Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » HelsingforsMission: Ett hundra svenskspråkiga volontärer erbjuder hjälp till seniorer i Helsingfors

HelsinkiMissio

HelsingforsMission: Ett hundra svenskspråkiga volontärer erbjuder hjälp till seniorer i Helsingfors

Pressmeddelande.
Publicerad: 12.02.2015 kl. 09:00
Utgivare: HelsinkiMissio

Alla svenskspråkiga seniorer i Helsingfors i åldern 70-85 får ett brev av HelsingforsMission. Brevet berättar om möjlighet till hjälpen via volontärer. Brevet postas till 3500 hushåll i mitten av februari.

Hjälp och sällskap i vardagssysslor på eget modersmål

HelsingforsMission har utbildat under tre år redan 100 svenskspråkiga volontärer för att hjälpa seniorer. Volontärer kan hjälpa en gång i olika vardagssysslor till exempel komma med till butiken för att bära tunga väskan, till promenadsällskap, till följeslagare till läkarbesök osv.

Stödpersonverksamheten erbjuder en utbildad volontär också för ett långvarigt sällskap med en senior. De träffas ett par gånger i månaden. Det kan vara en kaffestund, butikresan eller en kulturell eftermiddag tillsammans. Om deras kemier passar ihop kan det bli en riktig vänskap.

– Volontärverksamhetens viktigaste mål är att minska ensamhet och ge glädje både till den som får hjälp och den som hjälper, säger projektchef Liisa Melin.

Behovet av svenskspråkig volontärhjälp växer

I slutet av 2014 bodde i Helsingfors över 10 000 svenskspråkiga människor som hade fyllt 60 år. Många över 65 åringar bor ensamma. Enligt befolkningsprognos växer antalet över 75 åringar ända till år 2020. Med åldrandet växer hjälpbehov bland seniorer i samma takt. Det var orsaken till start och utveckla volontärverksamhet för seniorer också på svenska i HelsingforsMission år 2011.

– Vi har redan 100 utbildade aktiva svenskspråkiga volontärer. Vi kan nu via vår svenska volontärverksamhet tryggt söka och erbjuda stöd till ensamma seniorer eller till dem som riskerar social utslagning. Vår verksamhet är i full gång och den växer hela tiden, konstaterar Melin.

För mer information, kontakta: Projektchef Liisa Melin, 045 891 2502, liisa.melin@helsinkimissio.fi

Foto: Esko Jämsä. Volontärer i HelsingforsMission, Karin och Christina

HelsingforsMission är en organisation inom socialbranschen, som utvecklar och erbjuder verksamhetsformer för seniorer, unga och specialgrupper. Verksamheten, baserad på både yrkeskunskap och volontärarbete, utmanar alla människor att kämpa mot ensamheten - för de bortglömda. Organisationen har nära 90 anställda och över 700 aktiva volontärer.

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs