Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » HelsinkiMissiolla lupavia tuloksia katuväkivallan vähentämisessä

HelsinkiMissio

HelsinkiMissiolla lupavia tuloksia katuväkivallan vähentämisessä

Tiedote.
Julkaistu: 12.06.2014 klo 00:00
Julkaisija: HelsinkiMissio

Aggredi-ohjelman läpikäyneistä 75 % ei uusinut väkivaltarikosta seurantajaksolla

HelsinkiMission Aggredin tavoitteena on vähentää 18—39-vuotiaiden katuväkivaltaan syyllistyneiden henkilöiden väkivaltarikosten uusimista. Raha-automaattiyhdistyksen tuella kahdeksan vuotta toiminut Aggredi-ohjelma on etsinyt ratkaisua HelsinkiMissiolle tyypillisestä keinovalikosta: ammatillisesta terapeuttisesta keskustelusta. Järjestön kokemus on, että kun ihmiselle annetaan mahdollisuus puhua elämästään ja haavoistaan, hän alkaa toipua ja eheytyä. Keskeisintä on kokemus kuulluksi tulemisesta.

Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos on tänään julkaissut vaikuttavuusarvioinnin Aggredista.  Arvioinnissa havaittiin, että Aggredi-ohjelman läpikäyneet uusivat väkivaltarikoksensa huomattavasti muita asiakasryhmiä harvemmin. Heistä neljäsosa tuomittiin uudesta väkivaltarikoksesta seuranta-aikana, kun ohjelman keskeyttäneistä tuomittiin noin kaksi kolmasosaa. Tulokset antavat viitteitä siitä, että ohjelmaan kiinnittyneet henkilöt vähentävät väkivaltarikollisuuttaan.

—Asiakkaan muutokset näkyvät arjessa prosessin edetessä, mutta todellista vaikuttavuutta on silti vaikea mitata. Tutkimuksellisen näytön saaminen oman työn vaikuttavuudesta on merkittävää. Se antaa hyvän pohjan toiminnan kehittämiselle, kertoo Aggredin vastaava ohjaaja Petri Salakka.

Aggredi auttaa tehokkaasti

Aggredin asiakkaat ohjautuvat pääosin viranomaisten kuten vankiloiden, yhdyskuntaseuraamustoimistoiden, poliisin ja lastensuojelun jälkihuollon kautta.  Aggredissa asiakkuutta määrittäviä rikoskriteerejä ovat pahoinpitelyt, henkirikokset, ryöstöt ja näiden yritykset.  

Aggredin asiakastapaamisia järjestetään yhden tai kahden viikon välein. Asiakasprosessit muotoutuvat asiakkaan tarpeiden mukaan. Asiakastapaamisessa on mukana kaksi työntekijää. Asiakastyön muotoja ovat motivoiva keskustelu, hoidollinen keskustelu, toimintakyvyn palauttamiseen tähtäävä kriisikeskustelu ja arkielämän organisointi.

­­­­—Väkivaltarikolliset on usein unohdettu asiakasryhmä sosiaalialalla. Ehkä siksi, että katuväkivallan tekijät mielletään vaarallisiksi tai ajatellaan, että heitä on vaikea tai mahdoton auttaa. Jo Aggredin ensimmäiset asiakkaat osoittivat, että työ ei ole vaarallista. Ihmisellä ei ole tarvetta olla väkivaltainen sellaista tahoa kohtaan, jossa hän kokee tulevansa kuulluksi, Salakka kertoo.

Lisätietoja:

Vastaava työntekijä, Aggredi, Petri Salakka, 041 448 9849, petri.salakka@helsinkimissio.fi

Viestintäpäällikkö Kristiina Backberg, HelsinkiMissio, 044 733 1544, kristiina.backberg@helsinkimissio.fi

Tutkimus:

Mikko Aaltonen & Ville Hinkkanen: Katuväkivaltatyön vaikuttavuus: HelsinkiMission Aggredi-ohjelman arviointi. OPTL:n verkkokatsauksia 40/2014. http://www.optula.om.fi

 

HelsinkiMissio on sosiaalialan järjestö, joka toimii seniorityön, nuorten kriisityön, lapsiperheiden ja erityisryhmien parissa. Järjestö haastaa kaikki suomalaiset toimimaan unohdettujen puolesta - yksinäisyyttä vastaan. Järjestö toimii noin 90 työntekijän ja noin 500 vapaaehtoisen voimin. Sen toimintaa rahoittavat yksityislahjoittajat, yritykset, säätiöt, Helsingin kaupunki sekä Raha-automaattiyhdistys.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs