation:

Siru Aura, kommunikationschef, Solidaritet
tel. 050 366 3000, siru.aura(at)solidaarisuus.fi

Anna Autio, fotograf
tel. 040 562 1781, info(at)annaautio.com

Anna Autio är en fotograf från Helsingfors. Hon har studerat fotokonst vid Konstindustriella högskolan (Aalto). Autio jobbar som en frilansfotograf samt som en självständig konstnär. Autios verk har funnits till påseende både i Finland och utomlands. www.annaautio.com

Solidaritet är en utvecklingssamarbetsorganisation som arbetar för jämlikheten mellan könen, människovärdigt arbete samt utvecklingssamarbete som förstärker medborgarsamhällena i Nicaragua, Uganda och Somaliland. Solidaritet är utrikesministeriets partnerskapsorganisation samt medlem i Ansvarsfullt Donerande rf. www.solidaarisuus.fi

 Foto: Nalubowa Edith, foto av Anna Autio

Bilagor


 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs