Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Gazassa lapset vakavasti traumatisoituneita vuosi sitten käydyn sodan jäljiltä

Pelastakaa Lapset ry

Gazassa lapset vakavasti traumatisoituneita vuosi sitten käydyn sodan jäljiltä

Tiedote.
Julkaistu: 06.07.2015 klo 00:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Gazan alueella lapset kärsivät yhä viime kesän sodan aiheuttamista psyykkisistä traumoista. Konfliktista pahiten kärsineillä alueilla valtaosalla lapsista on merkittäviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita. Ahdistuneet lapset näkevät painajaisia, pelkäävät uutta sotaa ja kärsivät yökastelusta.

Pelastakaa Lasten selvitykseen osallistuneista gazalaislapsista kolme neljästä kastelee öisin säännöllisesti vuoteensa. Al-Shokan alueella tämä on päivittäistä puolella  lapsista. Kaikista tutkimukseen osallistuneista lapsista seitsemän kymmenestä näkee toistuvasti painajaisia. Lasten vanhemmista lähes yhdeksän kymmenestä kertoi, että heidän lapsensa ovat jatkuvasti peloissaan. Valtaosa lapsista pelkää uutta sotaa.

Heinäkuun 7. päivänä 2014 alkanut sota Gazassa kesti 51 päivää. Konfliktin aikana Gazassa kuoli 551 lasta ja 3 436 loukkaantui. Vanhempansa menetti arviolta 1 500 lasta. Monet menettivät kotinsa, ja näkivät koulujensa vaurioituvan tai tuhoutuvan.

– Tämän selvityksen tulokset ovat erittäin huolestuttavia meille, jotka työskentelevät lasten parissa Gazassa, sanoo David Hassell, Pelastakaa Lasten maajohtaja.

Viimeisten seitsemän vuoden aikana Gazassa elävät lapset ovat käyneet läpi kolme sotaa. Monilla heistä on henkisiä vaurioita, ja joissain tapauksissa myös fyysisiä.

 – Lapset ovat joutuneet kokemaan asioita, jotka aiheuttaisivat painajaisia jopa paatuneimmille aikuisille. Gazan saarron jatkuminen sekä uuden konfliktin uhka vaikeuttavat lasten toipumista kokemistaan traumoista, toteaa Hassell.

Lasten palautumista ja hyvinvointia ei edistä se, että terveyspalvelujen, vesihuollon, koulujen ja muun keskeisen infrastruktuurin jälleenrakentaminen ei ole vielä kunnolla alkanut. Vuosi konfliktin jälkeen noin 100 000 ihmistä on yhä kodittomana.

– Kaikki lapset ansaitsevat kodin, koulutuksen sekä mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa turvassa. Toimettomuuden seurauksena lapsilta evätään heidän oikeutensa, toteaa Antti Toivanen, Pelastakaa Lasten humanitaarisen avun ohjelmapäällikkö, ja jatkaa:

– Lasten toiveet paremmasta tulevaisuudesta murskataan saarron ja uuden konfliktin uhan myötä. Tähän on reagoitava.

Kansainvälisellä yhteisöllä on keskeinen rooli gazalaisten lasten hyvinvoinnin varmistamisessa. Pelastakaa Lapset kehottaa siksi myös kansainvälistä yhteisöä ryhtymään toimeen konfliktin ratkaisemiseksi. Kaikkia diplomatian keinoja tulisi käyttää, jotta väkivalta saataisiin loppumaan ja jotta konfliktin osapuolet saataisiin sopimaan kestävästä ratkaisusta. Toimenpiteet sisällyttävät saarron lopettamisen.

---

Tiedot perustuvat Pelastakaa Lasten kevään aikana Gazassa toimittamaan selvitykseen. Yhteensä 413 lasta sekä 352 äitiä, sosiaalityöntekijää ja opettajaa osallistui ryhmäkeskusteluihin.

Lisätietoja: Max Holm, tiedottaja, 050 433 1438, max.holm (at) pelastakaalapset.fi


Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä parannuksia lasten elämään. Tue työtämme: www.pelastakaalapset.fi/lahjoitustavat, Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs