Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Ikä heikentää myös munuaisia

Munuais- ja maksaliitto

Ikä heikentää myös munuaisia

Tiedote.
Julkaistu: 16.03.2015 klo 08:08
Julkaisija: Munuais- ja maksaliitto

Munuaisten toiminta heikkenee ikääntyessä. Jopa kolmasosalla yli 65-vuotiaista munuaisten toiminta on huonontunut. Munuaisten vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa ja joskus myös estää. Munuainen on elimistön supersankari. Se kestää paljon, mutta tarvitsee myös suojelua.

Munuaisten toiminta heikkenee iän myötä. Kohonnut verenpaine, tupakointi, diabetes sekä vyötärölihavuus nopeuttavat heikkenemistä entisestään. Mahdollinen munuaissairaus on tärkeä havaita ajoissa, koska sen etenemiseen voidaan vaikuttaa. Ikääntyneiden, ja niiden joilla jo on munuaissairaus, kannattaa olla tarkempia esimerkiksi tiettyjen lääkkeiden suhteen.

Munuais- ja maksaliiton kampanjassa supersankarimunuainen hoitaa hommansa yleensä mukisematta. Se kestää paljon, toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen, mutta joskus sekin tarvitsee apua, kuten kaikki supersankarit. Suojele sitä ja voita vastustajat.

Supersankarimunuaisella on 6 vastustajaa: ylipaino, korkea verenpaine, suola, tupakka ja alkoholi, diabetes, perinnölliset munuaissairaudet.

– Munuaisterveyttä kaikille, Supersankari huudahtaa netissä www.supersankarimunuainen.fi, videoilla ja somessa.

Ikääntyneiden munuaiset ovat herkemmät

Iän myötä munuaiset ovat alttiimpia niitä vaurioittaville sairauksille ja ulkoisille tekijöille. Munuaisten toiminnan heikkeneminen alkaa jo 40. ikävuoden jälkeen. Arvion mukaan 30–40 prosentilla yli 65-vuotiaista on vähintään lievä munuaissairaus. Lievä ja keskivaikea munuaisten vajaatoiminta on usein oireeton.

– On tärkeä havaita munuaissairaus ajoissa, sillä vajaatoiminnan etenemistä voidaan hidastaa, ja joskus jopa estää, lääke- ja ravitsemushoidolla. Munuaissairaus lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo HYKS:n nefrologian klinikan ylilääkäri dosentti Eero Honkanen.

Huonosti tai ei lainkaan hoidettu verenpainetauti sekä esimerkiksi tupakointi vaikuttavat munuaisiin jo nuoremmilla, mutta varsinkin ikääntyneellä niiden vaikutukset korostuvat. Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes on merkittävä riski saada myös munuaissairaus. Tyypin 2 diabetes on erityisesti ikääntyvien sairaus. Se on yleisin syy dialyysihoidon aloittamiseen Suomessa.

Munuaisia suojaavat verenpaineen, diabeteksen ja veren rasvahäiriöiden tehokas hoito, tupakoinnin lopettaminen, painonhallinta ja munuaisille haitallisten lääkkeiden välttäminen. Varsinkin ikääntyneiden tulee selvittää omalta lääkäriltään, onko tavallisten tulehduskipulääkkeiden käyttö turvallista. On tärkeää estää äkillinen munuaisvaurio ennalta, koska siihen ei ole varsinaista parantavaa hoitoa.

– Joidenkin tärkeiden ja usein käytettyjen verenpainelääkkeiden, ns. ACE-salpaajien ja sartaanien, ja tulehduskipulääkkeiden samanaikainen käyttö voi ikääntyneillä varsinkin elimistön kuivumisen yhteydessä johtaa äkilliseen munuaisvaurioon. Lääkkeiden annostus tulee aina säätää yksilöllisesti. Riittävä nesteen juominen äkillisissä kuume- ja vatsataudeissa on tärkeää, Honkanen jatkaa. 

Oman elimistönsä supersankari

Munuaisilla on monia elintärkeitä tehtäviä. Ne poistavat kehosta nestettä ja kuona-aineita sekä säätelevät verenpainetta. Munuaiset ohjaavat punasolujen muodostumista ja tuottavat D-vitamiinia.

Supersankari kestää paljon. Toisen munuaisensa voi jopa luovuttaa läheiselleen. Supersankarikaan ei pärjää yksin. Kohonnut verenpaine ja diabetes vaurioittavat munuaisia. Auta munuaisiasi säilyttämään supervoimansa terveillä elintavoilla: Liiku, vähennä suolaa, älä tupakoi – ehkäise ylipainoa, kohonnutta verenpainetta ja diabetesta.

www.supersankarimunuainen.fi

www.munuainen.fi/supersankarimunuainen

www.facebook.com/munuaisjamaksaliitto

www.twitter.com/MunuainenMaksa

#supersankarimunuainen

Lisätietoja:

Eero Honkanen
Dosentti, nefrologian klinikan ylilääkäri, HYKS
040 7488 996

Sari Högström
Toiminnanjohtaja, Munuais- ja maksaliitto
050 5367 258
sari.hogstrom@musili.fi

Kampanja:
Petri Inomaa
Viestintäpäällikkö, Munuais- ja maksaliitto
040 5240 679
petri.inomaa@musili.fi

Liitetiedostot

Munuais- ja maksaliitto on valtakunnallinen kansalais- ja potilasjärjestö. Liitto tukee sairastuneiden ja heidän läheistensä mahdollisuuksia hyvään elämään ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Liiton tavoitteena on munuais- ja maksasairauksien ja niistä johtuvien haittojen ennaltaehkäisy, sairauksien varhainen toteaminen ja hyvä hoito sekä kuntoutumisen tukeminen kaikissa sairauden vaiheissa. 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs