Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Avustukset ja vapaaehtoistyö » Förutsättningarna för frivilligarbete förbättras: Arbetsgrupp utreder förenkling av regleringen i anslutning till och koordineringen av frivilligarbete

Valtiovarainministeriö

Förutsättningarna för frivilligarbete förbättras: Arbetsgrupp utreder förenkling av regleringen i anslutning till och koordineringen av frivilligarbete

Pressmeddelande.
Publicerad: 09.02.2015 kl. 13:13
Utgivare: Valtiovarainministeriö

- I Finland utför nästan 40 % av befolkningen frivilligarbete. Friviligarbetet har en väldigt stor betydelse för samhället. Det är inte alltid helt problemfritt att ordna frivilligarbete. Nu söker vi tydliga och enkla handlingsmodeller för förvaltningen och de som utför frivilligarbete, konstaterar trafik- och kommunminister Paula Risikko.

Finansministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med uppdraget att utreda behoven för utveckling av lagstiftningen och förenklig av anvisningarna. Arbetsgruppen ska även utreda ministeriernas koordineringsansvar i fråga om lagberedningen som gäller frivilligverksamheten och skapandet av allmänna förutsättningar för frivilligverksamheten. Arbetsgruppens mandatperiod är 9.2.2015 - 30.10.2015. Arbetsgruppen avger en mellanrapport i maj.

Man har i samband med ordnandet av frivilligarbete stött på problem bl.a. med bestämmelserna om beskattningen, arbetslöshetsskyddet och medelsanskaffningen, och tolkningen av dem. Hindren för frivilligarbetet har utretts ett antal gånger både i Finland och i EU. Europeiska ekonomiska och sociala kommittén rekommenderar att lagstiftningen i medlemsländerna skulle möjliggöra frivilligarbete och uppmuntra till det, skydda frivilligarbetarna samt avveckla juridiska hinder som försvårar den frivilliga verksamheten.

Arbetsgruppen ska utvärdera genomförbarheten och effektiviteten hos identifierade utvecklingsbehov och utarbeta en rekommendation om eventuella förändringar och fortsatt beredning. 

Ordförande för arbetsgruppen är konsultativa tjänstemannan Arja Terho från finansministeriet. Arbetsgruppen har representanter från de flesta ministerierna, skatteförvaltningen, medborgarorganisationer och Helsingfors universitet.

Tillsättningsbeslut. Arbetsgruppen som utrett koordineringen av frivilligarbete och utvecklandet av dess verksamhetsförutsättningar. (På finska).

Ytterligare information: Arja Terho, konsultativ tjänsteman, finansministeriet, tfn 02955 30235, förnamn.efternam@vm.fi

Niklas Wilhemsson, konsultativ tjänsteman, justitieministeriet, tfn 02951 50348, förnamn.efternamn@om.fi

Finansministeriet #FM# är en del av statsrådet. Ministeriet bereder regeringens ekonomiska politik och finanspolitik samt statsbudgeten, och är också expert inom skattepolitiken. Ministeriet svarar också för beredningen av finansmarknadspolitiken samt för utvecklandet av statens arbetsgivar- och personalpolitik och den offentliga förvaltningen. Finansministeriet svarar dessutom för utvecklandet av lagstiftning som gäller kommunförvaltningen samt av kommunekonomin. Ministeriet deltar även i Europeiska unionens och flera internationella organisationers verksamhet.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs